Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΜΑΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΗΤΑΝ ΑΣΠΡΟ!




Φέτος στο χωριό δεν κάναμε τίποτα φοβερά πράγματα με κήπους και όλο τον Αύγουστο που ήμουν εκεί ασχολήθηκα μόνο με το καθάρισμα των χωραφιών από άρρωστα και ξερά για να φυτευτούν φέτος το χειμώνα κάποιες καστανιές και λίγα άλλα καρποφόρα. Ο καθαρισμός είχε και ένα άλλο στόχο καθώς φαίνεται και αν δεν προκύψει κανένας καύσωνας, είναι πολύ καλή η χρονιά για τα κάστανα και έπρεπε να είναι κατακάθαρος ο τόπος από κάτω από τις καστανιές για το μάζεμά τους.

Η μάνα από πλευρά της φέτος δεν έκανε και μεγάλο κήπο. Λίγα φασόλια, λίγες πατάτες και πολλές ντομάτες τις οποίες πείραξαν πάλι κάτι αρρώστιες και στεναχωρήθηκε πολύ. Πήγαν όμως πολύ καλά οι κολοκυθιές της και κάτι άσπρα καλαμπόκια που έσπειρε. Ήταν από δυο μικρές καλαμπόκι που είχα πάρει πριν τέσσερα χρόνια από τον Αμάραντο Καρδίτσας, από την μητέρα του Αντώνη Παπαδάκου, Αντιγόνη και είχαν ξεχαστεί. Τις βρήκε λοιπόν η μάνα, τις ξεσπύρισε και τις έβαλε στον κήπο. Σαν άρχισαν να ψηλώνουν τα καλαμπόκια δεν πίστευε αυτό που έβλεπε. Ξεπέρασαν τα δυο μέτρα ύψος και έβγαλαν κάποια μέχρι και τρεις ρόκες, κάτι που πετυχαίνει κάποιος μόνο όταν τους ρίξει κουβάδες λίπασμα.

Τούτο φαίνεται πως έγινε επειδή είχε χρόνια να σπείρει καλαμπόκια σε αυτόν τον κήπο και βρήκαν αρκετές από τις ουσίες που θέλουν και έριξαν μπόι και έβγαλαν πολλές και δυνατές ρόκες. Κάποιες απ’ αυτές όταν ξεραθεί καλά θα τις αλέσουμε να κάνουμε μπομπότα. Αυτό το άσπρο καλαμπόκι που έπαψαν να καλλιεργούν στην Ελλάδα και μόνο σε λίγα σημεία μπορεί να το βρει κάποιος γιατί έχουν γεμίσει τα χωράφια υβρίδια, ήταν αυτό που έκαναν την καλύτερη μπομπότα που έμοιαζε με σιταρένιο ψωμί και δεν είχε καθόλου γλουτένη. Θα κρατήσουμε φυσικά λίγο σπόρο και του χρόνου θα σπείρουμε περισσότερο να δώσουμε και σε φίλους αυτό τον σπάνιο καρπό της ελληνικής γης που μας γέμισε χαρά φέτος.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 03092018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου