Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Η "Κοιμωμένη των Αγράφων" κινδυνεύει να γίνει δάσος από ανεμογεννήτριες


Μια μεγάλη στιγμή για τα Άγραφα θα είναι το επόμενο Σαββατοκύριακο, 7-8-9 Ιουνίου 2019 καθώς το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων και Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας διοργανώνουν στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων πανελλήνια συνάντηση Φίλων των Αγράφων με στόχο την γνωριμία αλλά και την ενημέρωση και τον διάλογο σχετικά με την απειλή από την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων (ΒΑΠΕ)*. 
Τα Άγραφα, ένα σπάνιας ομορφιάς ορεινό συγκρότημα της νότιας Πίνδου, τόπος μοναδικής, φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, απειλούνται από τα σχέδια για την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Τα Άγραφα έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας και σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε αυτά, ως και 650 ανεμογεννήτριες (!!!) καταλαμβάνοντας το συντριπτικό 90% (!!!) των κορυφών και κορυφογραμμών τους. Οι περισσότερες μάλιστα προβλέπεται να εγκατασταθούν σε ύψος 1600- 1900 μέτρων -θα είναι οι "ψηλότερες" ανεμογεννήτριες της χώρας- σε μια ανόθευτη, προστατευόμενη περιοχή Natura, με την κωδική ονομασία «SPA GR2430002: ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ» και «SCI GR1410002: ΑΓΡΑΦΑ», με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ορεινό φυσικό περιβάλλον! Το ίδιο δυστυχώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι ορεινές περιοχές της χώρας αλλά και οι νησιωτικές.Ο αγώνας για την σωτηρία των Αγράφων βρίσκεται σε σημαντική καμπή.
Απέναντι στα αρπαχτικά που βλέπουν στο φυσικό περιβάλλον μόνο άκοπο πλουτισμό, χωρίς καμιά ευαισθησία και αγνοώντας τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών, ορθώνουμε την φωνή και το ανάστημά μας!
Σας καλούμε στην Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων των Αγράφων, σε ένα ορειβατικό - αγωνιστικό τριήμερο, στις 7-8-9 Ιουνίου, στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, πάνω από την λίμνη Πλαστήρα.
Θα περπατήσουμε σε μέρη μαγικά που κινδυνεύουν, θα γνωριστούμε, θα κουβεντιάσουμε για το μέλλον των βουνών και της άγριας φύσης της χώρας μας, και θα σχεδιάσουμε δράσεις για την προστασία τους. Θα πραγματοποιηθούν αρκετές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως παρουσιάσεις, συναυλίες, παιχνίδια και συνολικά δέκα διαφορετικές πεζοπορίες για όλες τις δυνατότητες με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Οι διανυκτερεύσεις θα γίνουν είτε εντός του καταφυγίου, είτε σε σκηνές γύρω από αυτό. Για όσους δε διαθέτουν αντίσκηνο, θα υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης με υπόστρωμα-υπνόσακο σε στεγασμένο χώρο. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, έχει αρκετά καταλύματα για όλες τις επιθυμίες.

Οι διαχειριστές του καταφυγίου στηρίζουν ενεργά τον αγώνα για τη σωτηρία του βουνού και θα γίνει σημαντική έκπτωση σε όλους όσους κοιμηθούν στο καταφύγιο, ενώ για τους υπόλοιπους η διανυκτέρευση θα είναι δωρεάν. Το καταφύγιο θα προσφέρει όλα τα απαραίτητα (καφέδες, ποτά, φαγητά, ακόμα και χορτοφαγικό μενού), σε οικονομικές τιμές. Θα υπάρξει η δυνατότητα μετάβασης από την Αθήνα με λεωφορείο, που θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα.
Στο παρακάτω link θα δείτε την εκδήλωση στο Face book. https://www.facebook.com/events/2381003328823573/Ορειβατικοί και Φυσιολατρικοί Σύλλογοι, Ομάδες και Συλλογικότητες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην συνάντηση. (Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και η λίστα διαρκώς θα ανανεώνεται):

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) – διοργανωτής
Δίκτυο για την Προστασία των Αγράφων
Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος (ΑΟΣ)
Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Αθήνας
Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου
Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης
Ορειβατικός Φοιτητικός/Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος - ΟΦΙΣ
Περιβαλλοντική - Πολιτιστική Ομάδα ''Οξυγόνο''
Πολιτιστικό Εργαστήρι Καρδίτσας ''Ελατήριο''
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου
Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου
Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) Αττικής
Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων (ΟΣΑ)
Ανεξάρτητοι Ορειβάτες Βορείου Ελλάδος
Η Παρέα των Μονοπατιών (Θεσσαλονίκη)
Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας ''Τέχνης Παίδευσις''
Σύλλογος Μοτοσικλετιστών Καρδίτσας (ΣΜΟΚ)
Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ)
Σύλλογος Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας
Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΦΟΕΣΕ)
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6973695595 (Παντελής Μανώλης) και 6976910466 (Πάνος Γιαννόπουλος)Τα Άγραφα εκτός του ότι είναι μια από τις τελευταίες παρθένες περιοχές της χώρας, αποτελούν και κοιτίδα ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης. Συγκαταλέγονται δε, σύμφωνα με την UNESCO, ανάμεσα στις πέντε καθαρότερες περιοχές του πλανήτη.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπούν σε βιομηχανικό τοπίο.
Μπορούμε ΟΛΟΙ να συμμετάσχουμε σ αυτόν τον ευγενικό αγώνα!

(*) Πηγή οι ανακοινώσεις του Δικτύου και του ΕΟΣΚ. Φωτογραφίες από την διάσχιση των Αγράφων τον Ιούλιο του 2012 από την ποδηλατική ομάδα του ΕΟΣΚ.ΑΘΗΝΑ, 05062019


1 σχόλιο:

  1. Μια μεγάλη στιγμή για τα Άγραφα θα είναι το επόμενο Σαββατοκύριακο, 7-8-9 Ιουνίου 2019 καθώς το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων και Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας διοργανώνουν στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων πανελλήνια συνάντηση Φίλων των Αγράφων με στόχο την γνωριμία αλλά και την ενημέρωση και τον διάλογο σχετικά με την απειλή από την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων (ΒΑΠΕ). #save_agrafa

    ΑπάντησηΔιαγραφή