Μου αρέσουν τα πλατάνια των ποταμών που πηγάζουν από την Πίνδο, ιδιαίτερα αυτά του Αχελώου με τα βασανισμένα κορμιά από τα λιθάρια και τις κατεβασιές. Μου αρέσουν και τα πλατάνια που ισκιώνουν τις πλατείες στα χωριά της Ρούμελης και όλης της Ελλάδας. Μου αρέσουν τα πλατάνια όπου και όπως είναι και κάθε εποχή του χρόνου, με πράσινα φύλλα, με κίτρινα ακόμα και εντελώς γυμνά το χειμώνα.
Με αυτές τις σκέψεις ξεκίνησα να δω χτες το πρωί, τον περίφημο πλάτανο της Γόρτυνας που όπως είχα ακούσει και διαβάσει κρατάει τα φύλλα του όλο το χρόνο.
Πήγα ως εκεί με την εντύπωση πως επρόκειτο για κανένα τεράστιο δέντρο και απογοητεύτηκα κάπως όταν είδα ένα συνηθισμένο σε μέγεθος πλάτανο ενώ δεν μπορούσα να διακρίνω αν τα φύλλα του είναι τούτης της άνοιξης ή τα έχει κρατήσει από την προηγούμενη χρονιά.
Ένας σωρός πάντως από ξερά φύλλα στο έδαφος με άφηνε να εννοήσω πως και τα δικά του πέφτουν κάποιες στιγμές του χρόνου και αμέσως βγάζει καινούργια όπως τα αειθαλή δέντρα κι έτσι δεν φαίνεται ποτέ γυμνός.
Τούτο επιβεβαιώνει και η Δασική Υπηρεσία κατατάσσοντάς τον στα σπάνια είδη και άρα προστατευόμενο.Η ίδια Υπηρεσία δίνει σε μια πινακίδα που είναι κρεμασμένη στον πλάτανο και μια πληροφορία – ευτυχώς μόνο στα ελληνικά- που προέρχεται από τη μυθολογία: «Ο Δίας με τη μορφή ταύρου απήγαγαγε την Ευρώπη με την οποία συνεζεύχθη εδώ και απέκτησαν τον Μίνωα».
Από πού την απήγαγε, πως την έφερε εδώ και πως «συνεζεύχθησαν», η πινακίδα δεν αναφέρει λεπτομέρειες και καταφέρνει και μας παρουσιάζει τον ύπατο των Ελλήνων θεών ως ένα καλό οικογενειάρχη, όπως ακριβώς θα τον ήθελαν και οι καλοί χριστιανοί.
Το γεγονός κατά τη γνώμη μου ελαττώνει όχι μόνο το κύρος του θεμελιώδους για την Ελλάδα και την Ευρώπη μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από την Φοινίκη και τη γέννηση του Μίνωα, αλλά χαμηλώνει απελπιστικά και το ύψος του αειθαλούς πλατάνου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου