Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΟΡΕΙΒΑΤΗ



Ο Δημήτρης Κουσιάς με την αναμνηστική πλακέτα που δείχνει
την "Κοιμωμένη των Αγράφων" που του πρόσφερε ο ΕΟΣΚ στην τιμητική γι' αυτόν εκδήλωση.

O Δημήτρης Κουσιάς (1931) είναι ίσως από τους ελάχιστους Καρδιτσιώτες, που, κατά τη δεκαετία του ’50 η ανάγκη και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και ένα μέλλον με ανοιχτούς ορίζοντες για τα ενδιαφέροντά του, η κλίση του προς τη ραδιοφωνία τον οδήγησε όχι στη Γερμανία που συνηθίζονταν τότε ή την Αμερική, αλλά στην Ιταλία, συγκεκριμένα στο Τορίνο στην πρωτεύουσα της ραδιοφωνίας εκείνη την εποχή.
Εκεί ο Δημήτρης κατάφερε και έγινε ένας σπουδαίος τεχνίτης στα ραδιόφωνα τα οποία είχε ήδη γνωρίσει και ασχοληθεί από νωρίς στην Καρδίτσα και διακρίθηκε σε ότι καταπιάστηκε. Η επιτυχία του αυτή τον ενέταξε ως εκλεκτό μέλος της κοινωνίας του Τορίνο όπου έκανε οικογένεια με την Άννα - Μαρία και απέκτησε δυο γιούς, τον Παύλο που ζει στην Καρδίτσα και τον Ηλία που ζει στο Τορίνο. Όμως, επειδή δεν μπορούσε να θεωρηθεί Τορινέζος χωρίς να ασχολείται με την ορειβασία, μιας και οι Άλπεις υψώνονταν στον ουρανό της δεύτερης πατρίδας του και προκαλούσαν τους πάντες να τις ανέβουν, ο Δημήτρης έγινε και καλός ορειβάτης και στο ενεργητικό του μετράει ως τα σήμερα αναβάσεις σε πολλές μεγάλες κορυφές όλου του κόσμου.

Ο Δημήτρης Τσιτσάς μιλάει για τον συγχωριανό του και τις εμπειρίες
που είχαν μαζί στις αναβάσεις στα Άγραφα και σε άλλα βουνά της Ελλάδας.

Η αγάπη του για τα βουνά, φυσικά και είχε ρίζες στις κορυφές της μικρής του πατρίδας, το Μοσχάτο (Βλάσδο παλαιότερα) της ημιορεινής ζώνης των Αγράφων και τα οποία τιμούσε με αναβάσεις κάθε καλοκαίρι που έρχονταν στην Ελλάδα. Όλα τα χρόνια που πέρασαν από τότε τα μετράει με αναβάσεις στις κορυφές των Αγράφων και του Ολύμπου. Ήταν ο πρώτος θα λέγαμε που μετέφερε στην Καρδίτσα τις νέες αντιλήψεις για την ορειβασία και οποίος παρακίνησε τους συμπατριώτες του να δουν με άλλο μάτι τα βουνά του τόπου τους και πολλοί ήταν αυτοί που τον ακολούθησαν. Ο Δημήτρης ήταν επίσης και από τους πρώτους ορειβάτες που κουβαλούσε μαζί του και φωτογραφική μηχανή στην αρχή και αργότερα και μηχανή λήψης κινηματογραφικών τανιών. Έτσι έχει σήμερα στο αρχείο του σπάνιες φωτογραφίες των Αγράφων (πριν γεμίσουν τα βουνά δρόμους και σβήσουν τα μονοπάτια και τα χωριά) καθώς επίσης και του Ολύμπου που αγαπούσε ιδιαίτερα να ανεβαίνει.


Ο Παντελής Μανώλης παραδίδει την τιμητική
πλακέτα του ΕΟΣΚ στον Δημήτρη Κουσιά

Στα 82 του χρόνια τώρα ο Δημήτρης Κουσιάς, επέστεψε από την Ιταλία και ζει στο χωριό του, το Μοσχάτο απ όπου όταν του δίνεται η ευκαιρία και βρίσκει βεβαίως και καλή παρέα ανεβαίνει στα Άγραφα. Από εκεί λοιπόν,επόμενο ήταν να συναντήσει και τα μέλη του δραστήριου Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας και να παίρνουν μαζί τα μονοπάτια για τις κορυφές ενώ παρακολουθεί στενά όλες τις σχετικές δραστηριότητές τους.

Ο Ζήσης Φασούλας παραδίδει στον Δημήτρη Κουσιά την προσωπογραφία του με φόντο τις Άλπεις
Η τιμή που έκανε στους νέους κατά κύριο λόγο συμπατριώτες του ο Δημήτρης εντασόμενος στην ομάδα του ΕΟΣΚ, οδήγησε πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα την Πέμπτη 10/10 να διοργανώσουν μια ωραία γιορτή όπου τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο φίλος και παλαίμαχος συνορειβάτης τους. Για τον Δημήτρη Κουσιά και τη δράση του μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΣΚ Αποστόλης Παντελής ενώ συμπλήρωσα κι εγώ λίγα λόγια και ο συγχωριανός του Δημήτρης Τσιτσάς μίλησε  για τις κοινές ορειβατικές εξορμήσεις τους στα τελευταία σαράντα χρόνια. Ακολούθησε προβολή σπάνιων ασπρόμαυρων φωτογραφίων από τις εξορμήσεις του στα Άγραφα και στον Όλυμπο καθώς και από άλλα βουνά του κόσμου και μιας μικρής έγχρωμης ταινίας «Από την Πίνδο στον Όλυμπο» που είχε γυρίσει το 1975 με μια βαριά κινηματογραφική μηχανή που την κουβαλούσε σε όλα τα βουνά.



Τέλος,  ο πρόεδρος του ΕΟΣΚ Παντελής Μανώλης αφού τόνισε πως είναι μεγάλη τιμή για τον σύλλογο να έχει έναν σπουδαίο ορειβάτη αλλά προπαντός έναν σπουδαίο άνθρωπο για μέλος του, ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. να ανακηρύξει τον Δημήτρη Κουσιά επίτιμο πρόεδρο του ΕΟΣΚ , αναγνωρίζοντας το ήθος του και την πολύτιμη προσφορά του στην ορειβατική κοινότητα και τον σύλλογο. Επίσης του απέμεινε μια αναμνηστική πλακέτα που το περίγραμμα της είναι η οροσειρά της Κοιμωμένης των Αγράφων που είναι και το σήμα του συλλόγου, ενώ ο ζωγράφος και μέλος του συλλόγου Ζήσης Φασούλας του δώρισε μια προσωπογραφία του με φόντο τα βουνά των Άλπεων.

Στο τέλος της εκδήλωσης,όλοι μαζί φωτογραφιζόμαστε με τον Δημήτρη Κουσιά.

Η εκδήλωση τελείωσε με τους παρευρισκόμενους, όπου ήταν και αρκετοί φίλοι και συνορειβάτες του Δημήτρη, να του εύχονται να τα εκατοστίσει και να είναι γερός για να συνεχίζει να ανεβαίνει 
στα βουνά και η βραδιά συνεχίστηκε με κρασί, τσίπουρο και μεζέδες προσφορά του συλλόγου.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ.11102013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου