Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΟΙΟ;


 
Καθώς κλείνει ο κύκλος των διακοπών του φετινού καλοκαιριού και τα ταξίδια στις ελληνικές θάλασσες και νησιά για τους πολλούς λιγοστεύουν, ενώ στο εξής, οι μετακινήσεις με πλοία θα αφορούν πλέον μόνο τους νησιώτες και όσους έχουν δούναι και λαβείν με τα λιμάνια, είθισται να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό και να κρατάμε στην άκρη τις ωραίες αναμνήσεις. 
Άλλοι σημειώνουν τις στιγμές στην παραλία, κάποιοι των διασκεδάσεων, άλλοι τις γνωριμίες με άλλους ανθρώπους και φυσικά είναι και κάποιοι που η προσοχή τους στρέφεται στα απλά, τα συνηθισμένα, εκείνα που δεν βλέπουν οι πολλοί και με τον τρόπο τους τα φέρνουν πάλι στην επικαιρότητα αν αυτά έχουν ενδεχομένως λησμονηθεί. Όπως για παράδειγμα τις δουλειές που έχει να κάνει το πλήρωμα του πλοίου όταν αυτό φτάνει ή αναχωρεί από ένα λιμάνι. Δουλειές οι οποίες κατά τα παλαιότερα χρόνια - μη θυμηθούμε τους γερανούς που κατέβαζαν ζώα και εμπορεύματα ή τις λάντζες που πηγαινοέφερναν τον κόσμο από το πλοίο που στέκονταν αρόδο έξω από το λιμάνι - ήταν εμφανείς και πολλές φορές συμμετείχαν και με τον τρόπο τους και οι επιβάτες.


Τα πράγματα φυσικά και άλλαξαν και τους επιβάτες τους ενδιαφέρει πλέον πόσο σύντομα θα μπουν ή θα βγουν από το πλοίο και ένα μέρος του πληρώματος, αυτοί που φαίνονται στις σκάλες και το λογιστήριο κάνει ότι μπορεί για να τους εξυπηρετήσει το γρηγορότερο ενώ κάποιοι άλλοι, μέσα σε ένα αυτηρό τυπικό εντολών και φροντίζουν έτσι ώστε όλα να γίνονται με ασφαλή τρόπο. Αυτούς τους ανθρώπους που δεν τους βλέπουμε εύκολα πια σε πολλά πλοία καθώς ορισμένα ακολουθούν άλλο,κλειστό τύπο κατασκευής, τους είδα μερικές φορές που ταξίδεψα φέτος με το «Αικατερίνη» των FAST FERRIES από Ραφήνα για Τήνο, να λειτουργούν ως ορχήστρα στην πρύμνη του πλοίου και η μουσική που έφτανε στα αυτιά μου ήταν από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, τα συρματόσχοινα που σηκώνουν και κλείνουν τις πόρτες και τις φωνές εκείνων που δένουν ή λύνουν το μεγάλο παλαμάρι στην προκυμαία. Όσο για το σκηνικό, απέναντι στην πιο όμορφη θάλασσα του κόσμου και τα λιμάνια των Κυκλάδων, είναι οπωσδήποτε μοναδικό και μένει στη μνήμη όλων...
ΕΦΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ - "ΣΚΑΦΟΣ - ΦΟΥΣΚΩΤΟ"/15092013

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου