Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ ΚΑΙ ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟ

Οι κυρίες, Γλυκερία Παληγιάννη (αριστερά), Λεμονιά Δίζου και Δέσποινα Κώστα ετοιμάζονται να μας κεράσουν από τα υπέροχα αμυγδαλωτά που έφτιαξαν.
 
Μια ιδιαίτερη παρουσία στο 6 φεστιβάλ κυκλαδίτικης γαστρονομίας που έγινε στη Σίφνο από 6-8 Σεπτεμβρίου, ήταν εκείνη της Ίου, με τις κυρίες Κώνστα Δέσποινα, Σταυράκη Μαρία, Λεμονιά Δίζου και Παλληγιάννη Γλυκερία οι οποίες έφτιαξαν υπέροχα αμυγδαλωτά και ωραίους ρεβιθοκεφτέδες τους οποίους όλοι δοκίμασαν και κατευχαριστήθηκαν.


Για τους ρεβιθοκεφτέδες δεν μπορώ να έχω άποψη γιατί εμείς εκεί πάνω στη Ρούμελη τα ρεβύθια τα φτιάχνουμε σούπα και ότι έχει σχέση με κεφτέδες πρέπει να έχει μέσα οπωσδήποτε κρέας για να θεωρηθεί κάτι τέτοιο.Για τα αμυγδαλώτα όμως, δεν έχω λόγια να πω γιατί ήταν μια αποκάλυψη για μένα αλλά ε΄χω να παρατηρήσω ότι ενώ αυτά το υπέροχο γλυκό αποτελεί μέρος της γαστρονομικής παράδοσης της Ίου, ούτε και ε αυτό το νησί, αλλά ούτε και σε κανένα άλλο των Κυκλάδων δεν υπάρχουν δέντρα με ικανοποιητική καρποφορία λόγω της εγκατάλειψης από τους ανθρώπους και της καταστροφής τους από τα ζώα, τις κατσίκες δηλαδή που αποτελούν μάστιγα για τη χλωρίδα του Αρχιπελάγους.
 
Τέλος πάντων, αυτές είναι σκέψεις που πρέπει να απασχολούν άλλους και γι’ αυτό εμείς θα περιοριστούμε μόνο στην μεταφορά των δυο συνταγών που μας είπαν οι κυρίες της Σίφνου και ελπίζω να τις μεταφέρω σωστά για να χρεώσετε σε μένα την περίπτωση της αποτυχίας.

Αμυγδαλωτά


Υλικά: 2 κούπες αμυγδαλόψυχα άσπρη αλεσμένη. 2 κούπες ζάχαρη, 2 ασπράδια, 3 κουταλιές λικέρ πικραμύγδαλο.
Εκτέλεση: Ανακατέψτε την αμυγδαλόψυχα με τη ζάχαρη από το προηγούμενο βράδυ. Τοπρωίπροσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε τα στο μπλέντερ,να ενωθούν. Αφήστε το μείγμα να «σταθεί» μία ώρα. Όσο «στέκεται» η ζύμη, τόσοπιοσφιχτή γίνεται. Πλάστε από το μείγμα μικρά μπαλάκια. Βάζετε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί,τα τοποθετείτε επάνω και τα ψήνετε στους 180 C για 18 - 20 λεπτά. Μόλις τα βγάλετε απ΄το φούρνο, ραντίστε τα με ανθόνερο και πασπαλίστε τα με άχνη ζάχαρη.

Ρεβιθοκεφτέδες

Υλικά: 250 γραμμάρια ρεβύθια, 1 ντομάτα τριμμένη, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 1,5 κουταλιά ψιλοκομμένο φέσκο δυόσμο, ένα ματσάκι άνηθο ψιλκομμένο,2/3 κούπας αλεύρι που φουσκώνει, 1/ κούπας νερό, αλάτι, 1/3 κούπας ελαιόλαδο,πιπέρι.
Η Μαρία Σταυράκη, μιλάει στην τοπική τηλεόραση για τις συνταγές της Σίφνου.
Εκτέλεση: Βάζετε τα ρεβίθια να φουσκώσουν από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό. Αλέστε τα στο μπλέντερ και ανακατέψτε τα με τα υπόλοιπα υλικά, ώσπου να σχηματιστεί ζύμη, όχι πολλή σφιχτή. Πλάστε από το μείγμα κεφτεδάκια και βάλτε τα στο ψυγείο για 1 ώρα. Ζεστάνετε το λάδι και τηγανίστε τους ρεβιθοκεφτέδες μέχρι να ροδοκκινήσουν.
Η Μαρία Σταυράκη, φτιάχνει ρεβυθοκεφτέδες μπροστά στην κάμερα της τοπικής τηλεόρασης.
Κλείνουμε το μικρό αφιέρωμα στις συνταγές της Ίου με τη σημείωση ότι στο περίπτερο του ωραίου νησιού εκτός από αμυγδαλωτά και ρεβυθοκεφτέδες μας κέρασαν επίσης ωραία ρακί και υπέροχο παστέλι φτιαγμένο με νιώτικο μέλι.

1 σχόλιο: