Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΠΟΒΡΕΧΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


Δεν είναι συνηθισμένο να βρέχει πολύ τούτες τις ημέρες αλλά φέτος ο Σεπτέμβρης μας μπήκε βροχερός και όπως λένε και τα δελτία καιρού η «κακοκαιρία» θα κρατήσει λίγες ημέρες. Το γεγονός ενθουσιάζει, τουλάχιστον στη μικρή πατρίδα τον κόσμο γιατί μια τέτοια εξέλιξη βοηθάει αρκετά την ωρίμανση των καρυδιών (όσων άφησαν τα τρωκτικά στα δέντρα) που είναι πια στις μέρες τους για συλλογή και των κάστανων που θέλουν περισσότερο νερό μέχρι να φτάσει η ώρα τους να πέσουν από τα δέντρα.

Οι ομίχλες ανεβαίνουν μετά τη βροχή στον ουρανό.

Άλλες καλλιέργειες που να επηρεάζονται από τη βροχή δεν έχουμε·  τις σταματήσαμε ή είναι τόσο περιορισμένες που δεν μας απασχολεί. Τα λίγα φασόλια που είχαμε στον κήπο τα μαζέψαμε αλλά οι φασολιές μας συνεχίζουν να κάνουν χλωρά τα οποία δεν πρόκειται να ωριμάσουν κι έτσι τα απολαμβάνουμε φρέσκα. Ούτε τις ντομάτες πάλι επηρεάζει γιατί, αν και αργούν να ωριμάσουν εδώ στα ορεινά, τις μαζέψαμε και όσες από δω και πέρα δέσουν και δεν τις τρυπήσουν τα πουλιά θα κρατήσουν ως τον Οκτώβρη. Το ίδιο και οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και τα αγγούρια ακόμη καθώς και οι κολοκυθιές. Θα δέσουν ότι καρπό μπορέσουν τα φυτά τους τούτες τις ημέρες και θα τον κρατήσουν λίγο καιρό για να ωριμάσει κάπως κι έπειτα θα σβήσουν. Καλαμπόκια δεν έχουμε οπότε ένας μπελάς με αυτά λείπει. Εγώ βέβαια περιμένω να δω τι προκοπή θα κάνουν οι γλυκοπατάτες που άργησα λιγάκι να φυτέψω αλλά έχουμε καιρό μπροστά μας να δούμε το αποτέλεσμα. Σταφύλια επίσης δεν έχουμε να τρυγήσουμε · έπαψαν τα κλήματά μας – εκτός από κάποια παλιά ντόπια που είναι πάνω στα δέντρα να καρπίζουν και τα τρώνε τα πουλιά και λίγες ζαμπέλες σε κάτι κληματαριές που φτιάχνουμε λίγο τσίπουρο αλλά αργούν να ωριμάσουν.

Δροσίστηκαν για τα καλά σήμερα οι καρυδιές... 
Ευλογία για τις καστανιές η σημερινή βροχή. 
Πλημμύρισε το κηπάριο με τις μελιτζάνες 
Δροσερές και προκλητικές ακόμη και οι τσουκνίδες
Οι φασολιές συνεχίζουν να ανθίζουν 
Ντομάτες θα έχουμε μέχρι τον Οκτώβρη. 
Οι γλυκοπατάτες θέλουν ακόμη λίγο καιρό... 
Θαλερός βασιλικός ανάμεσα στις πιπεριές. 
Οι πιπεριές και οι μελιτζάνες ανθίζουν ακόμη.
Μια ιδέα σταφύλια στην κληματαριά με τις ζαμπέλες 

Έβρεξε λοιπόν σήμερα και το γεγονός σήμανε πως περάσαμε για τα καλά στο φθινόπωρο και οι εναπομείναντες στο χωριό, συνταξιούχοι στην πλειοψηφία τους μετράνε τα ξύλα ή πετρέλαιο να βγάλουν το χειμώνα, αν φυσικά συνεχίσουν να παίρνουν τις συντάξεις τους που βλέπουν κάθε μήνα να μειώνονται και το γεγονός αποτελεί γι’ αυτούς πλέον εφιάλτη γιατί αρχίζει να χάνεται πια και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων.




Έβρεξε για τα καλά σήμερα στη μικρή πατρίδα. Έβρεξε λίγο το πρωί και δρόσισε τη μέρα και μετά το μεσημέρι άρχισε μια σιγανή βροχή που κράτησε πάνω από τρεις ώρες και με τον τρόπο της έσβησε το φετινό καλοκαίρι και μας έβαλε για τα καλά στο φθινόπωρο και φυσικά σε μελαγχολικές σκέψεις για την συνέχειά του...

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 06092016 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου