Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

ΜΙΑ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ




Είναι η ημέρα των εκλογών από τις ελάχιστες που στην Αθήνα παρατηρείται το πλέον δυναμικό κύμα εξόδου των παλαιών επήλυδων (χρησιμοποιώ την αρχαιοπρεπή αυτή λέξη για να μην αρχίσουν τίποτα παρεξηγήσεις με τους νεήλυδες αλλοδαπούς που πλημμύρισαν πρόσφατα όλη την Ελλάδα) προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους προκειμένου να ψηφίσουν κάποιον από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει εκεί για τις τοπικές δημοτικές αρχές. Η ψήφος στην περίπτωση είναι και το τελευταίο ίσως στοιχείο που συνδέει τις ώριμες γενιές με τον γενέθλιο τόπο εκτός βέβαια από το εξοχικό, το οποίο, όπως το έφεραν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι έχουν μετανιώσει που το έχτισαν καθώς δεν προλαβαίνουν να πληρώσουν φόρους γι’ αυτά και τα παρατημένα προγονικά χωράφια. 



Έτσι λοιπόν για δυο ημέρες οι μη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Αθηναίων αλλά και σε πολλούς άλλους της Αττικής, άρα τυπικά και μη Αθηναίοι με κλειδώνουν τα σπίτια τους και με κάθε μέσο φεύγουν για την επαρχία όπου είναι εγγεγραμμένοι σε διάφορα δημοτολόγια και ας μην ξέρουν ποιος είναι δήμαρχος που εκλέγουν. Αν και θα έπρεπε οι περισσότεροι από τους «επαρχιώτες» να είναι κάποιας ηλικίας, εντούτοις κάποιες ανάγκες και ποικίλοι δεσμοί υποχρεώνουν ένα μεγάλο αριθμό ατόμων από τις νεότερες γενιές να διατηρούν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην επαρχία. Έτσι λοιπόν οι εκλογές είναι η μέρα που στην Αθήνα έχουν μείνει οι αυτόχθονες, όσοι έκαναν μεταδημότευση και φυσικά οι χιλιάδες αλλοδαποί από τους οποίους ορισμένοι ψηφίζουν μάλιστα καθώς και οι τουρίστες που η παρουσία τους είναι ήδη φανερή παντού.



Κανονικά θα έπρεπε αυτή η ημέρα να είναι μια γιορτή για την Αθήνα πριν η άμπωτις αυτή των «επαρχιωτών» γίνει πλημμυρίδα και η ζωή συνεχίσει να κυλάει όπως πάντα, με τα ίδια προβλήματα τα οποία θα πρέπει να διαχειριστεί ο καινούργιος τοπικός άρχοντας.
Έτσι μου φάνηκε το Σάββατο το απόγευμα όταν μουσικές που ακούγονταν μέσα από το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος με τράβηξαν προς το σημείο όπου δεκάδες Αθηναίοι είχαν πιάσει το χορό και χαίρονταν με την καρδιά τους μια γιορτή που είχαν στήσει διάφορες εθελοντικές καλλιτεχνικές και κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η μουσικοχορετική εκδήλωση είναι μια από τις καθιερωμένες που γίνονται εκεί με πολλές αφορμές διάφορες στιγμές του χρόνου. Συμμετείχαν η χορευτική Ομάδα Ακαδημίας Πλάτωνος «Περπερούνα», η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο θίασος «Baumstrasse - Δρόμος με Δέντρα» και το Θέατρο «Εμπρός» ενώ φυσικά μπορούσε να χορέψει και όποιος άλλος από τους γείτονες και τους επισκέπτες του πάρκου ήθελε.


Και ήταν όντως μια γιορτή, σε έναν μοναδικό χώρο της Αθήνας που χάρη στη διάθεση των εθελοντών και τις ομάδες που τις συγκροτούν καθώς και στο «Συνεργατικό Καφενείο»  και την ομάδα «Πολιτεία». Η γιορτή απλά συνέπεσε με την παραμονή των εκλογών που σίγουρα τις είχαν στο μυαλό τους αλλά δεν έχασαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ωραία ημέρα με μουσικές και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα τιμώντας έτσι εξ’ αποστάσεως και τις μικρές πατρίδες των προγόνων τους που άφησαν κάποτε για να κάνουν κάποτε την Αθήνα πρωτεύουσα και η οποία με την χθεσινή ψήφο τους ελπίζουν να γίνει καλύτερη για όλους. 



ΑΘΗΝΑ 30052019. Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", σελ. 37.

1 σχόλιο:

  1. Παραμονή των εκλογών της περασμένης Κυριακής και το γλέντι που έστησαν διάφορες ομάδες και σύλλογοι στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος κέρδισε σε όλες τις εντυπώσεις. Από εκείνη την γιορτή οι φωτογραφίες και κάποιες σημειώσεις, στον σημερινό «Φιλελεύθερο» για όσους δεν πρόλαβαν την εφημερίδα στα περίπτερα ή είναι μακριά και δεν την βρίσκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή