Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

ΜΝΗΜΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΗ, ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ

 


Χθες έκλεισαν 11 χρόνια από τον θάνατο του μπάρμπα Λάμπρου Κοντογούνη, του ο οποίος υπήρξε για πολλές δεκαετίες ο άνθρωπος που από το χάνι του στην Βαρβαριάδα καλωσόριζε και κατευόδωνε όσους πήγαιναν και έρχονταν από τα Άγραφα.

 Η απουσία του χρόνο με το χρόνο αν και γίνεται πιο απόμακρη, όπως άλλωστε και η εποχή του,  όσοι τον γνωρίσαμε συνεχίζουμε να ανάβουμε ένα κεράκι στη μνήμη του και τον επαναφέρουμε τα του βίου του και τον ρόλο του στα σύνορα της μέσα Ελλάδας για να μάθουν γι’ αυτόν και οι νεώτεροι. Γι’ αυτό και επιστρατεύουμε ένα παλαιότερο κείμενο που τον αφορά, σαν μνημόσυνο και σαν υπενθύμιση για το πέρασμά του στον κόσμο.

 «Το καλοκαίρι που έρχεται ο μπάρμπα Λάμπρος Κοντογούνης, το σύμβολο των Αγράφων όπως έχει εξελιχθεί ο πλέον φωτογραφημένος άνθρωπος όλης της περιοχής, θα μετρήσει εξήντα συναπτά έτη λειτουργίας του περίφημου χανιού, που πρωτολειτούργησε ο πατέρας του Γιώργος με τη μάνα του Σάββα το 1937 στον παραποτάμιο οικισμό του Μαράθου, Βαρβαριάδα.

Το καλοκαίρι του 1950 που η οικογένεια επέστρεψε από το Αγρίνιο όπου τους υποχρέωσαν να καταφύγουν ως ανταρτόπληκτοι, ο Γιώργος Κοντογούνης έβαλε για πρώτη φορά μπρίκι στη φωτιά και έτσι εγκαινίασε μια εποχή στην οποία το χάνι έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην επικοινωνία των Αγραφιωτών με τον έξω κόσμο. Αφορμή για το τεράστιο αυτό γεγονός στην τοπική ιστορία, υπήρξε η κατασκευή της σιδερένιας γέφυρας στον ποταμό και η κάλυψη των αναγκών του συνεργείου.

Μέχρι το 1980 που πέρασε ο δρόμος για τα απομακρυσμένα χωριά, το χάνι όντως υπήρξε το σημείο όπου πέρασαν έστω μια νύχτα της ζωής τους όλοι οι Αγραφιώτες, έφαγαν ένα πιάτο ζεστό φαί, ήπιαν ένα τσίπουρο, στέγνωσαν στη σόμπα και χόρεψαν ολόκληρες νύχτες με το βιολί του Γυφταντρέα.  Κατόπιν άλλαξαν τα πράγματα, σταμάτησαν οι διανυκτερεύσεις αλλά όλοι οι περαστικοί σταματούσαν για λίγο και έκαναν κίνηση στο μαγαζί το οποίο λειτούργησε υποδειγματικά μέχρι το θάνατο της γυναίκας του Μαρίας πριν από επτά χρόνια, ο μπάρμπα Λάμπρος.

Η απουσία της όμως από εκεί και πέρα, τον σημάδεψε βαθιά και σιγά – σιγά παραιτήθηκε από την εξυπηρέτηση των περαστικών και περιορίστηκε στα απολύτως αναγκαία, όσο φτάνει δηλαδή για να δικαιολογεί την παρουσία του εκεί και να ανοίγει την πόρτα του ένδοξου μαγαζιού που τα σημάδια του χρόνου και της εγκατάλειψης είναι πλέον εμφανή. Το γεγονός δεν απασχολεί κανέναν, καθώς το ζητούμενο για όλους είναι μια καλημέρα στο γέροντα που οι αφηγήσεις του για πρόσωπα, πράγματα και γεγονότα των Αγράφων αποτελούν θησαυρό ιστορίας.Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας που να μη κάνει στάση μπροστά στο χάνι και σαν δει κλειστή την πόρτα, θα πατήσει την κόρνα μήπως και ξεμυτίσει από πουθενά ο μπάρμπα Λάμπρος να τον χαιρετήσει. Το κόλπο το έμαθαν και οι καινούργιοι κι έτσι δεν περνάει στιγμή που να μην είναι σταματημένο ένα αυτοκίνητο μπροστά στο χάνι και σήμερα ειδικά, που λόγω Πάσχα θα περάσουν όλοι οι Αγραφιώτες να πάνε στα χωριά τους να γιορτάσουν την Ανάσταση, ο μπάρμπα Λάμπρος θα μετρήσει άλλη μια φορά το ψυχομάνι που κάποτε θεωρούσε τη Βαρβαριάδα τα σύνορα ενός άλλου κόσμου τον οποίο, αφού τον γνώρισαν και το γεύτηκαν, τότε μπόρεσαν να εκτιμήσουν τον τόπο που παράτησαν και τον ανακαλύπτουν τώρα που έσβησε…»   

- Το μικρό αυτό αφιέρωμα στον μπάρμπα Λάμπρο, δημοσιεύτηκε στον ένθετο περιοδικό της εφημερίδας “Έθνος”, EXPLORE NATURE τον Μάρτιο του 2008.


ΑΘΗΝΑ, 28022022

2 σχόλια:

  1. Τον θυμόμαστε και τον μνημονεύουμε τον μπάρμπα Λάμπρο Κοντογούνη, τον «Λιμενάρχη» των Αγράφων και θέλουμε, με τον τρόπο μας να γίνει και για τις επόμενες γενιές, ένα σύμβολο για τ’ Άγραφα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή