Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΧΙΟΝΙ ΣΤΗΝ ΟΞΥΑ ΑΡΓΙΘΕΑΣ



Δεν είναι και λίγα τα χιλιόμετρα από την Αθήνα ως το Λεοντίτο της κεντρικής Αργιθέας που έκανα μέσα σε δυο μέρες. Με το ΚΤΕΛ χθες ως την Καρδίτσα και ως συνοδηγός κατόπιν του Δημάρχου Αργιθέας Λάμπρου Τσιβόλα από την Καρδίτσα ως το χωριό του και του καλού φίλου Δημήτρη Γρίβα από το Λεοντίτο σήμερα το απόγευμα ως την Αθήνα αλλά άξιζε πολλαπλώς τον κόπο και το γιατί θα το διαβάσετε σε σημείωμα που θα ακολουθήσει. 



Με τούτο το μικρό πρώτο σημείωμα για την χειμερινή έξοδο στο Λεοντίτο, θέλω απλά να πω δυο λόγια για ένα σύνορο της Αργιθέας με την υπόλοιπη Ελλάδα και το οποίο καλείται Οξυά, εξαιτίας της πυκνής παρουσίας της οξιάς εκεί. Ο αυχένας δηλαδή της Οξυάς ο οποίος όταν σκεπαστεί από χιόνι αποκλείει την Αργιθέα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Οι παλιοί λένε για μήνες ολόκληρους και τραγωδίες με ανθρώπους που τόλμησαν να αψηφήσουν τα χιόνια και πάγωσαν στις κορυφές και τις χαράδρες και τούτο ήταν που έκανε τον κόσμο να φύγει γιατί δεν άντεχε άλλο την χειμωνιάτικη απομόνωση. Έτσι ερήμωσαν τα χωριά τις προηγούμενες δεκαετίες και σήμερα ελάχιστα είναι εκείνα που βλέπεις καπνό σε κάποιο τζάκι και οι περιπτώσεις αφορούν ήρωες πραγματικά που τολμούν να ξεχειμωνιάσουν εκεί.

Σήμερα ο αποκλεισμός δεν κρατάει πάνω από λίγες ώρες (εξαρτάται βέβαια από την ένταση του χιονιά) και το άνοιγμα των δρόμων γίνεται, τιμητικά θα έλεγα, για αυτούς τους λίγους που έχουν μείνει φύλακες στα άδεια χωριά. Το νου τους πάντως είχαν οι σχετικές υπηρεσίες και για όσους πήγαμε χθες και σήμερα στο Λεοντίτο για το πανηγυράκι του Αγίου Χαραλάμπους καθώς και για τους Πετριλιώτες που είχα το δικό τους και βεβαίως για τους Βλασιώτες που αύριο γιορτάζουν τον Άγιο Βλάσιο και όλοι απ’ όσους βρεθούν εκεί είναι βέβαιοι πως θα ξαναμπορέσουν να περάσουν την Οξυά να γυρίσουν στα σπίτια τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν ασχολήθηκα σήμερα να κάνω φωτογραφίες από τη χιονισμένη Οξυά ή οποία ήταν όμορφη γιατί έχω τέτοιες από το προηγούμενο ταξίδι τέτοιες ημέρες πριν από δέκα χρόνια με περισσότερο χιόνι και τραβηγμένες με τα ανάλογα συναισθήματα.

ΑΘΗΝΑ, 10022018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου