Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού. 


Την Αμοργό την γνώρισα πριν από 17 χρόνια και αφορμή ήταν το Φεστιβάλ για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό «Υπέρεια» που οργάνωσε εκεί για πρώτη φορά η ακούραστη Ειρήνη Γιαννακοπούλου και έγινε στο ξενοδοχείο «Aegialis Hotel & SPA ». Από τότε μέχρι σήμερα, ελάχιστες ήταν οι χρονιές που δεν πήγα στο Φεστιβάλ αλλά είναι δεκάδες οι άλλες που επισκέφτηκα την Αμοργό την οποία αναγνωρίζω πια ως τη νησιωτική πατρίδα μου.

Στα Θολάρια

Ξαναπήγα φέτος στο Φεστιβάλ «Υπέρεια» και παρακολούθησα και Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού που βαδίζει ήδη στο δέκατο χρόνο του και απ’ όσα είδα και έζησα μπορώ να πω απερίφραστα ότι η Ειρήνη Γιαννακοπούλου κατάφερε να κάνει την Αμοργό ένα νησί διάσημο και όσους την επισκέπτονται να θέλουν να ξαναγυρίσουν. Πως το κατάφερε αυτό; Απλά με την αγάπη που είχε για τον τόπο της στον οποίο, μαζί με ολόκληρη την οικογένειά της επικέντρωσε την επιχειρηματική δραστηριότητα και έκανε το πολύ ωραίο ξενοδοχείο «Αιγιαλίς» στην Αιγιάλη το κέντρο όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν την προβολή της Αμοργού ως ένα ιδιαίτερο νησί και τις δυνατότητες που έχει.

Στα Θολάρια

Το Φεστιβάλ «Υπέρεια» που ξεκίνησε το 2003, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, με σκοπό την προβολή της Αμοργού και της Ελλάδας ήταν και παραμένει το μεγάλο γεγονός του νησιού και σε αυτό, πήραν μέρος δεκάδες προσωπικότητες του πολιτισμού, της τέχνης και του τουρισμού και την επισκέφτηκαν δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Χάρη στις ανακοινώσεις και στις δημοσιεύσεις που ακολουθούσαν, η Αμοργός της… Άγονης Γραμμής του περασμένου αιώνα έγινε ένας ιδιαίτερος προορισμός και αγαπημένο νησί για πολλούς που επιθυμούν και θέλουν οι διακοπές τους να χαρακτηρίζονται από ποιότητα, πολιτισμένο περιβάλλον και φυσικά αισθητική, πράγμα που απλόχερα δίνει ολόκληρο το νησί.

Στα Θολάρια

Στο φετινό Φεστιβάλ «Υπέρεια» που έγινε από 31 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου και στο οποίο ο Νοέμβριος μας χάρισε εξαιρετικές ημέρες συνάντησα πολλούς συναδέλφους που ήρθαν γι’ αυτό, γνώρισα πολλούς καινούργιους και φυσικά χάρηκα πολύ που είδα τους φίλους μου στην Αμοργό ενώ επισκεφτήκαμε πολλά ωραία μέρη του νησιού. Επισκέφτηκα και τον Ασφοντυλίτη που πάντα με εμπνέει και πήρα και ιδέες για την καινούργια έκδοση που ετοιμάζω για τον τόπο ολόκληρο της Έξω Μεριάς που θα συμπληρώνει το βίο και το έργο του Μιχάλη Ρούσου που κέντησε τις πέτρες με τους καημούς και τα όνειρά του.

Επίσκεψη σε παραδοσιακό σπίτι στα Θολάρια

Πεζοπορία από τα Θολαάρια στη Λαγκάδα

Στο πρόγραμμα του «Υπέρεια» ήταν την πρώτη ημέρα η επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Θολάρια, επίδειξη παραδοσιακών χορών από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Γυναικών Αμοργού, επίσκεψη σε παραδοσιακό σπίτι και πεζοπορία από τα Θολάρια ως τη Λαγκάδα μέσω του παλιού ωραίου μονοπατιού που βλέπει όλο τον όρμο της Αιγιάλης. Την Η δεύτερη ημέρα άρχιζε με επίσκεψη στο περίφημο μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισας και κατόπιν στον ελληνιστικό πύργο της Αγίας Τριάδας, στην Αγία Τριάδα και το μεσημέρι, η Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού προσέφερε γεύμα στην ταβέρνα «Μαρουσώ». 

Στο Καλογερικό, όλοι οι σύνεδροι σε μια φωτογραφία.

Την Τρίτη ημέρα οι σύνεδροι επισκεφτήκαμε την Χώρα, φωτογραφηθήκαμε στη θέση «Καλογερικό», περπατήσαμε τα στενά της πιο όμορφης χώρας των Κυκλάδων που είναι αυτή της Αμοργού, είδαμε το Λαογραφικό και Αρχαιολογικό Μουσείο. Ακολούθησε επίσκεψη στα Κατάπολα και γεύμα στο εστιατόριο «Καπετάν Δήμος». Την τελευταία ημέρα είδαμε στην αίθουσα “Elysia” την ταινία «Μνήμες Προγόνων» που αφορούσε την Κύθνο και απολαύσαμε την παρουσίαση και την γευσιγνωσία προϊόντων της Κύθνου, της Πάρου και της Αμοργού. Προϊόντα και γεύσεις από την Κύθνο έφεραν στην Αμοργό οι Κατερίνα Φίλιππα, Μαρία Γονιδάκη, Κυριακή Φιλιππαίου, Βασιλική Γερογιάννη και Μαρία Φράγκου και από την Πάρο η Ιωάννα Μαλάμου ενώ παρών έδωσε και ο οινοποιός Γιώργος Μωραίτης. 

Ειρήνη Γιαννακοπούλου - Ελένη Κοντουρούπη

Παράλληλα με το Φεστιβάλ «Υπέρεια» παρακολουθήσαμε τα απογεύματα κυρίως τις εργασίες και τις προβολές του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού που κι αυτό είναι πρωτοβουλία της Ειρήνης Γιανακοπούλου και κάθε χρόνο αυξάνει και την φήμη του καθώς η πλειονότητα των συμμετεχόντων είναι απ’ όλο τον κόσμο.

Ειρήνη Γιαννακοπούλου, Νίκος Παραγουδάκης, Σταμάτης Γιαννακόπουλος.

Την έναρξη και την παρουσίαση του Φεστιβάλ έκανε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού Ελένη Κουντουρούπη και τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο οικοδεσπότης – Γενικός Διευθυντής του Ξενοδοχείου Aigialis  Hotel & Spa  Σταμάτης Γιαννακόπουλος και η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και ιδρύτρια του Συλλόγου Γυναικών Αμοργού και ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος. Κατόπιν προβλήθηκε η ταινία «Αμοργός – ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον» από την Ιρίνα Κρανγοσβίλι στην οποία απονομήθηκε ειδικό βραβείο για την συμβολή της στην προβολή της Αμοργού.


 Ακολούθησε ειδικό αφιέρωμα στην ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» από την Ελένη Βουτσά, διευθύντρια Μάρκετινγκ. Τις εμπειρίες του από τα γυρίσματα κατέθεσε ο Έλληνας παραγωγός της ταινίας Νίκος Γιαννόπουλος, ενώ ο Νίκος Πράσινος, που είχε συμμετάσχει ως παιδάκι στην ταινία, μίλησε για τις δικές του αναμνήσεις από την αξέχαστη αυτή εμπειρία του!  Ακολούθησε η ομιλία: «Το πολιτιστικό τοπίο – Μια αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπινου στοιχείου και του φυσικού περιβάλλοντος» από την Ελένη Μεθοδίου, αρχαιολόγο, ειδικό στους διεθνείς οργανισμούς και «Πολιτισμός και Τουρισμός- δυο διαφορετικές προτεραιότητες» από τον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη, δημοσιογράφο. H τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με ζωντανή μουσική και τραγούδι από τους Σταμάτη Γιαννακόπουλο, Νίκο Παραγιουδάκη και την μικρή Ειρήνη Γιαννακοπούλου.

Παρουσίαση προϊόντων Κύθνου.

Παρουσίαση προϊόντων Πάρου

Παρουσίαση προϊόνυων Αμοργού

Τις επόμενες ημέρες στο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών παρακολουθήσαμε το ειδικό αφιέρωμα στα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα με προβολή έξι ταινιών και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με συντονίστρια την Alison Womack, ακτινολόγο.
Παράλληλα με τις προβολές του φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ομιλητές όπως τον Λευκορώσο Βαϊρις Στραζτνς, Διευθυντή Διμιουργικού της εταιρείας DDV Latvia σε μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα «Η χρήση του Δημιουργικού βίντεο στην προβολή προορισμών χαμηλής αναγνωρισιμότητας».  Ο Ισπανός Σάντι Βαλντεπέρεζ, ειδικός σε θέματα τουριστικού μάρκετιγκ και διοργανωτής του διεθνούς φεστιβάλ «Terres Travel Festival» , μίλησε για την σπουδαιότητα του «Τουριστικού Μάρκετινγκ και τα νέα μέσα επικοινωνίας, Ποίηση & Σέρφινγκ». Ο Ολλανδός λέκτορας της Σχολής Δημοσιογραφίας UCSS και δημιουργός, του εκπαιδευτικού ντοκυμαντέρ μυθοπλασίας «Campus Doc» σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY), παρουσίασε ομιλία με θέμα «Εικονικό εναντίον Πραγματικού» Τέλος, ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Παραγωγός και Σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων, παρουσίασε το θέμα  «Ένα γράμμα – Μια ιστορία: τουρισμός και κουλτούρα μέσω των κινουμένων σχεδίων».
Η τελετή απονομής η έγινε μέσα σε ενθουσιώδες κλίμα έγινε την τελευταία ημέρα. Η σειρά τουριστικών βίντεο με τίτλο «Insiders Guide to Riga” για τον οργανισμό τουρισμού της Riga, απέσπασε το βραβείο Grand Prix και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη ταινία προβολής πόλης». Η διεθνής κριτική επιτροπή απένειμε  βραβεία σε ταινίες από 16 χώρες, στις κατηγορίες Ντοκυμαντέρ και Τουριστικές ταινίες & βίντεο.  Η Πορτογαλία απέσπασε τα περισσότερα βραβεία με 5 συνολικά νικητές.  Οι χώρες Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα κέρδισαν από τρία βραβεία ενώ η Αυστρία και η Γερμανία από δύο.  Ακόμη βραβεία κέρδισαν το Αζερμπαιτζάν, η Κροατία,η  Ινδία, η Λευκορωσία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Νότιος Αφρική, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.





Σχετικά με το Φεστιβάλ


Ελένη Κοντορούπη - Ειρήνη Γιαννακοπούλου


Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού είναι μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση η οποία οργανώνεται από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού. Ξεκίνησε το 2010 κατά την διάρκεια του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό ΥΠΕΡΙΑ και ο κύριος σκοπός του είναι να δημιουργηθεί μια διεθνής πλατφόρμα για την ενίσχυση του παγκόσμιου τουρισμού μέσω των οπτικοακουστικών μέσων και να ανταμείψει τις καλύτερες τουριστικές ταινίες και ταξιδιωτικά βίντεο στον κόσμο.
Το Φεστιβάλ Αμοργού είναι επίσημο μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών – CIFFT, με έδρα την Βιέννη.
Tel.: +30 22850 73393
Website: https://yperia.gr/

Περισσότερες φωτογραφίες στο https://www.facebook.com/ilias.p.ii/media_set?set=a.10215926519223560&type=3


ΑΘΗΝΑ, 15112019

1 σχόλιο:

  1. Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού είναι μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση η οποία οργανώνεται από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού. Ξεκίνησε το 2010 κατά την διάρκεια του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό ΥΠΕΡΙΑ και ο κύριος σκοπός του είναι να δημιουργηθεί μια διεθνής πλατφόρμα για την ενίσχυση του παγκόσμιου τουρισμού μέσω των οπτικοακουστικών μέσων και να ανταμείψει τις καλύτερες τουριστικές ταινίες και ταξιδιωτικά βίντεο στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή