Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΤΟΠΑΡΕΑΣ



Χωρίς να το πάρω καν είδηση, έκανα αυτές τις μέρες στην Αμοργό ένα φωτογραφικό πορτφόλιο με τις αδέσποτες γάτες σε διάφορα σημεία και το γεγονός έχει την εξήγησή του καθώς και σε τούτο το νησί, τώρα που χειμώνιασε, αυτές είναι οι μόνες ψυχές που κυκλοφορούν παντού και δίνουν με την παρουσία τους την αίσθηση του βιωμένου χώρου.

Οι περισσότερες απ’ αυτές είναι παρατημένες από τους κυρίους ή τις κυρίες της τα καλοκαίρια και κατάφεραν να επιβιώσουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες του χειμώνα τρεφόμενες από τα λιγοστά σκουπίδια των επίσης λιγοστών νοικοκυριών που είναι ανοιχτά αυτό τον καιρό στο νησί και κάποιες με ξηρά τροφή που τους δίνουν ορισμένοι φιλόζωοι.

Οι μόνες γάτες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα τροφής στην Αμοργό ή έχουν σίγουρο το μερίδιό τους όταν επιστρέφουν τα καίκια από το ψάρεμα, είναι οι γάτες των λιμανιών. Ο αριθμός τους όπως έχω παρατηρήσει εδώ και λίγα χρόνια παραμένει σταθερός ενώ κάποιες απ’ αυτές, μάλλον οι γάτοι, έμοιαζαν να έχουν αρκετά χρονάκια στην πλάτη τους και πολλά, εμφανή σημάδια στα αυτιά τους από τους ερωτικούς και άλλους καυγάδες.

Η σταθερότητα του αριθμού τους σίγουρα έχει να κάνει με κάποιο έλεγχο της παρέας του λιμανιού από τις προαναφερόμενες γάτες ή γάτους που βρίσκονται στην κορυφή κάποιας ιεραρχίας και δεν διστάζουν καθόλου να επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες στην προσχώρηση νέων μελών για να διατηρήσουν όσο μπορούν την επάρκεια στην διατροφή τους.

Είμαι βέβαιος πως γίνονται αυτά στη γατοπαρέα του λιμανιού των Καταπόλων αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω ποιος ήταν ο αρχηγός μέχρι που χθες αποκαλύφθηκε από μια φωτογραφία που δείχνει τον άρχοντα του λιμανιού να κοιμάται στο πάνω σκαλί μιας κατασκευής και δυο άλλους από κάτω να φυλάνε άγρυπνοι, ο ένας από την αριστερά πλευρά και ο άλλος από τη δεξιά μη φανεί ο αντίπαλος ή το καϊκι με τα ψάρια…

ΑΜΟΡΓΟΣ, 21112011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου