Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΛΟ

 

Ο Πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πετρίλου Στέλιος Καραμπάς, η Αργυρώ Τουραλιά, η τραγουδίστρια Ρούλα Τουραλιά και ο Γιώργος Αργυρός. 

Θεσμός στην αρχή κάθε νέας χρονιάς η κοπή της λεγόμενης πρωτοχρονιάτικης πίτας από κάθε σύλλογο, όμιλο, εταιρεία, ομάδα, σωματείο, γραφείο, ενορία και επειδή δεν έφταναν οι κατάλληλες μέρες για να συντονιστεί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων για να παραβρίσκεται στην εκδήλωση, πολλές φορές έφτανε να γίνεται και την Σαρακοστή. 

Σαν θεσμός ο οποίος εξυπηρετούσε ποικίλες καταστάσεις και στόχους  παρά την όποια κριτική και τις ενστάσεις που προέβαλλαν ορισμένοι έμοιαζε να μην κλονίζεται από τίποτα.  Ήρθε όμως η επιδημία και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση περιόρισε δραματικά τις παρουσίες ,μπήκε στο περιθώριο και είναι αμφίβολο αν μπορέσει να ξαναγίνει όπως παλιά. Αυτό παρατηρούμε φέτος, για δεύτερη χρονιά της επιδημίας στην Αθήνα όπως και στα άλλα αστικά κέντρα και όπου γίνεται μοιάζει με παρωδία των… παλιών καλών ημερών!

Η κατάσταση επηρέασε  αρκετά, σχεδόν διαλυτικά και τις πατριδοτοπικές οργανώσεις, τους συλλόγους και τα σωματεία που κάθε χρόνο η κοπή της πίτας η οποία συνοδεύονταν και με ένα γλέντι ήταν μια αφορμή να συναντηθούν οι συγχωριανοί και οι φίλοι του κάθε χωριού, να τα πούνε όσο προλάβαιναν διάφορα μεταξύ τους και να διασκεδάσουν.  Η κοπή δε της πίτας και το πανηγύρι το καλοκαίρι στο χωριό ήταν τα τελευταία στοιχεία που θύμιζαν την κοινότητα η οποία τον υπόλοιπο χρόνο καμιά άλλη ενέργεια δεν δήλωνε την ύπαρξή της.

Οι περισσότεροι σύλλογοι δέχθηκαν την κατάσταση σχεδόν μοιρολατρικά ενώ δεν έλειψαν και πολλοί που χάρηκαν την λόγω  επιδημίας ακύρωση αυτών των εκδηλώσεων είτε γιατί δεν ήθελαν σε συμμετάσχουν, είτε γιατί έβλεπαν το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι Σύλλογοι καθώς η παλιά γενιά φεύγει και από τους νέους ελάχιστοι πια ενδιαφέρονται.

Δεν συμβαίνει όμως με όλους τι ίδιο. Ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πετρίλου, του ιστορικού χωριού της Αργιθέας με τους πολλούς συνοικισμούς και την μεγάλη κτηνοτροφία, έκανε προχθές για πρώτη φορά στην 50χρονη ιστορία του την κοπή της πίτας στο χωριό και μάλιστα ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους. Η απόφαση να γίνεται η κοπή της πίτας στο Πετρίλο, όπως μας είπε ο Πρόεδρος Στέλιος Στέλιος Καραμπάς είχε ληφθεί από πέρσι αλλά λόγω επιδημίας δεν έγινε πραγματικότητα. Έτσι φέτος, 48 Πετριλιώτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας που ζουν, έχοντας τον νου τους περισσότερο στην κακοκαιρία και την παγωνιά παρά στην επιδημία γιατί τηρούσαν όλους τους κανόνες της προφύλαξης, ανηφόρισαν στο Πετρίλο. Μαζί με τους 17 μόνιμους κατοίκους  του χωριού τίμησαν τον Άγιο Χαράλαμπο στη λειτουργία που έκανε ο πάτερ Θεόκλητος, ιερομόναχος που κάθε Σάββατο πηγαίνει και λειτουργεί στο Πετρίλο και κατόπιν όλοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία έξω από καφενείο του Αποστόλη Σβεντζούρη στον συνοικισμό Αργυρέϊκα και έκοψαν την πίτα και μετά απόλαυσαν τσίπουρα και τοπικά εδέσματα. Στο μικρό αυτό προσκύνημα βοήθησε πολύ και ο καιρός. Οι ψηλές κορυφές, Καράβα, η ψηλότερη των Αγράφων, Ντελιδήμι, Βουτσικάκι πάνω από το Πετρίλο ήταν κάτασπρες από το χιόνι και παρά τον λαμπρό ήλιο η αίσθηση του χειμώνα ήταν έντονη.

Ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πετρίλο.   



Η κίνηση αυτή του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πετρίλου, πέρα από την συμβολική διάστασή της πραγματοποιήθηκε γιατί στηρίζεται στην αγάπη των Πετριλιωτών για το χωριό τους, αγάπη που τους οδηγεί και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες να το επισκέπτονται συχνά. Μπορεί το Πετρίλο να άδειασε πριν από λίγες δεκαετίες από κόσμο, αλλά οι καρδιά όσων μεγάλωσαν εκεί αλλά και των νεώτερων που δεν έκοψαν τους δεσμούς τους με την μικρή τους πατρίδα, είναι εκεί και δεν το δείχνουν μόνο το καλοκαίρι που γεμίζει κόσμο, αλλά και τον χειμώνα που δυσκολεύουν τα πράγματα . Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους και η κοπή της πίτας (που λόγω επιδημίας θα ήταν δύσκολο να γίνει αλλού αλλά δεν μπορούσε να ακυρωθεί για δεύτερη χρονιά) ήταν η αφορμή και τέτοιες είναι γεμάτο το ημερολόγιο και το χωριό πάντα εκεί και τους περιμένει…   

Σημειώνουμε ότι με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Στεργίου Ανδρέας, ο Αντιδήμαρχος Μπάμπης Πούλιος, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηλίας Παπαδήμας, ο προεδρος της τοπικής κοινότητας Κίσσας Σωτήρης και οι σύμβουλοι Αργυρός Δημήτρης, Καψάλης Κώστας, Χόντζιας Γιώργος.    

ΑΘΗΝΑ, 15022022   

1 σχόλιο:

  1. Η επιδημία λειτούργησε έτσι ώστε και ο θεσμός της κοπής της πίτας του νέου χρόνου να περάσει στην αφάνεια. Στην περίπτωση όμως κάποιοι έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τα πράγματα και δώσουν νόημα σε εκδήλωση που αφορά την μικρή πατρίδα τους, επιτόπου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή