Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ



Είναι από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδας η κοιλάδα του Σπερχειού, ήτοι η λεκάνη του ποταμού Σπερχειού στη Δυτική Φθιώτιδα που μαζί με τις ήμερες πλαγιές των γύρω βουνών της συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, κατάλληλο για κάθε είδους καλλιέργειες ενώ ιδανική είναι επίσης για την κτηνοτροφία και η ανάπτυξη των κορυφογραμμών, του Τυμφρηστού, της Γραμμένης Οξυάς, του Γουλινά, της Όθρυος που στεφανώνουν την περιοχή και την προφυλάσσουν από τους αέρηδες, τον βοριά κυρίως ενώ το άνοιγμά της προς τον Μαλιακό κόλπο της δίνει τη δυνατότητα της επικοινωνίας με τα πέρατα του κόσμου.


Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι σε όλες τις εποχές της ιστορίας, οι άνθρωποι της Δυτικής Φθιώτιδας, χάρη στην σύνθετη αλλά ήπια φύση, το ανάγλυφο και την γονιμότητα του εδάφους ξεχώριζαν για την προκοπή τους και συνεχίζουν και σήμερα να είναι ένα από τα πιο νοικοκυρεμένα κομμάτια της ελληνικής υπαίθρου ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή σε διάφορα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και στην μεταποίηση πολλών από αυτά.



Παρά ταύτα όμως παρατηρείται μια διστακτικότητα σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη δυναμική στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα και τούτο είναι το ζητούμενο που απασχολεί μια σειρά ανθρώπων της περιοχής που θέλουν να δουν τον τόπο τους να παίζει ένα δυνατό ρόλο στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία.



Οι άνθρωποι αυτοί αναγνωρίζουν τις δυνατότητες της περιοχής και αποτελούν ένα κύκλο που προωθεί ένα άλλο λόγο για τα πράγματα και τις ενέργειες των συντοπιτών τους που αναζητούν αυτό το νέο ρόλο της Δυτικής Φθιώτιδας με την έκθεση «Προϊόντων και δράσεων της Σπερχειού» η οποία για Τρίτη χρονιά οργανώθηκε στη Σπερχειάδα παράλληλα με το ιστορικό παζάρι της Σπερχειάδας και προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών που αυτές τις ημέρες πέρασαν από τη Σπερχειάδα.

Η έκθεση ήταν χωρισμένη σε τρεις ενότητες, την παραγωγή της γης, την επιχειρηματικότητα και την πολιτιστική ζωή του τόπου και φέτος έγινε σε ειδικές σκηνές από την προίκα του «Ποδηλατικού Άθλου» που όπως μας είπε ο Γιάννης Κατσίκας θα χρησιμοποιηθούν στη φετινή διοργάνωση η οποία προβλέπετε εντυπωσιακή.




Η προσπάθεια είναι ακόμη στην αρχή και απομένει ακόμη αρκετός δρόμος ώστε η «Κοιλάδα Σπερχειού» να αποτελέσει το κέντρο της προβολής των εξαιρετικών προϊόντων της Δυτικής Φθιώτιδας και μια έκθεση που θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων που θα ενδιαφερθούν για τα προϊόντα που παράγει αυτός ο ευλογημένος τόπος. Φέτος έγινε ένα ακόμη βήμα, αρκετοί ήταν οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες αλλά και οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν αλλά και πολλοί εκείνοι που απουσίαζαν. Του χρόνου τέθηκε ως στόχος να είναι όλοι εκεί γιατί πράγματι, το αξίζει το τόπος και οι άνθρωποι που τον δουλεύουν. 

Φωτογραφίες: Φωτο Κλικ - Αντώνησ Βλαχογιάννης.

Περισσότερα: https://web.facebook.com/koiladasperxeiou/?pnref=story

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 28102016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου