Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Η «ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ» ΣΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΣ

 


Την Λιλιπούπολη την άκουσα για πρώτη φορά στο Μέγα Δέρειο, τον χειμώνα 1978 – 1979 όπου υπηρετούσα στον Δ΄Λόχο Διανομών. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα φυλάκιο του Λόχου όπου μαζί με άλλους 7 στρατιώτες φυλάγαμε σκοπιά στα καύσιμα. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου και η τελευταία που είχα τόσο χρόνο – ατέλειωτες ήταν οι μέρες και οι νύχτες και περνούσαν συντροφιά με το τρανζίστορ. Τότε δεν υπήρχαν πολλές επιλογές σε σταθμούς και ακούγαμε συνήθως Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα. Δεύτερο ακούγαμε όταν ήμασταν στο φυλάκιο, δίπλα από τη σόμπα – βαρέλι που έκαιγε ασταμάτητα. Στη σκοπιά όμως κάποιοι ακούγαμε Τρίτο γιατί σε σχέση με τα άλλα είχε περισσότερη μουσική και λίγα λόγια.

 Η δική μου μουσική παιδεία ήταν περίπου νηπιώδης αλλά θυμάμαι πως άκουγα με τις ώρες και τότε άρχισα να μαθαίνω και να ξεχωρίζω συνθέτες, μουσικούς, ορχήστρες και έργα. Σε εκείνα που είχα ξεχωρίσει ήταν και η Λιλιπούπολη και προσπαθούσα να μην χάσω καμιά εκπομπή. Όταν με ρωτούσαν τι άκουγα δεν έλεγα για να μην παρεξηγηθώ κιόλας που άκουγα παιδικά. Μου άρεσε, έμαθα όλα τα τραγούδια και σταμάτησα να την ακούω όταν στα τέλη του Μαρτίου 1979 πήρα μετάθεση για τη Λαμία, στην 64 ΜΕ όπου δεν εύκολο πια να ακούω ραδιόφωνο το πρωί κι έτσι έχασα την εκπομπή αλλά δεν ξέχασα τα τραγούδια.

Αργότερα, όταν απολύθηκα και ήρθα στην Αθήνα, από τους πρώτους δίσκους που αγόρασα ήταν το «Σαμποτάζ» κι έτσι ξανασυνδέθηκα με την Μαριανίνα Κριεζή, τη Λένα Πλάτωνος και όλους τους σπουδαίους συντελεστές της εκπομπής. Στα χρόνια που ακολούθησαν παρακολουθούσε το έργο της Μαριανίνας Κριεζή και παρά τα όσα μπήκαν στο κεφάλι μου και άκουσαν τα αυτιά μου, θυμάμαι ακόμη ολόκληρα τα τραγούδια της Λιλιπούπολης και νιώθω τυχερό τον εαυτό μου που τα άκουσα ζωντανά τότε στις ατέλειωτες ώρες της σκοπιάς στα χιονισμένα βουνά του Έβρου. Δεν μπόρεσα να ευχαριστήσω την Μαριανίνα τόσα χρόνια που πέρασαν κι ελπίζω να με συγχωρέσει από εκεί ψηλά που πέταξε..  

 

https://www.youtube.com/watch?v=ddnt0Kkp2jg


ΑΘΗΝΑ, 07022022

1 σχόλιο:

  1. Πώς άκουσα για πρώτη φορά την Λιλιπούπολη σε ένα φυλάκιο στο Μέγα Δέρειο και πως βεβαίως τον ίδιο χειμώνα έμαθα πολλά πράγματα για την κλασσική μουσική από το Τρίτο Πρόγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή