Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 


Ένας πόλεμος γίνεται πάλι δίπλα μας. Ένας πόλεμος που η διαφορά του από τους χιλιάδες προηγούμενους που έγραψε η ιστορία και βίωσε ανά τους αιώνες η ανθρωπότητα δεν είναι παρά στα τεχνικά μέσα και στις μεθόδους που χρησιμοποιούν επιτιθέμενοι και αμυνόμενοι.

Όσον αφορά τα τεχνικά μέσα, η διαφορά από το τόξο με τον πύραυλο μπορεί να είναι ελάχιστη αλλά δείχνει πόσο έχει «προοδεύσει» η ανθρωπότητα στα μέσα καταστροφής και πόσο πιο αποτελεσματικά γίνονται διαρκώς τα όπλα – στο τέλος μια βόμβα θα είναι ικανή να τινάξει τον πλανήτη στον αέρα και να πάψει μαζί με την ανθρωπότητα να γίνεται πια πόλεμος. Από την άλλη, τρομακτική είναι η εξέλιξη και σε όλα εκείνα τα επικοινωνιακά στοιχεία που παράγουν, προβάλλουν και συνοδεύουν μέχρι το τέλος του τον πόλεμο, είτε πρόκειται για την πλευρά των αμυνόμενων, είτε από εκείνη των επιτιθέμενων.





Η προπαγάνδα δηλαδή που στοχεύει να δικαιολογήσει την επίθεση ή να δικαιώσει την άμυνα και της οποίας αν και ο πυρήνας παραμένει ο ίδιος διαρκώς εμπλουτίζεται με πρωτοφανή μέσα και δυνατότητες, σε σημείο μάλιστα που το ψέμα με την αλήθεια γίνονται ένας πολτός που δεν ξεχωρίζει τίποτα. Το ίδιο συμβαίνει με την δημοκρατία και τον απολυταρχισμό, έννοιες που διαρκώς συγκρούονται όλο και γίνονται πιο ασαφείς και διαρκώς υπονομευόμενες από ομάδες ποικίλων συμφερόντων και ιδεολογιών.

Με την σκέψη του πολέμου που φουντώνει δίπλα μας και με την πρώτη εκτίμηση ότι ο ιστορία τρέχει πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζουμε, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε και χθες αυθόρμητα στο Σύνταγμα να διαδηλώσει την αντίθεση του στην ρωσική εισβολή και να τονίσει, συντασσόμενος με τον ουκρανικό λαό την υποστήριξή του στον αγώνα του να διατηρήσει την ελευθερία στην πατρίδα του. Το κάλεσμα προέρχονταν από ομάδες πολιτών και εκπρόσωποί τους μίλησαν σε ένα κοινό που ξεχώριζαν οι Ουκρανοί πολίτες που ζουν στη Ελλάδα και αγωνιούν για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα τους και οι οικείοι τους. Σημειώνουμε πως αισθητή ήταν και η παρουσία των Γεωργιανών που ζουν στην Ελλάδα οι οποίοι διαισθάνονται τους φόβους που διακατέχονται οι συμπατριώτες τους.

Στο βήμα ανέβηκαν, μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ο ακτιβιστής Γρηγόρης Βαλλιανάτος, πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας, εκπρόσωποι της ουκρανικής και της γεωργιανής κοινότητας και ο Τζενκίζ Ακτάρ, Τούρκος διανοούμενος, που έχει εκδιωχθεί από το καθεστώς Ερντογαν. Η συγκέντρωση έκλεισε με την ομιλία του Απόστολου Δοξιάδη, ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε εδώ για στηρίξουμε την μαρτυρική Ουκρανία και να καταδικάσουμε τον τύραννο Πούτιν». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να προσέξουμε την προπαγάνδα, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα από ΜΜΕ. «Είσαι αντιπολεμικός όταν παίρνεις την πλευρά του θύματος», πρόσθεσε.


Στο Σύνταγμα χθες, μια μεγάλη μερίδα κόσμου έδειξε τη θέση που παίρνει στην πρωτοφανή αυτή επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και διαδήλωσε την συμπαράταξή της με τον ουκρανικό λαό, θέση που υπαγορεύει η ελευθερίας και η δημοκρατίας. Ευχή όλων, να σταματήσει να δοκιμάζεται ο ουκρανικός λαός και να πάψουν οι ιαχές του πολέμου που ακούγονται όχι μόνο ως τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά όλου του πλανήτη.   

ΑΘΗΝΑ, 02032022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου