Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΚΟΥΛΑΚΗΉταν θυμάμαι, από τις πρώτες ημέρες που άρχισα να εργάζομαι (και να μαθαίνω) τη δουλειά του συντάκτη ύλης στις εφημερίδες, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Εξόρμηση» τον Ιούνιο του 1983 με δάσκαλο τον Βασίλη Μουλόπουλο και διευθυντή τότε τον Γιώργο Τσαλακό. Η εφημερίδα τότε είχε ξεκινήσει να κάνει το μεγάλο τόλμημα να περάσει από το λινοτυπία στη φωτοσύνθεση και επικρατούσε ένας μικρός πανικός καθώς η καινούργια μέθοδος στην οποία προχώρησαν αμέσως μετά όλες οι εφημερίδες ήταν λίγο δύσκολη αλλά το παλεύαμε με προεξάρχοντα βέβαια στην αλλαγή της εφημερίδας, τον Μάκη Τσιπουρίδη που την είχε σχεδιάσει.

 
 
 
 
Το πρώτο λοιπόν φύλλο της «Εξόρμησης» σε φωτοσύνθεση το οποίο μετά από εξαντλητικές ημέρες και πολλά ξενύχτια ήταν έτοιμο για να πάει στο τυπογραφείο αλλά στην τελευταία σελίδα υπήρχε ένα κενό το οποίο δεν καταλάβαινα πως θα γεμίσει και περίμενα. Είχε περάσει αρκετά η ώρα και φαινόταν ήδη μια ανησυχία τους αρχισυντάκτες και όλοι έλεγαν «Που είναι ο Δήμος; Γιατί αργεί; Εγώ δεν ήξερα ποιος ήταν ο Δήμος και περίμενα. Η αγωνία όλων πέρασε όταν φάνηκε κάποια στιγμή ο Δήμος Σκουλάκης φέροντας σε ένα φάκελο το σκίτσο, μίλησε με όλους και ευχήθηκε καλή πορεία στην εφημερίδα στη νέα της περίοδο.
 
Μέσα από εκείνο το σκίτσο έμαθα τον Δήμο Σκουλάκη κι έτσι έπαψα να ανησυχώ πια για το πώς θα κλείσει και παράλληλα άρχισα να γνωρίζω καλύτερα αυτόν και το σπουδαίο του έργο.

ΥΓ. Για το πώς βρέθηκα και άρχισα να δουλεύω στις εφημερίδες πριν από 35 χρόνια, τους ανθρώπους που γνώρισα και τα γεγονότα που έζησα θα γράψω λίγα πράγματα αλλά μη περιμένετε να κρύβουν αποκαλύψεις. Απλά πράγματα θα είναι που μπορεί να συμβάλλουν εν μέρει στην ιστορία της δημοσιογραφίας μετά το 1980 και δεν στοχεύουν σε τίποτα άλλο από τη διατήρηση της μνήμης για τους ανθρώπους που δουλέψαμε και προχωρήσαμε μαζί κατόπιν…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΟΥΛΑΚΗ


Υστερόγραφο στη μνήμη του διακεκριμένου ζωγράφου Δημοσθένη Σκουλάκη, προσλαμβάνει -πλέον- η μικρή αναδρομή έργων του, που παρουσιάζει η αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ, από τις 15 Ιανουαρίου 2015 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2015, έκθεση που είχε προετοιμάσει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ο καλλιτέχνης, αλλά δεν πρόλαβε να δει, καθώς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο .
Η έκθεση περιλαμβάνει περί τα 15 έργα, από το 1960 έως τις μέρες μας -ανάμεσα τους και μερικά καινούργια έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά- καταγράφοντας όλες τις πτυχές της ζωγραφικής του. Πολιτική ζωγραφική, πορτρέτα, αφιέρωμα στον Τσαρούχη, Διαδρομή στον Υπόγειο, Ο τζόγος και ο μύθος των μορφών.
Γεννημένος το 1939 στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Χανιά, ο Δημοσθένης Σκουλάκης σχεδιάζει από μικρός να δραπετεύσει από τα συμβατικά σύνορα που τον περιορίζουν. Με δασκάλους τους Γιώργο Μαυροϊδη και Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και μαθήματα σκηνογραφίας και διακοσμητικής στο εργαστήριο του Βασίλη Βασιλειάδη, ταξιδεύει στο εξωτερικό (Ρώμη, Παρίσι, Μόσχα, Τορόντο, Μόντρεαλ), από πολύ νωρίς. Εμπλέκεται με την πολιτική, υπηρετεί τη δημοσιογραφία έως το 1984, όπου και καταπιάνεται αποκλειστικά με τη ζωγραφική. 
Ανήσυχο πνεύμα, με πολλές δραστηριότητες σε καλλιτεχνικό και πολιτικό επίπεδο, ο Δημοσθένης Σκουλάκης καταφέρνει να αφομοιώσει τις ποικίλες εμπειρίες της ζωής του – κυρίως από τα ταξίδια και την παραμονή του στο εξωτερικό – και να τις μετουσιώσει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωγραφική πρόταση. 
Κεντρικό θέμα στα έργα του υπήρξε πάντοτε, έμμεσα ή άμεσα, ο άνθρωπος. Όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ήρα Παπαποστόλου: «Κοινά σημεία που συνθέτουν τη ζωγραφική του ταυτότητα: ο ρεαλισμός, η μεταφυσική ατμόσφαιρα, η χρήση συμβόλων, η ανθρώπινη φιγούρα, ο σταματημένος χρόνος, η έννοια της μνήμης, το πορτρέτο, η αυτοπροσωπογραφία, η κοινωνικοπολιτική κριτική ματιά, η αναζήτηση ταυτότητας. Τα έργα του δένονται το ένα με το άλλο από την αρχή της πορείας του ως σήμερα, γεγονός που μεταφράζεται σε ζωγραφική ποιότητα, και τον κατατάσσουν περισσότερο στην ομάδα της Αφηγηματικής Παραστατικότητας των μέσων της δεκαετίας του 60, κοντά στους Ισπανούς καλλιτέχνες της Equipo Cronica της δεκαετίας του 70 καθώς και στο ιταλικό κίνημα Pittura Colta της δεκαετίας του 80.»Πληροφορίες: Όλγα Καρτέρη
Τηλέφωνο: 210 8239465
Χορηγοί επικοινωνίας: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ),
www.culturenow.gr , www.art22.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου