Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΕΝΑ ΚΗΤΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΨΑΡΑΓΟΡΑ


 
Εβδομάδα των Παθών, για τους πιστούς βεβαίως αλλά και για τα αμνοερίφια των οποίων η τιμή στο τσιγκέλι γίνεται η αφορμή για μια από τις κλασικές εορταστικές διαμάχες, της γαλοπούλας τα Χριστούγεννα, της λαγάνας την Καθαρά Δευτέρα και τώρα ήρθε η σειρά τους μέχρι να ξημερώσει τ’ Άϊ - Γιωργιού να λήξει το ζήτημα. Φέτος όμως το θέμα,μετά την διαφημιστική καταιγίδα γνωστών υπερκαταστημάτων παιχνιδιών για την σφαγή της προβατίνας και άλλα λαϊκά υπονοούμενα, πήρε άλλη διάσταση και δεν αποκλείεται όπως το πάνε οι διαφημιστές, του χρόνου να βγαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και όπως κάνει αυτός της Αμερικής που χαρίζει την ζωή σε μια γαλοπούλα, να τη χαρίζει σε μια αρνάδα.

Όπως και να έχει το θέμα, η εβδομάδα είναι γεμάτη αίμα και πονεμένα βελέσματα στα σφαγεία, νόμιμα ή παράνομα σε όλη την Ελλάδα και η Βαρβάκειος Αγορά, γίνεται το σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα όσον αφορά την τιμή, την επάρκεια και άλλα που αποτελούν εύκολη δουλειά για τα ΜΜΕ κάθε είδους. Εκεί λοιπόν βρέθηκα κι εγώ σήμερα, λίγο αργοπορημένος κι έτσι έχασα ένα άλλο μεγάλο στην κυριολεξία θέμα κι αυτό επίσης ματωμένο.

Επρόκειτο για ένα μεγάλο καρχαριοειδές που ψάρεψαν κοντά στη Χίο, περί τα 350 κιλά ήταν ολόκληρο και το ψάρι κέρδισε στις εντυπώσεις της αγοράς καθώς το μέγεθός του έκανε όποιον είχε πάει για καλαμάρια και άλλα νηστήσιμα στη Βαρβάκειο να περνάει από τον πάγκο του Πάρη Κλωνή να βλέπει πως τεμάχιζαν το κήτος και φυσικά να παίρνει και κανένα κομμάτι από αυτό το νόστιμο όπως λένε ψάρι. Εγώ δεν προλαβα αυτές τις σκηνές, και είδα μόνο το τεράστιο κεφάλι του το οποίο πλησιάζαν διάφοροι περίεργοι, κοίταγαν με δέος το ανοιχτό στόμα του, το φωτογράφιζαν.

Κανένας όμως δεν το ακουμπούσε εκτός από δυο πιτσιρικάδες οι οποίοι απόρρησαν γιατί δεν έχει τόσο μεγάλα δόντια όπως στα κινούμενα σχέδια. Βρέθηκαν τότε οι ειδικοί,οι ιχθυοπώλες επί του προκειμένου και τους εξήγησαν πως δεν πρόκειται για καρχαρία αλλά ένα συγγενικό με αυτόν είδος που έχει μικρά δόντια (σαν ξυραφάκια ήταν για να μαθαίνετε) και είναι εντελώς ακίνδυνο για τους ανθρώπους. Είχε όμως την ατυχία να μπλέξει στα δίκτυα και έτσι να βρεθεί κι αυτό στη Βαρβάκειο που έχει πλημμυρίσει αμνοερίφια και κόσμο που παζαρεύει τις τιμές τους. Γι’αυτό έφτανε μόνο η εικόνα και το μέγεθος και η χαμηλή τιμή του και μέσα σε λίγες ώρες έγινε ανάρπαστο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου