Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ «ΝΑΥΤΙΛΟ»

Το βιβλιοπωλείο "Ναυτίλος" συμμετέχει με τον δικό του τρόπο
στις δημοτικές εκλογές με μια προθήκη γεμάτη από βιβλία για την Αθήνα. 


Ο «Ναυτίλος», στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 28 είναι από τα ελάχιστα βιβλιοπωλεία της Αθήνας που διατηρεί ακόμη τον αέρα μιας άλλης, όχι και μακρινής εποχής, τότε τα βιβλία δεν κυκλοφορούσαν με μάρκετινγκ και προωθούνταν με τρόπους που δεν ξεχωρίζουν από τα άλλα προϊόντα της αγοράς. Γι’ αυτό αποτελεί και στέκι όχι μόνο των βιβλιόφιλων  αλλά και πολλών συγγραφέων, ποιητών, κάποιων ανθρώπων που γράφουν και θέλουν να συζητήσουν με άλλους για τα βιβλία τους, να ανταλλάξουν γνώμες, να ενημερωθούν.  

Ψυχή του «Ναυτίλου» είναι ο Γιώργος Τσάκαλος, ένας άνθρωπος αφιερωμένος στο βιβλίο που γνωρίζει όσο λίγοι άλλοι στην Αθήνα, τις εκδόσεις και τους ανθρώπους που κινούνται στο χώρο αυτό και φυσικά αναλαμβάνει να βρει ακόμα και τα πιο σπάνια βιβλία και περιοδικά. Μαζί του βέβαια είναι και ο Κώστας Τρικούπης ο οποίος δεν υστερεί σε γνώσεις γύρω από το βιβλίο καθώς και άλλοι φίλοι που συγκροτούν την παρέα του Ναυτίλου η οποία δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα συναντήσεων αλλά μέλη και φίλους της μπορεί να συναντήσει κάποιος εκεί και τις πιο απίθανες ώρες και στιγμές της ημέρας.

Συχνά – πυκνά ο «Ναυτίλος» διοργανώνει και θεματικά αφιερώματα σε βιβλία, ειδικά παλαιότερων εκδόσεων που δίνουν την ευκαιρία σε όποιους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να προμηθευτούν εκδοτικούς θησαυρούς. Ενόψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών, έχει κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στα βιβλία που γράφτηκαν για την Αθήνα. Ο αριθμός βέβαια αυτών των βιβλίων καθώς και των περιοδικών που η θεματογραφία τους αφορά την Αθήνα είναι τεράστιος αλλά ο Γιώργος Τσάκαλος με την επιμονή του και την εμπειρία του κατάφερε να συγκεντρώσει δεκάδες ενδιαφέροντες τίτλους που καλύπτουν ένα διάστημα παραπάνω από ενάμιση αιώνα. Εκείνο που είναι εκπληκτικό είναι ότι ανάμεσά σε πολλά γνωστά βιβλία  είναι δεκάδες άλλα που πολύς κόσμος τα αγνοεί, είτε γιατί αυτά γράφτηκαν σε δύσκολες περιόδους για την Αθήνα, είτε προορίζονταν για ένα πολύ συγκεκριμένο και ειδικό κοινό ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός βιβλίων που περιέχουν κείμενα που είδαν το φως σε σελίδες εφημερίδων ως χρονογραφήματα ή επιφυλλίδες και υπέγραφαν λαμπροί  δημοσιογράφοι που αγάπησαν την πόλη και σχολίαζαν τα πράγματα και τα θαύματα της εποχής τους ο καθένας με τον δικό του τρόπο. 


Στη φωτογραφία, ο Κώστας Καμαριάρης (ο καραγκιοζοπαίχτης Ψυχραιμίας) 
μελετά ένα σπάνιο χάρτη του Κώστα Μπίρη της μεταπολεμικής Αθήνας. 

Επί πλέον, στο πλήθος των αθηναϊκών βιβλίων που έχουν καταλάβει την βιτρίνα και έχουν πλημμυρίσει τους πάγκους του «Ναυτίλου»  μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρει σπάνιες εκδόσεις που δεν αναφέρονται στην ιστορία και τα μνημεία της πόλης, αλλά σε ένα σωρό άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως, για τον κόσμο του αθηναϊκού περιθωρίου σε διάφορες εποχές, την ιστορία των λαϊκών γειτονιών, αναφορές σε πρόσωπα που έγιναν μύθοι, για περίεργα τοπόσημα, άλλα παράξενα που απασχόλησαν τον κόσμο και όλα μαζί προκαλούν να γνωρίσουμε την πόλη με τα καλά της και τα στραβά της.     

Το αφιέρωμα του «Ναυτίλου» στα βιβλία της Αθήνας να συνεχίσει και μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και όποιος δεν μπορεί να περπατήσει ως τη Χαριλάου Τρικούπη και θέλει  να πληροφορηθεί για κάποιο τίτλο, μπορεί να απευθυνθεί στο τηλέφωνο 21 03616204.



ΑΘΗΝΑ, 21052019. Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", σελ. 37.



1 σχόλιο:


  1. Το βιβλιοπωλείο "Ναυτίλος" συμμετέχει με τον δικό του τρόπο
    στις δημοτικές εκλογές με μια προθήκη γεμάτη από βιβλία για την Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή