Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΑΣ


Αποκάλυψη μου βγήκε σήμερα το παζάρι στον Κεραμικό και η μικρή βόλτα στο Μοναστηράκι, τόσο που αν κάτσω και αρχίσω να γράφω για όσα είδα και φωτογράφισα θα τελειώσω μεθαύριο και σίγουρα θα φάω καμιά καμπάνα από τον αρχισυντάκτη μου που άλλα περιμένει εδώ και μέρες από μένα και με άλλα κάθομαι και ασχολούμαι…

Δεν μπορώ όμως να μη σταθώ λίγο σήμερα στον άνθρωπο που ζει φτιάχνοντας σαπουνόφουσκες και μάλιστα πολύ καλές και ανθεκτικές, τόσο που μπορεί να κρατήσουν αρκετά δευτερόλεπτα και να ανέβουν πριν σκάσουν μέχρι το ύψος των κτιρίων.

Πρόκειται για τον Πολωνό Πάμπλο που με δυο ξύλα που κρατάνε ένα σκοινί σε τριγωνική ανάπτυξη και ένα μπολ γεμάτο σαπουνάδα καταφέρνει με τη βοήθεια του αέρα να φτιάχνει τις μεγαλύτερες σαπουνόφουσκες που είδα ποτέ. Η μέθοδός του είναι απλή: βουτάει το σκοινί στο σαπουνόνερο, το σηκώνει προς τη φορά του αέρα και αμέσως έρχεται το θαύμα που τρελαίνει τους πιτσιρικάδες και ευχαριστεί τους μεγάλους με το θέαμα.

Μεγάλες σαπουνόφουσκες, άλλες στρογγυλές, άλλες οβάλ, κάποιες στο σχήμα ενός γιγαντιαίου προφυλακτικού βοηθούμενες από τον αέρα κυκλοφορούν πάνω από τα κεφάλια των περαστικών και σκάνε σαν ακουμπήσουν σε κανένα τοίχο ή στα κλαριά των δέντρων.

Κάθισα αρκετή ώρα και τον θαύμασα για την τέχνη του – το ίδιο έκαναν και πολοί άλλοι κι όλοι νομίζω πως κάναμε την ίδια σκέψη: γιατί ένα τόσο σπουδαίο άνθρωπο δεν τον επιστρατεύει η τηλεόραση να λέει σε παραθυράκι παράλληλα με τις ειδήσεις την αλήθεια για τις εξαγγελίες που κάθε λίγο και λιγάκι ανακοινώνουν για το καλό μας τάχα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου