Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ #02

Η αυλή του Αγίου Παντελεήμονα με τα ασβεστωμένα πεζούλια στα Πλατειά

Η Τήνος είναι ένα νησί που άργησα ομολογώ να ανακαλύψω και το πρώτο ταξίδι μου εκεί έγινε το καλοκαίρι του 2003 και συγκεκριμένα γνώρισα τότε τη βόρεια πλευρά του, τον Πάνορμο και τα Πλατειά για τα οποία έγραψα μάλιστα ένα πολύ ωραίο κείμενο το οποίο σε κάποιο κοίτασμα του αρχείου περιμένει το φως του τρέχοντος έτους να αναστηθεί.

Όπως όλοι, έτσι κι εγώ τότε πέρασα από την Παναγία για ένα κεράκι αλλά περισσότερο χρόνο αφιέρωσα στην Αγία Παρασκευή στην Καραμπούσα, μια πανέμορφη περιοχή που δεν χόρταινα να βγάζω φωτογραφίες (δυστυχώς διαφάνειες που θέλουν ψηφιοποιήση) και παρά τη στενότητα του χρόνου κάθισα για αρκετή ώρα στον αυλόγυρο του εξωκκλησίου του Αγίου Παντελεήμονα ακριβώς απέναντι από τα Πλατιά και απόλαυσα το εκπληκτικό τοπίο με τις πεζούλες χτισμένες από τεράστιες πέτρες και την κατάξερη βλάστηση.

Έβλεπα τον Τόπο τότε διαφορετικά, θαρρώ περισσότερο αισθητικά και με ενδιέφερε μέσα από τα κείμενα εκείνης της εποχής να το μεταφέρω και σε όσους με διάβαζαν. Πάλευα να περάσω εκείνα τα κείμενα στα έντυπα που είχαν αφηνιάσει με το life style της κατανάλωσης και της αποθέωσης των «προορισμών». Δεν το έβαζα όμως κάτω, επέμενα και πιστεύω πως ενέπνευσα αρκετούς να πάνε να γνωρίσουν τις ερημιές της Καραμπούσας με τις μεγαλιθικές ξερολιθιές και τα πανέμορφα ερειπωμένα αγροτόσπιτα.


Από εκεί λοιπόν, από τον όμορφο αυλόγυρο του Αγίου Παντελεήμονα απέναντι στα Πλατειά με τα ασβεστωμένα από σχιστόλιθο πεζούλια του έχω προγραμματίσει μόλις μου δοθεί η ευκαιρία τις επόμενες εβδομάδες να συνεχίσω από εκεί που άφησα ένα έργο για τη δύναμη των ανθρώπων που έχτισαν με τα χέρια τους κυκλώπειες ξερολιθιές σε όλη την βόρεια πλευρά του «χειροποίητου», όπως πολύ όμορφα λένε αυτό το μοναδικό νησί.   

- Πολλές από τις «ανακαλύψεις» από την ανασκαφή στο αρχείο των Μικρών Πατρίδων μπορείτε να τις διαβάζετε κυρίως στον actimon.blogspot. com όπου θα αναπτυχθεί προς το παρόν το έργο αλλά και στο Facebook όπου θα εμφανίζονται ως ανακοινώσεις και θα αναπτύσσεται και διάλογος αν χρειαστεί. 

ΑΘΗΝΑ, 31072016 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου