Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΧΙΟΝΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ


Είναι η εποχή που συνήθως αρχίζουν να ανθίζουν οι κουτσουπιές της Αθήνας για να δώσουν λίγο πασχαλινό χρώμα τη γκρίζα πόλη μας. Ο χειμωνιάτικος καιρός όμως φαίνεται να έχει κάπως τις αντιρρήσεις του και τις αποτρέπει να φουντώσουν και να απλώσουν την ισχνή μελαγχολική σκιά τους στα βρωμερά πεζοδρόμια, τα παρατημένα πάρκα και τις πλατείες που επικρατεί η εγκατάλειψη και η καταθλιπτική μιζέρια.

Όπως και να έχει πάντως το ζήτημα της διστακτικής εποχής, σίγουρα κάποια στιγμή θα διαλυθούν τα σύννεφα του όψιμου χειμώνα και η ανοιξιάτικη χαρμολύπη θα επικρατήσει στην Αθήνα· τότε θα έρθει η στιγμή να δούμε τα μικρά ανθάκια από τις κουτσουπιές να στρώνονται στο βρωμερό έδαφος σαν μαβί χιόνι που θα στολίσει για λίγες μέρες και τον λίγο ελεύθερο χώρο που αφήνουν τα αυτοκίνητα στην πόλη.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και στη Μπολόνια, στη μικρή πλατεία Marco Mingetti όπου τις προηγούμενες μέρες είδα μια εύρωστη μαγνόλια να που είχε προλάβει να ανθίσει και να έχει ρίξει μάλιστα και τα λουλούδια της σαν ανοιξιάτικο χιόνι την επιφάνεια της βρεγμένης πλατείας.

Δεν γνωρίζω καλά τις συνήθειες των Μπολονέζων απέναντι σε αυτά τα όμορφα φαινόμενα της πόλης τους, αλλά όση ώρα έμεινα στην πλατεία θαυμάζοντας το ανθισμένο δέντρο, κανέναν δεν είδα να πατάει πάνω στα λουλούδια τα οποία όπως διαπίστωσα την επόμενη μέρα, ούτε και η υπηρεσία καθαριότητας τα σκούπισε και τα άφησε στη θέση τους να λιώσουν από τον αέρα, όπως το τελευταίο χιόνι στα βουνά…

ΜΠΟΛΟΝΙΑ, 02042011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου