Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤ' ΑΓΡΑΦΑ

Η κορυφογραμμή πάνω από τα Καμάρια που απειλείται από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων

Είναι τ’  Άγραφα ένας μοναδικός τόπος, τόσο για το ανεπανάληπτο φυσικό τους περιβάλλον όσο και για τη συμμετοχή τους στην ιστορία καθώς σε όλες τις φάσεις της και ιδιαίτερα τους τελευταίους αιώνες αποτέλεσαν την κιβωτό του Έθνους. Κάστρα ελευθερίας ήταν οι κορυφές τους και κοιτίδα ηρώων κάθε επαναστατημένης γενιάς η σκληρή γη τους αλλά ήρθε κι αυτών η ώρα να πληρώσουν βαρύ το τίμημα μιας ανάπτυξης που δεν τα αφορά καθώς οι φορείς της έβαλαν μετά τα νερά των ποταμών στο μάτι τώρα και τον αέρα τους…

 Ήταν και είναι τ’ Άγραφα ένας πονεμένος, άγονος και φτωχός τόπος που οι άνθρωποί του αναγκάστηκαν να φύγουν αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και προκοπής σε άλλα μέρη αλλά δεν τον παράτησαν. Έχουν πάντα το νου τους στα πατρικά χώματα και όσοι μπορούν τα τιμούν με την παρουσία τους συχνά και δεν είναι λίγοι που επιστρέφουν να ζήσουν στα σπίτια των προγόνων τους και ζωντανεύουν πολλούς μήνες το χρόνο τα χωριά, πράγμα που ενθαρρύνει κι όσους κρατάνε ανοιχτά τα σπίτια τους όλο το χρόνο.

Ο πλούτος των Αγράφων είναι η φύση τους και μόνο. Χάρη δε σε αυτή έζησαν και πρόκοψαν όσο τους επέτρεπαν οι συνθήκες και οι καιροί, οι λιτοδίαιτοι Αγραφιώτες. Με τα μικρά χωραφάκια τους, με τα κοπαδάκια τους κατάφερναν έτσι απομονωμένοι να επιβιώνουν επιδιώκοντας να καλύπτουν τις ανάγκες τους με όσα τους πρόσφερε ο τόπος και με λίγα συμπληρώματα αγαθών από τον κάμπο. Το πιο δυναμικό κομμάτι της οικονομίας τους ήταν η κτηνοτροφία και τους θερινούς μήνες τα κοπάδια των μεγάλων κτηνοτρόφων και των Σαρακατσαναίων πλημμύριζαν τις κορυφές τους αλλά κι αυτά σιγά – σιγά μειώθηκαν όχι γιατί τέλειωσε το χορτάρι αλλά γιατί άλλαξαν τα πράγματα στην αγορά και στις συνθήκες διατήρησης και διαμονής των κοπαδιών ειδικά στον κάμπο.




Αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των Αγράφων η οποία υπήρξε ραγδαία από τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα ήταν η αναδιοργάνωση της φύσης σε κάθε σημείο τους η οποία ανενόχλητη πλέον από οτιδήποτε εδραιώθηκε και χάρις σε αυτό θεωρούνται από τις πιο καθαρές περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Τα δάση ξεκίνησαν πάλι να κατακτήσουν τις αβόσκητες κορυφές, η βλάστηση επουλώνει συστηματικά τις πληγές που άνοιξαν κάποτε επιπόλαια στις πλαγιές, άρχισαν να πληθαίνουν και άγρια ζώα που φωλιάζουν στα βουνά και τα ποτάμια και δικαίως η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενη και τμήματά της εντάχθηκαν στα δίκτυο Natura.  

Τούτο όμως φαίνεται κέντρισε το ενδιαφέρον της πράσινης λεγόμενης ανάπτυξης η οποία με τον τρόπο που προωθείται και πολλές φορές επιβάλλεται, πρόχειρα και επιπόλαια φέρνει τον αντίθετο αποτέλεσμα και ξεσηκώνει τους ντόπιους πληθυσμούς οι οποίοι έχουν καταλάβει το ύπουλο παιχνίδι που γίνεται σε βάρος τους και αντιδρούν. Έχει παρατηρηθεί δε ότι όσο νωρίτερα αντιδράσουν, τότε μόνο μπορούν να επιβάλλουν το δίκιο τους που δεν είναι άλλο από την προστασία του τόπου τους από την …ανάπτυξη. Έτσι κατάφεραν να απομακρύνουν τους επενδυτές του αέρα από το Βελούχι και την Γραμμένη Οξιά αλλά τους έκαναν να στρέψουν τα μάτια τους στ’ ‘Αγραφα και στη μεριά της Αργιθέας.

Η αιχμή της ανάπτυξης εδώ είναι η αιολική ενέργεια η οποία για να παραχθεί, απαιτείται η εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών σε μέρη που τα πιάνει ο αέρας. Σε πρώτη ανάγνωση κάτι τέτοιο δεν φαίνεται και άσχημο τη στιγμή μάλιστα που υπόσχονται και ανταποδοτικά οφέλη, η περίπτωση μοιάζει με λαχείο. Δεν έχουν όμως έτσι τα πράγματα και οι προπαγανδιστές της αιολικής ενέργειας κρύβουν μέχρι να πάρουν την άδεια, ορισμένα πράγματα που είναι καταστροφικά για τον τόπο που οι εταιρείες θα εγκαταστήσουν τις θηριώδεις ανεμογεννήτριες και τα δίκτυα μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος.  

Έτσι δεν είπαν στους Αγραφιώτες ότι πρέπει να σκάψουν μέχρι είκοσι μέτρα βάθος για να δημιουργήσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα μπουν οι ανεμογεννήτριες. Δεν είπαν που θα πάει αυτό το χώμα και πως θα έρθει το τσιμέντο που θα χύσουν μέσα στο σώμα του βουνού. Δεν είπαν πως για να έρθουν τα κομμάτια που θα συνθέσουν τις ανεμογεννήτριες θα πρέπει να ανοίξουν δρόμους με πλάτος όσο σχεδόν μια λεωφόρος για να περάσουν τα τερατώδη φορτηγά. Τους είπαν όμως ότι θα κάνουν θέσεις εργασίας! Ογδόντα στον αριθμό μάλιστα αλλά δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες τι ειδικότητες θέλουν και από ποιες τεχνικές σχολές και πανεπιστήμια θα πρέπει να προσκομίσουν χαρτιά και πτυχία!

Φυσικά όλα αυτά τα έχουν εγκρίνει κάποιοι οι οποίοι μάλλον δεν  γνωρίζουν τον τόπο που θα γίνουν αυτά τα έργα ή δεν τους νοιάζει για τις όποιες συνέπειες στο περιβάλλον, όπως τη χλωρίδα της περιοχής και μάλιστα όταν πρόκειται για την αλπική ζώνη  που δύσκολα επανέρχεται στην προτεραία κατάσταση, την διευθέτηση των ρεμάτων και την διατάραξη των υπογείων νερών, το κόψιμο δεκάδων δέντρων προκειμένου να γίνουν δρόμοι για να πάνε τα μηχανήματα να βάλουν πυλώνες για τη μεταφορά του ρεύματος και ένα σωρό άλλα που δεν τους ενδιαφέρει, αλλά δηλώνουν όμως οπαδοί της πράσινης ανάπτυξης. Ούτε τους νοιάζει επίσης αν θα μπορούν να βοσκήσουν τα λιγοστά κοπάδια κάτω από τις ανεμογεννήτριες ή τι βλάβη θα επέλθει στην άγρια πανίδα, απολύτως τίποτα.  




Είναι πολλά που δεν λένε αλλά αυτή τη φορά δεν πρόκειται να επιβληθούν εύκολα. Μπορεί να υπογράφτηκαν με εντολή του ΥΠΕΚΑ Γιώργο Σταθάκη στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης ΑΠΕ και Εναλλακτικών Καυσίμων Δ. Αλεξόπουλου οι αποφάσεις για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 40 MW στη θέση «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απελίνα» του Δήμου Αγράφων και άλλου ενός ισχύος 46 MW στη θέση «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» πάλι του Δήμου Αγράφων αλλά βρίσκουν απέναντί τους ένα μπλοκ από κινήσεις πολιτών, τοπικών φορέων  και οργανώσεων που συγκροτούν το «Συντονιστικό για την Προστασία των Αγράφων» και την «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος» αντιτίθενται και ετοιμάζουν μια σειρά δράσεων ως προς την ενημέρωση του κόσμου στην Καρδίτσα, στην Ευρυτανία αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος τους είναι να ακυρωθούν οι εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών στις απάτητες κορυφές των Αγράφων στο μεγαλύτερο ως τώρα υψόμετρο της Ελλάδας και παγκοσμίως σε 1600 με 2000 μέτρα σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες. Θεωρούν δε πως η πραγματοποίηση αυτού του έργου είναι η απαρχή της ισοπέδωσης της Νότιας Πίνδου καθώς είναι οι πρώτες μιας σειράς αιολικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν τις περισσότερες κορυφογραμμές από την Ευρυτανία μέχρι και την Αργιθέα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συντονιστικό για την Προστασία των Αγράφων diktyoagrafa@gmail.com και xfasoulas@yahoo.gr (κος Χρήστος Φασούλας)
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Μανώλη Κοπανάκη emkopanakis@gmail.com και Φώνη Τσιμάκη pertsimaki@yahoo.gr

ΥΓ. Κείμενο και φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας "Δημοκρατία" για τη φύση, το κυνήγι και το ψάρεμα στις 230523052018.


ΑΘΗΝΑ, 25052018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου