Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

 


Ο Κατσαντώνης (Αντώνης Μακρυγιάννης) (1775 - 1809) υπήρξε ο πιο ονομαστός ήρωας των προεπαναστατικών χρόνων στη Δυτική Ελλάδα, τα Άγραφα και τα Τζουμέρκα η ζωή του οποίου όπως και ο μαρτυρικός θάνατός του δημιούργησαν έναν θρύλο και από τον οποίο εμπνεύστηκαν και ακολούθησαν πολλοί από τους κατοπινούς ήρωες της  Παλιγγενεσίας.






Ο θρύλος του Κατσαντώνη επέζησε και μετά από την περίοδο της επανάστασης όπου διακρίθηκαν και δοξάστηκαν πολλοί άλλοι και διαδόθηκε κυρίως από τη δημοτική μούσα και το θέατρο σκιών! Έτσι αντί να ξεχαστεί ο ήρωας της Κλεφτουριάς, η μνήμη του διατηρήθηκε και τα κατορθώματά του ενέπνευσαν πολλούς να ασχοληθούν με τον βίο του και τα έργα του. Στις ημέρες μας δε, αυτός ο μοναδικός ήρωας κλήθηκε να ενώσει την ορεινή κεντρική Ελλάδα σε ένα όραμα που προσβλέπει στην προκοπή του τόπου.

Στον αγώνα αυτό επιστρατεύτηκαν οι δήμαρχοι Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, Αμφιλοχίας Γεώργιος Κατσιούλας, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννης Σεντελές, Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος και Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος και με την υποστήριξη του περιφερειάρχη Αττικής Γεώργιου Πατούλη και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη του οποίου οι πατρογονικές ρίζες από τα Άγραφα ξεκινάνε και όλοι μαζί οργάνωσαν την Κυριακή που μας πέρασε ένα τιμητικό αφιέρωμα για τον Κατσαντώνη στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσό».



Στην ωραία αυτή εκδήλωση που έφερε αέρα από τα Άγραφα και τα Τζουμέρκα και τον Βάλτο στο κέντρο της Αθήνας, μίλησαν για τον ήρωα δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, βραβεύτηκαν ορισμένοι που έχουν ασχοληθεί και τον τον Κατσαντώνη ενώ ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην Πρύτανης, Γεώργιος Δ. Καψάλης παρουσίασε με μια εμπεριστατωμένη ομιλία, η οποία αποτελεί μέρος του έργου του για τον Κατσαντώνη πτυχές από τον βίο και τα έργα του. Την ομιλία ακολούθησε συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια με τον Νίκο Φιλιππίδη στο κλαρίνο και πολλούς σπουδαίους τραγουδιστές (Χαντζής, Καλαμίδας, Κόπανος) πράγμα που ενθουσίασε το κοινό και το ταξίδευσε νοερά στα βουνά του Κατσαντώνη.

Το Σάββατο 9 Απριλίου, στο Θέατρο «Κιβωτός» πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Κλέφτης» που ήταν αφιερωμένη στην Κατσαντώνη στα πλαίσια  πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και της ανάδειξης μορφών και γεγονότων που συνδέονται με αυτήν. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σεντελέ (δημάρχου βορείων Τζουμέρκων) και έπαιξαν με μεγάλη επιτυχία μέλη της ομάδας τέχνης «Βορείως».

Οι φωτογραφίες από την παράσταση «Κλέφτης» και την ημερίδα στον «Παρνασσό».

ΑΘΗΝΑ, 12042022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου