Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗ

 

Ο Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου στον Άγιο Θεόδωρο της Κοινότητας Κοκκινόβρυσης του Δήμου Θέρμου, «Η Παναγία», όπως αποκαλείται από τους ντόπιους.


Από τους Αγίους που ο εορτασμός του που αν και τιμάται σε αρκετά μέρη δεν ακούγεται πολύ λόγω του χειμώνα, είναι του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, στις 8 Φεβρουαρίου. Παλαιότερα που τα χωριά ήταν γεμάτα κόσμο, γέμιζαν οι εκκλησίες αυτή την ημέρα αλλά πλέον οι περισσότερες μένουν αλειτούργητες, ειδικά αν ο εορτασμός πέφτει καθημερινή.

 Δεν συνέβη όμως αυτό χθες στην Κοκκινόβρυση του Δήμου Θέρμου και στην ωραία είδηση μας οδήγησε η εξαιρετική φωτογραφία με την σημαία να κυματίζει μέσα στα χιόνια, σε μια ανάρτηση του Δημήτρη Ρίσβα στα ΜΚΔ και φυσικά του πολύ ωραίο κείμενο του Νίκου Σ. Κωστακόπουλου, ανθρώπου που πέρα από την προσφορά του στην εκπαίδευση, αξιοσημείωτη είναι και αυτή στον Δήμο Θέρμου και το οποίο αναδημοσιεύουμε να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο τους όλους όσους την κρύα χθεσινή ημέρα ζωντάνεψαν την Κοκκινόβρυση.

 

ΤΙΜΩΝΤΑΣ, ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΤΣΙ, ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ

 Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 σήμερα, ημέρα που τιμάται η Κοίμηση του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, και ο καθιερωμένος εκκλησιασμός για απότιση τιμής στον άγιο τη μέρα αυτή στο χωριό που φέρει το όνομα του εν λόγω αγίου, στον Άγιο Θεόδωρο της Κοινότητας Κοκκινόβρυσης του Δήμου Θέρμου, που κάθε χρόνο τέτοια μέρα πραγματοποιείται στον περικαλλή ναΐσκο που είναι αφιερωμένος στον άγιο, φέτος λόγω του ψύχους, πραγματοποιήθηκε στον ενοριακό ναό του χωριού, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Κι ήταν σαν ο παλιός αυτός ναός, «Η Παναγία του Μαχαλά», όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, θέλοντας να ανταποδώσει την τιμή που του έκαναν οι επισκέπτες που μέσα στο καταχείμωνο τον τίμησαν με την παρουσία τους μια τέτοια μέρα, να τους υποδεχόταν ντυμένος με την πιο επίσημη στολή του, αυτή με το λευκό της αγνότητας, καθώς μόλις τα ξημερώματα το χιόνι τύλιξε την περιοχή και φυσικά τον ναό, παρέχοντας αυτή την υπέροχη αίσθηση του ανόθευτου φυσικού κάλλους.

Η ψύχρα του χειμώνα δεν στάθηκε ικανή να αντιπαλέψει της καρδιάς τη ζέση του αφιερωμένου «ψυχή τε και σώματι» στο καθήκον ιερέα, του αρχιμανδρίτη και ιερομόναχου πατέρα Αντωνίου Κ. Βαζούρα, του παπα-Αντώνη, όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του, ομοχώριοι και μη, δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την αγάπη και την οικειότητά τους προς εκείνον, αλλά και όσων άλλων, ιερωμένων και μη, τον ακολούθησαν στο ιερό αυτό καθήκον ακόμη και υπό τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν γι' αυτό, όπως αυτές ορίζονται κυρίως από την πανδημία αλλά και από το δριμύ ψύχος, όπως και από το ότι πρόκειται για εργάσιμη ημέρα.

Ο αρχιμανδρίτης και ιερομόναχος πατέρας Αντώνιος Κ. Βαζούρας, ο παπα-Αντώνης της Αιτωλίας.



Από όλους εμάς που, για λόγους πέρα από τη θέλησή μας, δεν παραβρεθήκαμε αξίζει σίγουρα ο έπαινος στον παπα-Αντώνη καθώς και σε όλους όσοι έδωσαν το παρών στον εκκλησιασμό τιμώντας μ' αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου και τον τόπο.

Οι ιερωμένοι που από κοινού τίμησαν τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη στην Κοκκινόβρυση.



Με την ευχή να υποχωρήσει η πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα, ώστε να δυνηθούμε να συμμετάσχουμε στον προσεχή εορτασμό στις 8 Ιουνίου προς τιμή της ανακομιδής των λειψάνων του αγίου στον ναΐσκο που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του αυτή τη φορά, να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά στους συμμετέχοντες στον σημερινό εορτασμό και σε όλους τους συμπατριώτες!!!

-          Ευχαριστίες για τις φωτογραφίες στον Δημήτρη Ρίσβα.

1 σχόλιο:

  1. Για τον εορτασμό του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, χθες στην Κοκκινόβρυση Θέρμου γράφει ο Νίκος Κωστακόπουλος. Σήμερα στη NEXTDEAL…

    ΑπάντησηΔιαγραφή