Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019

ΔΥΟ ΠΛΑΤΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΝΑΣ…
Κατά κανόνα, τα μεγάλα δέντρα μεγαλώνουν και πεθαίνουν καθένα μοναχό του και στο σημείο που φύτρωσαν. Λίγες φορές όμως και σε ορισμένα είδη παρατηρείται το φαινόμενο των ξενιστών, ήτοι διάφορα άλλα είδη, αναρριχητικά κυρίως που σκαρφαλώνουν σε μεγαλύτερα και ψηλότερα για να επιβιώσουν γιατί δεν μπορούν να σταθούν όρθια μόνα τους ενώ υπάρχουν και ορισμένα, παράσιτα τα λένε, που τρέφονται κιόλας από τους χυμούς ή το σώμα εκείνων που τα φιλοξενούν.Είναι σπάνιο, κάποια δέντρα που ενώ φυτρώνουν καθένα ξεχωριστά να ενωθούν σε ένα σώμα και τούτο ασφαλώς αποτελεί θαύμα εκτός από τις περιπτώσεις των εμβολιασμών που αποτελούν μέθοδο βελτίωσης των ειδών. Ένα τέτοιο θαύμα είδα πριν από λίγες μέρες δίπλα από τον ωραίο, παλιό δρόμο που οδηγεί από το χωριό Άγιος Νικόλαος (Λάσπη) προς το Καρπενήσι. Δυο πλάτανοι με ξεχωριστές ρίζες είχαν ενωθεί και αποτέλεσαν ένα δέντρο. Πώς έγινε αυτό; Πιθανόν κάποτε που ακόμη ήταν δυο βλαστάρια κάποιος να πήγε και να τα έκανε κόμπο αλλά επειδή δεν έσπασαν τα αγγεία τους, αυτά καθώς αύξαιναν, εξελίχθηκαν ως ένας κορμός που κατόπιν έγινε ένα μεγάλο και δυνατό δέντρο το οποίο ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα στο ωραίο δάσος….

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 04072016

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας. Ένα μικρό θαύμα της φύσης που μπορεί να αποτελέσει και το παράδειγμα για την επομένη των εκλογών ημέρα. Το αφιερώνω σε όλους τους οπαδούς, χωρίς επιφυλάξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πραγματικά υπέροχο Ηλία. Θαύμα όπως το λες! Ίσως φυσικά να υπάρχει κι άλλο σενάριο. Το ένα από τα 2 να πληγιάστηκε όταν ήταν μικρό και το άλλο να πήγε να το βοηθήσει και να φίλιωσαν και αγαπήθηκαν τόσο πολύ που έγιναν ΕΝΑ στο τέλος! Για θυμηθείτε κάποιους πλατάνους που από τη μία πλευρά του ρέματος γέρνουν γέρνουν ώσπου πολλές φορές φτάνουν στην απέναντι όχθη ζυγώνοντας σε άλλα πλατάνια κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή