Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ


Ο εκδότης Θανάσης Τσιλιβός, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Θεόδουλος Παρασκευαϊδης και ο Γιώργος Σχοινάς
 
Ε, δεν γίνεται να τα προλάβω και τα Άγραφα και την Αθήνα. Έτσι, δεν πρόλαβα, αν και το ήθελα πολύ χθες τα βράδυ να παρακολουθήσω ολόκληρη την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Μετρονόμος» και το «Polis Art Cafe» για την παρουσίαση του βιβλίου «Tάσος Λειβαδίτης -Τραγουδάω, όπως τραγουδάει το ποτάμι» και εκεί λίγο πριν από το τέλος απόλαυσα την Μπέτυ Χαρλαύτη και τον Νίκο Ανδρουλάκη να τραγουδάνε αξέχαστα τραγούδια που έγραψε ο μεγάλος ποιητής.
 
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Μπέτυ Χαρλαύτη
Νωρίτερα για το βιβλί είχαν μιλήσει οι ποιητές Γιώργος Δουατζής, Γιάννης Κουβαράς και Γιώργος Μαρκόπουλος,  ο φίλος του Τάσου Λειβαδίτη Γιάννης Βάγιας  και ο Σπύρος Αραβανής (φιλόλογος – δημοσιογράφος) ενώ τραγούδια σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη τραγούδησαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Zωή Παπαδοπούλου και Μπέττυ Χαρλαύτη. Στο πιάνο ήταν ο Γιώργος Σχοινάς και στο μπουζούκι ο Θεόδουλος Παρασκευαϊδης.

Σχετικά τώρα με τον αφιέρωμα του «Μετρονόμου» στον Τάσο Λειβαδίτη, διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο: «Στις 30 Οκτωβρίου 2013 συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον θάνατό του Tάσου Λειβαδίτη. Ήδη στο περιοδικό Μετρονόμος παρουσιάστηκε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον μελοποιημένο λόγο του ποιητή που ήρθε να συμπληρώσει την ιδιαίτερη σχέση του με τη μουσική (ο ίδιος έπαιζε πιάνο και βιολί) η οποία υπάρχει διάσπαρτη στο έργο του. Το αφιέρωμα αυτό, που επιμελήθηκε ο Σπύρος Αραβανής και ο Θανάσης Συλιβός, σε νέα επεξεργασμένη μορφή και με αρκετές προσθήκες περιλαμβάνεται στις σελίδες του παρόντος βιβλίου μαζί με όλους του στίχους που έχει γράψει ο Λειβαδίτης όπως μελοποιήθηκαν από τους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε. Τα κείμενα υπογράφουν οι: Μίκης Θεοδωράκης, Φώντας Λάδης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Πέτρος Πανδής, Μιχάλης Γρηγορίου, Θανάσης Συλιβός, Σταύρος Καρτσωνάκης, Λίνος Ιωαννίδης, Σπύρος Αραβανής, Μιχάλης Γελασάκης, Ηρακλής Οικονόμου (επιμ.), Αλέξης Λιόλης (επιμ.), Χρήστος Α. Μιχαήλ (επιμ.).
Για τον άνθρωπο Τάσο Λειβαδίτη γράφουν οι Γιάννης Βάγιας, Γιώργος Δουατζής, Γιάννης Κουβαράς, Γιώργος Μαρκόπουλος και Απόστολος Μπενάτσης. Επίσης, φιλοξενούνται δυο καινούρια ζωγραφικά έργα του Άντη Ιωαννίδη, εμπνευσμένα από την ποίηση του Λειβαδίτη, δημοσιεύεται το κείμενο του Ορατόριου «Σκοτεινή Πράξη», (σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη), του συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου καθώς και αναλυτικός κατάλογος της εργογραφίας και της δισκογραφίας του.  Το φωτογραφικό υλικό και τα χειρόγραφα που δημοσιεύονται παραχώρησε ευγενικά ο Στέλιος Χαλάς, εγγονός του Τάσου Λειβαδίτη και το εξώφυλλο του βιβλίου σχεδίασε ο Πέτρος Παράσχης»…
ΑΘΗΝΑ,29112013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου