Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ – ΕΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΟΝ ΜΠΕΡΝΤΕ

 


Ένα πατριωτικό δράμα στον μπερντέ του θεάτρου σκιών. Ο «Μακρυγιάννης», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο συνέδριο για το ηρωικό δράμα τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, παρουσιάζεται στο Θέατρο Αλκμήνη για 3 παραστάσεις, τις Τρίτες 15, 22, 29 Μαρτίου.

Η παράσταση «Μακρυγιάννης» στοχεύει στην ανάδειξη του ελληνικού θεάτρου σκιών ως ζωντανής έκφρασης του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού και παρακολουθεί την ιστορία του Γιάννη Μακρυγιάννη, την μεταμόρφωση του αγράμματου ταπεινού βιοπαλαιστή που γίνεται παράδειγμα θάρρους και πατριωτισμού, τον ενθουσιασμό του αγωνιστή, τη φιλοπατρία, τη σχέση του με τους συντρόφους του, με βάση τα κείμενά του, την κατά Σεφέρη: συνείδηση ενός ολόκληρου λαού.

Ο Μακρυγιάννης σημειώνει ο Ιωσήφ Βιβιλάκης, ήταν πολύ μερακλής. Γνωρίζουμε από μαρτυρίες ότι έπαιζε ταμπουρά, έγραφε άσματα και τραγουδούσε. Ήταν με άλλα λόγια ένας performer. Έχει διασωθεί ένα τραγούδι, το οποίο κατέγραψε ο ίδιος στα «Απομνημονεύματα». Όπως μας αφηγείται, στα 1826 στην πολιορκία της Αθήνας: «Έπεσε η νύχτα. Τότε ο Γκούρας είπε: "Παίξε μας Μακρυγιάννη με τον ταμπουρά σου, τραγούδησέ μας, έχουμε καιρό να τραγουδήσουμε".» Και ο βιοπαλαιστής-ήρωας τραγούδησε:

 Ὁ ἥλιος ἐβασίλεψε Ἕλληνά μου,

βασίλεψε καὶ τὸ φεγγάρι ἐχάθη,

κι ὁ καθαρὸς Αὐγερινός

ποὺ πάει κοντὰ τὴν Πούλια,

τὰ τέσσερα κουβέντιαζαν

καὶ κρυφοκουβεντιάζουν.

Γυρίζει ὁ ἥλιος καὶ τοὺς λέει,

γυρίζει καὶ τοὺς κραίνει:

«Ἐψὲς ὅπου βασίλεψα

πίσου ἀπὸ μιὰ ραχούλα,

ἄκ’σα γυναίκεια κλάματα

κι ἀντρῶν τὰ μοιριολόγια,

γι’ αὐτὰ τὰ ᾽ρωικά κορμιά

στὸν κάμπο ξαπλωμένα

καὶ μὲς στὸ αἷμα τὸ πολύ

εἶν’ ὅλα βουτημένα.

Γιὰ τὴν Πατρίδα πήγανε

στὸν Ἅδη τὰ καημένα.

 Αυτό το άσμα ακούγεται στην παράσταση από τον Θεολόγο Παπανικολάου, ο οποίος βρήκε και τον τρόπο της μελωδίας του, και το ερμηνεύει συγκλονιστικά.  Στα κρουστά τον συνοδεύει η υπερβατική Κατερίνα Μιχαλάκη.

Ο ακαταπόνητος Άθως Δανέλλης που γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της τέχνης παίζοντας και μελετώντας το Θέατρο Σκιών και ο Νικόλας Τζιβελέκης βρίσκονται πίσω από τον μπερντέ. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Ιωσήφ Βιβιλάκη και η μουσική και τα τραγούδια ερμηνεύονται ζωντανά από τον Θεολόγο Παπανικολάου και την Κατερίνα Μιχαλάκη ενώ στο παρασκήνιο δημιουργεί ο Μάνος Δαμασκηνός.

 Η ομάδα «Οθόνιον» βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της παράστασης «Μακρυγιάννης» που παίζεται στο θέατρο Αλκμήνη. Η δράση της ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών με τη διδασκαλία ενός μαθήματος για το θέατρο σκιών το οποίο γινόταν από τον Ιωσήφ Βιβιλάκη σε συνεργασία με τον καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλλη και πλαισιωνόταν από τον φοιτητή Νικόλα Τζιβελέκη ο οποίος σχεδίαζε τις φιγούρες των παραστάσεων. Ο «Μακρυγιάννης - ένα πατριωτικό δράμα» στον μπερντέ του θεάτρου σκιών είναι η νέα παράσταση της ομάδας.

Δείγματα δουλειάς της ομάδας Οθόνιον είναι οι παραστάσεις «Ο γάμος του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, 2017), «Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών» (2019) που επαινέθηκε ομόφωνα από τη θεατρική κριτική για την ανανέωση και τη νέα εποχή που έφερε στο θέατρο σκιών και «Σπανός» που παίχτηκε το 2021 στην Ιερά Μονή Δαφνίου και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές.

Η παράσταση αρχίζει στις 19.30.

 Εισητήρια στον σύνδεσμο:

https://www.viva.gr/tickets/theater/makrygiannis/

 

Θέατρο «Αλκμήνη». Αλκμήνης 12 ,Πετράλωνα. Τηλ: 2103428650

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου