Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΤΙ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΑΙ ΕΙΔΟΙ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ



Στέκομαι κάπως απόμακρα από τα μεγάλα θέματα των ημερών: προσφυγικό σε έξαρση, ανίκανη κυβέρνηση, πολιτικοί καρικατούρες, διορισμός Καρανίκα κλπ που επικεντρώνεται ο διάλογος  στο διαδίκτυο, τα ΜΜΕ, στις πλατείες και στα καφενεία. Είναι πολλοί που συμμετέχουν, τον προάγουν και τον εξαντλούν, οπότε, ποιος ο λόγος για μια ακόμη φωνή;

Έτσι λοιπόν έμεινα να παρατηρώ άλλα φαινόμενα στην πόλη τα οποία, αν δεν υπήρχαν τα προαναφερόμενα καυτά ζητήματα θα ήταν υποθέτω στην πρώτη γραμμή του διαλόγου και θα σκορπούσαν τον ανάλογο φόβο καθώς η ρήσις του Ισοκράτους «Μηδενί συμφοράν ονειδίσης, κοινή γάρ ή τύχη καί τό μέλλον αόρατον» ποτέ δεν έπαψε να είναι επίκαιρη.



Ένα απ’ αυτά είναι η πρόωρη άνθιση των κουτσουπιών, τις οποίες χαιρόμαστε σε κάποιους δρόμους και πλατείες της Αθήνας, κατά ένα ολόκληρο μήνα νωρίτερα φέτος. Το γεγονός μαζί με την ύποπτη καλοκαιρία που στην ουσία ακύρωσε παντελώς τον φετινό χειμώνα, χαιρετίζεται σε πολλούς τοίχους και αναρτήσεις με ιδιαίτερη αφέλεια, όπως στην εποχή του life style με λουλουδάκια και ταξιδάκια στο ύπαιθρο για να πάρουμε ανάσες μακριά από τη απάνθρωπη πόλη. Ορισμένοι μάλιστα δείχνουν να χαίρονται πολύ γιατί βλέπουν και τις αγριοκορομηλιές ανθισμένες και στα 800 μέτρα υψόμετρο αλλά δεν δείχνει να τους απασχολεί πως στα γύρω βουνά δεν χιόνισε καθόλου φέτος και τα ρέματα είναι σχεδόν στεγνά. Η καλοκαίρια μοιάζει γι’ αυτός ως ένα αγαθό αναλώσιμο και τίποτα παραπάνω.


Τα λέω αυτά γιατί οι ανθισμένες κουτσουπιές φέτος δεν μου προκαλούν τα αισθήματα άλλων προηγούμενων χρόνων αλλά ως ένας κακός οιωνός με γεμίζουν φόβο για την περεταίρω εξέλιξη του κλίματος, φόβο που έρχονται και τον ενισχύουν διάφορα δημοσιεύματα από σοβαρούς κύκλους επιστημόνων. Το γεγονός επιβεβαιώνει εκείνους που από χρόνια λένε ότι έχουμε μπει σε μια εποχή ξηρασίας σε πολλά σημεία του πλανήτη και κυρίως στη Μεσόγειο. Τούτο για την ταλαίπωρη χώρα μας με μια λέξη σημαίνει σιτοδεία, πράγμα που αν το προσεγγίσουμε από όλες τις πλευρές του θα καταλάβουμε πως πρόκειται πως οδεύουμε προς μια τεράστια καταστροφή την οποία είμαι βέβαιος πως δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καθώς ακόμη συνεχίζουμε να βλέπουμε καλοκαιρία χωρίς να αναλογιζόμαστε σε ποιο μήνα είμαστε. Καλή τύχη να έχουμε όλοι.

ΑΘΗΝΑ, 03032016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου