Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ...


Πάει μια ολόκληρη μέρα από τη χθεσινή καλημέρα μας, για την οποία επιστράτευσα μια φωτογραφία αρχείου γιατί το χιόνι δεν είχε έρθει ακόμη στην Ελάτη των Τρικάλων, αλλά κάτι μας έλεγε πως θα ξημέρωνε με τις κορφές των γύρω βουνών ντυμένες στα άσπρα.

Έτσι και έγινε. Όλη τη νύχτα μια έπεφτε μια δυνατή βροχή που στράγγιξε τα σύννεφα μέχρι να μείνει σαν αφρός το χιόνι, που έπεσε αργά μετά τα μεσάνυχτα μέχρι την κορυφή του χωριού και στρώθηκε ανάλογα με το υψόμετρο για τα καλά πάνω στο έδαφος. Στην περιοχή του χιονοδρομικού του Περτουλίου μάλιστα, οι αρμόδιοι έκριναν πως ήρθε και η ώρα να λειτουργήσει και ως την Πέμπτη θα είναι όλα έτοιμα να υποδεχτούν το κοινό.

Από εκεί και πέρα λοιπόν όλο το δάσος των ελατιών και οι γυμνές κορυφές ήταν ντυμένες από βαρύ νοτισμένο χιόνι που κρατήθηκε ως αργά το απόγευμα πάνω στα κλαδιά και χθες το βράδυ μάλιστα πάγωσε. Έτσι το σημερινό που όπως λέει το δελτίο που θα πέσει, θα βρει ένα κρύο υπόστρωμα κι έτσι θα ψηλώσει πολύ γρήγορα και θα μείνει αρκετό καιρό αν φυσικά δεν αλλάξει η ατμόσφαιρα και επικρατήσουν έντονοι νοτιάδες που το λιώνουν.

Έτσι απλά, με λίγους πόντους χιονιού άρχισε και επίσημα χθες η χειμερινή περίοδος για την Πίνδο, αρχή η οποία συμπίπτει και με τις εορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους και κατά την οποίαθα παρατηρηθεί κάποια κίνηση στο ορεινό δίκτυο και θα καπνίσουν αρκετά τζάκια στα σιωπηλά χωριά από την Πύλη και πάνω ως τον Αχελώο και τον Ασπροπόταμο.

Από των Φώτων και πέρα όμως, οι ψυχές που θα μετρηθούν με το χειμώνα θα αρχίσουν το δικό τους αγώνα που κανένας δεν ξέρει πως θα καταλήξει την άνοιξη που θα αρχίσει να αποτραβιέται το χιόνι στα ψηλά και θα αρχίσει μια νέα περίοδος βλάστησης στην Πίνδο που ήδη θα έχει φορτωθεί ένα ακόμα χειμώνα στην πλάτη της αιωνιότητάς της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου