Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΦΑΝΗ


Με τον Κώστα Ποντικόπουλο και το νέο του βιβλίο «Ακούγοντας τον μπάρμπα Φάνη». 


Είναι αμέτρητα τα βιβλία που έγραψαν οι συμμετέχοντες στην Εθνική Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τα κατοπινά χρόνια και τα περισσότερα ήταν από την πλευρά της Αριστεράς κυρίως. Δεν μιλάμε μόνο για τους ιστορικούς ή τα εξέχοντα πρόσωπα που έπαιξαν και πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και για τους απλούς μαχητές και μικροκαπεταναίους που θεώρησαν καθήκον τους, να γράψουν ο καθένας την ιστορία του αδιαφορώντας πολλές φορές αν το αποτέλεσμα συμπλήρωνε την ιστορία ή έβαζε άλλους προτεραιότητες. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε μια τεράστια σώμα εκδόσεων που αποτέλεσε και το κυρίαρχο στην ανάγνωση της ιστορίας και επηρέασε ένα πλήθος εκφράσεων στη ζωή μας.

Από την άλλη πλευρά, εκείνη των μαχητών του Εθνικού Στρατού η έκδοση βιβλίων με αναμνήσεις είναι αρκετά περιορισμένη, ως ανύπαρκτη σχεδόν. Οι λόγοι είναι πολλοί, δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν.

Έναν τέτοιο μαχητή βρήκε ο φίλος και συγχωριανός Κώστας Ποντικόπουλος, τον 97χρονο μπάρμπα Φάνη Θεοδώρου στην Κάρυστο, έκατσαν μαζί και κουβέντιασαν ώρες και το αποτέλεσμα ήταν μια όμορφη έκδοση με της αναμνήσεις του δυνατού αυτού ανθρώπου από τη θητεία του ως ολμιστή στο στρατό και τις επιχειρήσεις κατά του ΔΣΕ την περίοδο 1947 – 1949. Με απλά λόγια ο μπάρμπα Φάνης αφηγείται για τις μάχες που συμμετείχε, τη συμπεριφορά των στρατιωτών απέναντι στους αντάρτες και των ανταρτών για τους στρατιώτες, τις δυσκολίες που είχε ένας τέτοιος πόλεμος, λεπτομέρειες που φαντάζουν σαν να βγήκαν από παλιά παραμύθια αλλά και τις ζωής του μετά τον πόλεμο ωραία γεγονότα που ομόρφαιναν τη ζωή του.

Νάναι καλά ο μπάρμπα Φάνης να μας διηγηθεί κάποια μέρα περισσότερα…

-     - Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη, η φιλόλογος Μαρτίνη Θεοδώρου ο ίδιος ο Κώστας και σε μένα ανατέθηκε ο συντονισμός! Η παρουσίας θα γίνει στο κατάστημα Favela, Αρτεμισίου 4, στον Κεραμεικό στις 20.00.

ΑΘΗΝΑ, 24052018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου