Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ




Τη Νέα Ιωνία δεν υπάρχει τίποτα πια να τη χωρίζει με την Αθήνα, καθώς και τα τελευταία εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας που λειτουργούσαν εκεί και έδιναν για πολλές δεκαετίες στην περιοχή τον αέρα μιας βιομηχανικής πόλης και μεροκάματο σε πολύ κόσμο και ιδιαίτερα σε γυναίκες, έκλεισαν και τη θέση τους πήραν μεγάλα σούπερ μάρκετ και άλλα πολυκαταστήματα κι έτσι καταργήθηκε το σύνορο που ένωνε και χώριζε τις δυο πόλεις…

Στον πυρήνα της προσφυγικής γειτονιάς της Νέας Ιωνίας με τα χαρακτηριστικά σπίτια, τις λεγόμενες τετρακατοικίες, κάποια απ’ αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα ανάμεσα στις πολυκατοικίες και να θυμίζουν πως ήταν εκεί τα περασμένα χρόνια, πριν οι εργολάβοι εξομοιώσουν όλη την Αττική με τις πολυκατοικίες. Σε μια γωνιά της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και Καραολή – Δημητρίου πάνω στην πλατεία της Μάνας, της πρώτης πλατείας του συνοικισμού, λειτουργεί ακόμη και το αρχαιότερο γαλακτοπωλείο της Νέας Ιωνίας, αυτό που άνοιξε το στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 ο Κωνσταντίνος Μπούρχας και εξυπηρετούσε τη γειτονιά με γάλα που προμηθεύονταν από τις κοντινές στάνες, στη Μεταμόρφωση (Κουκουβάουνες), Χαμόμηλο, Μάρμαρα, ακόμα και από το βασιλικό κτήμα στο Τατόι. Με το ίδιο γάλα έφτιαχνε γιαούρτι, ρυζόγαλο, γαλακτομπούρεκο αλλά στο μαγαζί διέθετε και γλυκά ταψιού που έφτιαχνε ο ίδιος ενώ ο πελάτης εύρισκε επίσης βούτυρο και μέλι. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η γωνία  να γίνει στέκι για τους κατοίκους της περιοχής και καθιερώθηκε να λέγεται απλά: «Στου Μπούρχα». 
Για το λόγο αυτό φιλοξένησε και το πρώτο τηλέφωνο που μπήκε στη Νέα Ιωνία και «Ο Μπούρχας ο γαλακτοπώλης», όπως τον έλεγαν όλοι, ήταν υποχρεωμένος να φωνάζει όποιον καλούσαν ενώ εκεί πάλι γίνονταν και οι πολιτικές και άλλες συναθροίσεις των κατοίκων της περιοχής.

Ο Κώστας Μπούρχας λειτούργησε το κατάστημα αμιγώς ως γαλακτοπωλείο ως το 1986 και το σταμάτησε λόγω Τσερνομπίλ από το φόβο του μολυσμένου από ραδιενέργεια γάλακτος. Κάποια περίοδο κατόπιν το νοίκιασε σε έναν που έφτιαχνε μόνο γιαούρτι. Όταν ο γιός του Τάκης σταμάτησε να δουλεύει στον ΟΗΕ, έδειξε ενδιαφέρον, αποζημίωσε τον ενοικιαστή και διατηρώντας τον χαρακτήρα του γαλακτοπωλείου, το λειτούργησε ως τέτοιο χωρίς βέβαια να διαθέτει γάλα και γαλακτοκομικά από τις στάνες της περιοχής αλλά από τις εγχώριες βιομηχανίες και το συμπλήρωσε με καρέκλες καφενείου. Έτσι λειτούργησε πάλι το «Γαλακτοπωλείο του Μπούρχα» και είναι στέκι όπως τα περασμένα χρόνια τόσο των ωρίμων αλλά και των νέων που μαθαίνουν για την πόλη τους από τις φωτογραφίες από διάφορες στιγμές της εξέλιξης της Νέας Ιωνίας που κοσμούν τους τοίχους του μαγαζιού.

Το νέο κατάστημα έχει έντονο τον απόηχο της παλιάς Νέας Ιωνίας αλλά ο Τάκης Μπούρχας θέλησε και του έδωσε και μια άλλη προοπτική καθώς στον πάνω όροφο, έχει διαμορφώσει έτσι το χώρο ώστε να γίνονται μουσικές συναντήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες εκδηλώσεις που αφορούν την ζωή της Νέας Ιωνίας. Έτσι ότι γαλακτοπωλείο εξελίχθηκε σε «Ίδρυμα Μπούρχα», όπως λένε πια στην περιοχή και το γεγονός εκτιμάται απ’ όλους τους κατοίκους της Νέας Ιωνίας που θέλουν ένα στέκι με ιστορία στην πόλη τους.

ΑΘΗΝΑ, Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 29082018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου