Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ

Το έργο ανάπλασης ανέδειξε την πλατεία και την εκκλησία των 12 Αποστόλων,

Η Ανατολική Φραγκίστα όπως φαίνεται από τη Δυτική Φραγκίστα.

Η Ανατολική Φραγκίστα είναι από τα χωριά της Ευρυτανίας που μου αρέσουν και αγαπώ πολύ όπως βέβαια και τους ανθρώπους της με τους οποίους θεωρούμαστε πλέον συγχωριανοί.  Τα τελευταία 25 χρόνια την έχω επισκεφτεί πολλές φορές σε διάφορες στιγμές του χρόνου, έβγαλα άπειρες φωτογραφίες εκεί και φυσικά έχω γράψει και πολλά ωραία κείμενα γι’ αυτήν και τους ανθρώπους της.

Το σχολείο της Ανατολικής Φραγκίστας.
Το κτίριο που στεγάζει το Ίδρυμα Καφαντάρη το οποίο έγινε πραγματικότητα
 χάρη στην προσφορά του ευπατρίδη Κώστα Πανουργιά.


Την τελευταία φορά που την επισκέφτηκα ήταν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (19-21 Ιουνίου ήταν φέτος) με τον φίλο Κώστα Κουτσιούμπα με σκοπό να πάμε στα πανηγύρια της περιοχής (ακολουθεί ειδικό αφιέρωμα) και να περάσουμε γενικώς καλά έτσι ώστε να προχωρήσουμε με ευχαρίστηση σε ένα καινούργιο έργο για το χωριό. Ένα έργο που έχουμε ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια και δεν λέει να τελειώσει καθώς το χωριό Ανατολική Φραγκίστα, παρά τα φαινόμενα, παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός και η κοινότητα του δείχνει να προσαρμόζεται κάπως στη νέα εποχή των πολλαπλών εκπλήξεων.

Σπίτι στην Ανατολική Φραγκίστα.

Σπίτια στην Ανατολική Φραγκίστα.

Βέβαια εμείς ασχολούμαστε ακόμη με τη μνήμη και τις αναμνήσεις των ωριμότερων στα χρόνια και τα σημάδια που άφησαν οι προγενόμενοι όλων μας στον τόπο, καθώς, όπως και σε πολλά άλλα σημαντικά χωριά δεν έχει γίνει κατορθωτό να δημιουργηθεί ένα πλήρες σώμα καταγραφής των γεγονότων της ιστορίας αλλά και της καθημερινότητας της ζωής και να παρατεθεί το πώς αυτά επηρέασαν την εξέλιξή τους από το 1940 και μετά. Ασφαλώς και έχουν περάσει πολλά χρόνια από εκείνη την περίοδο της τραγικής περιόδου για την Ελλάδα και κυρίως για την ύπαιθρο χώρα, αλλά, ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη και είναι ακμαίοι μάλιστα λίγοι άνθρωποι που έζησαν εκείνη την εποχή και σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αφηγήσεις που έχουμε καταγράψει και τη σχετική βιβλιογραφία, ελπίζω πως θα σας ετοιμάσουμε μια ωραία έκδοση εμπλουτισμένη με στοιχεία από τη νέα εποχή.

Ο κεντρικός δρόμος στην Ανατολική Φραγκίστα.
Πόρτα παλιού σπιτιού στην Ανατολική Φραγκίστα. 

Σπίτι στην Ανατολική Φραγκίστα.
Σπίτι στην Ανατολική Φραγκίστα
Σπίτι στην Ανατολική Φραγκίστα 
Πλυσταριό στην Ανατολική Φραγκίστα 
Εκκλησία στην Ανατολική Φραγκίστα. 
Σημάδι της ιστορίας σε εκκλησία της ανατολικής Φραγκίστας. 
Σπίτι στην Ανατολική Φραγκίστα  
Παράγκα στην Ανατολική Φραγκίστα
Δεν είχαμε ούτε το χρόνο, λόγω των πανηγυριών που επισκεφθήκαμε αλλά δεν βοηθούσε και τόσο ο καιρός (είχε πλακώσει η σκόνη από την Αφρική) και έτσι δεν έβγαλα πολλές καινούργιες φωτογραφίες από το χωριό και τα στοιχεία του. Πάντα φωτογραφίζω το χωριό όταν πηγαίνω στην Ανατολική Φραγκίστα και ας είναι το ίδιο θέμα γιατί με αυτό τον τρόπο σημειώνω τις αλλαγές που σημειώνονται κάθε εποχή αλλά από την άλλη, δείχνουν το πώς οι Ανατολικοφραγκιστιανοί καταφέρνουν και διατηρούν το χωριό τους όμορφο και καθαρό. Φυσικά σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι στην Ανατολική Φραγκίστα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση πολλά ωραία κτίρια, σπίτια ως επί το πλείστον χτισμένα με σωστά πελεκημένη πέτρα πριν από δυο αιώνες και το πανέμορφο πέτρινο σχολείο το οποίο έχει παντελώς απαξιώσει ο Δήμος Αγράφων και αντί να στεγάσει σε αυτό κάποια από τις υπηρεσίες του το αφήνει να ρημάζει. Δεν είμαι εγώ που θα πω περισσότερα, η ιστορία θα κρίνει το τι έκανε ο καθένας να στεγάσει πάλι ζωή ένα πολύ ωραίο μνημείο. 

Σπίτια στην Ανατολική Φραγκίστα  
Το καμπαναριό της εκκλησίας των 12 Αποστόλων. 

Πόρτα σε σπίτι στην Ανατολική Φραγκίστα. 

Το σπίτι των Σπόνεκ στην Ανατολική Φραγκίστα.
Σπίτι στην Ανατολική Φραγκίστα  
Καταθέσεις των προγενόμενων στην αυλόπορτα του σχολείου. 

Γειτονιά στην Ανατολική Φραγκίστα. 
Πλυσταριό στην Ανατολική Φραγκίστα.
Πλυσταριό στην Ανατολική Φραγκίστα.  
Η εκκλησία της Παναγίας

Βρύση στην πλατεία της Ανατολικής Φραγκίστας και στην μαρμάρινη πλάκα το ποίημα του "Τυμφρηστού" (Αθανάσιου Παπαδόπουλου) για το χωριό του..

Τέλος πάντων είναι πολλά αυτά που πρόκειται να μας απασχολήσουν στην Ανατολική Φραγκίστα και στην αντικρινή Δυτική Φραγκίστα τις επόμενες ημέρες και καλή δύναμη να έχουμε όλοι να προχωρήσουμε και περί τις αρχές του Αυγούστου να σας ανακοινώσουμε τις πρώτες επιτυχίες μας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι θα ασχοληθούμε πιο συστηματικά με την οικονομία του χωριού, την ευεργεσία εκ μέρους ορισμένων συγχωριανών που πρόκοψαν στην Κωνσταντινούπολη και την Αμερική, τα μνημεία του χωριού, τις φυσικές ομορφιές και άλλα πολλά που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν.
Ο Κώστας Κωστόπουλος, ο Κώστας Κουτσιούμπας και ο Γιώργος Αντωνίου
 από τη Δυτική Φραγκίστα με τη γυναίκα του.

Παρέα φίλων στην Ανατολική Φραγκίστα.


ΑΘΗΝΑ, 12072016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου