Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ



Η ομάδα "ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" στην Βιβλιοθήκη
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Από τα καλά που προέκυψαν μετά την επικράτηση του Facebook και των άλλων κοινωνικών δικτύων στη ζωή μας, είναι η δημιουργία ορισμένων ειδικών ομάδων με ποικίλα ενδιαφέροντα που η επικοινωνία μεταξύ των μελών τους γίνεται μέσω του δικτύου και μέσω αυτού κανονίζουν και τις εκάστοτε συναντήσεις τους.
 

Η ομάδα "ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" ενημερώνεται από τους
Ελευθέριο Σκιαδά, Νίκο Βατόπουλο και Νέλη Παπαχελά.
Μια τέτοια είναι και ομάδα «ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» που χάρη στη δραστηριότητά της και την προσοχή που δίνει σε κάθε μέλος ξεχωριστά ο ιδρυτής της, συνάδελφος και καλός φίλος Νίκος Βατόπουλος, κατάφερε μέσα σε δυο χρόνια λειτουργίας να αποκτήσει πάνω από δέκα χιλιάδες μέλη και συνεχώς αποκτάει και άλλα. Το γεγονός είναι εντυπωσιακό και οφείλετε, πέρα από την προσωπικότητα του Νίκου και των στενών συνεργατών του και στις αξιόλογες δράσεις και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που παίρνουν μέρος τα μέλη της ομάδας και τις σχέσεις που αναπτύσσουν στις εκάστοτε συναντήσεις.
 

 Δεν θα πω πολλά αυτή τη στιγμή για το τι κάνει η ομάδα και θα επικεντρωθώ μόνο στην προχθεσινή επίσκεψη (27/09) στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Δομοκού 2, στο Σταθμό Λαρίσης. Την ομάδα υποδέχτηκαν και μας μίλησαν, η Νέλλη Παπαχελά, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του ΟΠΑΝ του Δήμου Αθηναίων μαζί με τον Ελευθέριο Σκιαδά ο οποίος από τη θέση του στο Δήμο, τόσο στο παρελθόν από την ίδια θέση τη διετία 2003 - 2004 καθώς και από άλλες θέσεις στο Δήμο. Από μέρους μας μίλησε και τους ευχαρίστησε ο Νίκος Βατόπουλος, επισημαίνοντας το λόγο και το πνεύμα της επίσκεψής μας και κατόπιν, ανέλαβαν να μας πληροφορήσουν για τη βιβλιοθήκη η προϊσταμένη Βασιλική Λάμπρη και οι βιβλιοθηκονόμοι, Ράνια Μελιανού, Φαίη Πίττα και Φωτεινή Μπαλαγιάννη, οι οποίες μαζί με τις άλλες συναδέλφους τους δουλεύουν και προσφέρουν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες πολλά πράγματα.
Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε από τον Ανάργυρο Πετράκη, πρώτο δήμαρχο της Αθήνας το 1835, στεγάζεται σήμερα σε ένα κτίριο που έχτισαν για στρατόπεδο οι Γερμανοί λίγους μήνες πριν φύγουν από την Ελλάδα και μετά από άλλες χρήσεις, το 1982 πέρασε στο Δήμο. Η Βιβλιοθήκη έχει 55.000 βιβλία σε τόμους, 1000 τίτλους περιοδικών από το 1834 καθώς και τόμους αθηναϊκών εφημερίδων από το 1862 με παλαιότερη την «ΕΥΝΟΜΙΑ» που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, το 1832 καθώς και πολλές φωτογραφίες και κάρτ ποστάλ που αφορούν την Αθήν.
Από τα βιβλία της,τα περισσότερα είναι λογοτεχνικά και ότι αφορά τη λογοτεχνία καθώς επίσης και μια από τις καλύτερες σειρές ιστορικών βιβλίων στην Ελλάδα. Διαθέτει επίσης και μια μεγάλη σειρά σπάνιων βιβλίων που αποτελούν και τα στολίδια της. Η βιβλιοθήκη εκτός του ότι λειτουργεί ως δανειστική, όχι μόνο για την Αθήνα αλλά για ολόκληρη την Αττική, εξυπηρετεί σπουδαστές και φοιτητές και διοργανώνει πολλές δράσεις με μαθητές, σχολεία, ενήλικους, σεμινάρια και εκδηλώσεις.

Οι άνθρωποι της Βιβλιοθήκης, στην οποία εργάστηκε και η Γαλάτεια Καζαντζάκη μας ξενάγησαν με ευχαρίστηση σε όλους τους χώρους, μας έδειξαν σπάνια βιβλία, μας άνοιξαν τους τόμους των παλαιών εφημερίδων, τις συλλογές από φωτογραφίες και καρτ ποστάλ και τέλος για να μας ευχαριστήσουν, απολαύσαμε μαζί στην αυλή του κτιρίου μουσική από την μπάντα του Δήμου που στεγάζεται σε παρακείμενο κτίριο.
Σημειώνουμε, πως ενώ για πολλούς η περιοχή του Σταθμού Λαρίσης έμοιαζε μακρινή και άγνωστη λόγω και του ότι ο κόσμος πια δεν ταξιδεύει με το τρένο, αρκετοί ήταν οι φίλοι  που ήρθαν με τα πόδια από το κέντρο ή πολύ εύκολα με το μετρό. Πολλοί ήταν πάλι αυτοί που γράφτηκαν ως μέλη και θα λαμβάνουν στο εξής ειδοποιήσεις με εκδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Περισσότερα για την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο τηλέφωνο: 2108846011, Email. publibrath@yahoo.gr  και http://argo.ect.gr

ΑΘΗΝΑ, 02102013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου