Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ Γ. ΘΑΝΟΣ

Ήταν μια μοναδική γενιά Ελλήνων, η μεταπολεμική, που κλήθηκε να αναστήσει την από άκρον εις άκρον κατεστραμμένη από τις περιπέτειες της τραγικής δεκαετίας 1940 – 1950 πατρίδα και τα κατάφερε. Ελάχιστα ήταν τα μέσα που διέθετε σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα που αναλάμβανε, αλλά είχε θέληση που περίσσευε και πίστη μεγάλη γι’ αυτό κι έτσι, κατόρθωσε να κάνει τη στάχτη να βλαστήσει καρπό σπουδαίο και ικανό να την οδηγήσει σε ένα ειρηνικό και καλύτερο αύριο που κράτησε για πολλά χρόνια.

ΜΕΡΟΠΗ ΚΑΡΑΜΕΤΟΥ 

Το τέλος του εμφυλίου πολέμου στο κλείσιμο της φοβερής δεκαετίας, βρίσκει τους περισσότερους στο άνθος της νιότης τους και πιο ώριμους από κάθε άλλη γενιά Ελλήνων. Έτσι, χωρίς καθυστέρηση, από τις πρώτες κιόλας ημέρες που τους επιτράπηκε  να επιστρέψουν μετά από τρία χρόνια εξορίας στον κάμπο και στις πόλεις της Καρδίτσας στα ρημαγμένα χωριά τους,  έπιασαν το τσαπί και έσκαψαν τα παρατημένα χωράφια τους και την γλίτσα να ξαναφτιάξουν τα κοπαδάκια τους. Δεν είχαν καιρό για χάσιμο και αμέσως προχώρησαν σε γάμους και έκαναν παιδιά, πολλά παιδιά για να αναπληρώσουν τις τραγικές απουσίες των συγχωριανών και να δυναμώσουν τα χωριά τους. Έτσι χαμογέλασε πάλι ο τόπος και γέμισαν μαθητές τα σχολεία και πήραν πάνω τους οι διαλυμένες κοινότητες.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΛΤΗΣ 
Σε αυτούς τους ανθρώπους που σιγά – σιγά αποσύρονται στον ουρανό και ελάχιστοι έχουν πλέον απομείνει να μας διηγούνται πως έζησαν όλα αυτά τα χρόνια είναι αφιερωμένο το βιβλίο «Ελεύθεροι στα δεσμά των Αγράφων» και το οποίο στηρίχθηκε στις αφηγήσεις των ηλικιωμένων ανθρώπων από τη Νεράιδα (Σπινάσα) Καρδίτσας , ένα χωριό το οποίο δοκιμάστηκε σκληρά στην περίοδο του Εμφυλίου αλλά αφού ξεπέρασε το σοκ της καταστροφής, κατάφερε μετά το 1950 να δημιουργήσει ένα μικρό θαύμα το οποίο στηρίχθηκε στη δύναμη των ανθρώπων του και φυσικά στην υποστήριξή τους από  τον τόπο ο οποίος στάθηκε σύμμαχος στον αγώνα και αρωγός στις προσπάθειές τους.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΖΗΣΗ

Η περίοδος της ακμής για όλα τα ορεινά χωριά της Καρδίτσας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50 κορυφώθηκε στην αρχή της επόμενης δεκαετίας του ’60 αλλά στο μέσον της, άρχισε να αδειάζει, αλλού σιγά - σιγά και αλλού ραγδαία γιατί καθώς άλλαζε η ζωή όλης της χώρας κάποιοι άνθρωποι τόλμησαν να αναζητήσουν αλλού καλύτερη τύχη και πρόοδο για τα παιδιά τους. Στα χωριά έμειναν όσοι είχαν βαθιές ρίζες με τον τόπο, νοικοκυραίοι στα μέτρα της εποχής και όσοι ήταν αδύναμοι ή είχαν υποχρεώσεις με τους γέροντές τους.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΙ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΓΑΚΗ


Απ’ όσους λοιπόν δεν έκαναν το μεγάλο βήμα να φύγουν από τα χωριά τους εκείνα τα εύκολα ομολογουμένως χρόνια, έμειναν μόνιμα πλέον στα χωριά και σήμερα είναι οι λίγοι γέροντες και οι γερόντισσες που τα τζάκια τους καπνίζουν ακόμη στα χωριά και δηλώνουν ότι είναι ζωντανά κάποια σπίτια. Αυτούς τους ανθρώπους αναζήτησα και έμεινα αρκετό καιρό μαζί τους σε διάφορες εποχές του χρόνου, ακούγοντάς τους και σημειώνοντας τις εμπειρίες τους προσπαθώντας να βρω την απάντηση στο ερώτημα: «γιατί αυτοί τα κατάφεραν τότε κι εμείς σήμερα δεν μπορούμε;». 

ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΣΑΚΗ



ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ




Το βιβλίο «Ελεύθεροι στα δεσμά των Αγράφων» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες διατίθεται στην Αθήνα προς το παρόν από το ιβλιοπωλείο «Ναυτίλος»,  Χαριλάου Τρικούπη 28, (Τηλ. 2103616204) και «Πολιτεία» Ασκληπιού 1-3, (Τηλ210-3600235, 210-3616373) και στην Καρδίτσα στο βιβλιοπωλείο της Δήμητρας Λάππα, Ηρώων Πολυτεχνείου 39,  (Τηλ. 2441076492).
Για όσους βρίσκονται μακριά από τα προαναφερόμενα βιβλιοπωλεία μπορούν να απευθυνθούν στο 6973187627 ή provolias@gmail.com για τον τρόπο που θα το προμηθευτούν.
Η παρούσα έκδοση του βιβλίου έχει γίνει με ψηφιακή μέθοδο εκτύπωσης, είναι ασπρόμαυρο και έχει 510 σελίδες με πλήθος φωτογραφιών αρχείου αλλά και σύγχρονες. Η αρχική του τιμή είναι 18 ευρώ και όσοι επιθυμούν να το προμηθευτούν με αντικαταβολή το κόστος του φθάνει μαζί με τα ταχυδρομικά στα 22 ευρώ ενώ γι’ αυτούς που θέλουν να το έχουν στα χέρια τους με το ταχυδρομείο ως δέμα, 20 ευρώ με κατάθεση στο λογαριασμό 160/76276530 (Εθνική Τράπεζα).  

Μικρές Πατρίδες – Εκδόσεις Παρουσία  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου