Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΙΤΟ


Στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους. Ο Δήμαρχος Αργιθέας 
Λάμπρος Τσιβόλας και παπα Βασίλης Γυφτογιάννης και παπα Χρήστος Αποστόλου.

Μια επίσκεψη στο Λεοντίτο της Αργιθέας αυτές τις μέρες που ο Φλεβάρης μπορεί να εκφράσει και τις ιδιοτροπίες του, έχει πάντα το ρίσκο της και αυτό δεν είναι παρά η περίπτωση του αποκλεισμού από τα χιόνια σε ένα χωριό που πλέον είναι έρημο το χειμώνα καθώς και οι τελευταίοι μόνιμοι κάτοικοί του προτιμούν να τον περνούν στον κάμπο…



Στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους. Ο παπα Βασίλης Γυφτογιάννης 
και ο παπα Χρήστος Αποστόλου διαβάζουν την πανυχίδα της Παναγιώτας Αποστόλου


Τούτο λαμβάνουν πάντα υπ’ όψιν τους οι χωριανοί αλλά και οι επισκέπτες που θέλουν να τιμήσουν την πατροπαράδοτη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους στο παλιό μοναστήρι και ανηφορίζουν έχοντας στις αποσκευές τους εκτός από καλές προμήθειες για το πανηγυράκι και αλυσίδες για την περίπτωση που χρειαστούν να περάσουν τον αυχένα της Οξυάς. Έτσι έγινε κι εφέτος που παρά της προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που προέβλεπε δυνατές βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά και της Θεσσαλίας και τα Άγραφα, αρκετοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στο Λεοντίτο την παραμονή αλλά και ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους κι έτσι και το φετινό πανηγύρι καταγράφεται από τα  επιτυχημένα.  


Οι εορτάζοντες κερνάνε γλυκά στο καφενείο.

Πήγα κι εγώ φέτος με τον δήμαρχο Αργιθέας Λάμπρο Τσιβόλα που κατάγεται από το Λεοντίτο, μετά από δέκα χρόνια πάλι για την γιορτή αλλά και με την ευκαιρία είδα τι άλλαξε μέσα σε αυτά τα χρόνια και οι εντυπώσεις μου για την αγάπη των χωριανών για το Λεοντίτο ενισχύθηκαν.  Φυσικά δεν έγινε το γλέντι στο καφενείο του παπά Χρήστου Αποστόλου όπως γίνονταν την παραμονή γιατί από τους παλιούς μουσικούς ο Κώστας Καλιακούδας είναι στους ουρανούς και ο μπάρμπα Γρηγόρης Δήμου δεν μπόρεσε να έρθει από τα Κουμπουριανά αλλά περάσαμε ωραία όσοι μαζευτήκαμε εκεί γύρω από τη σόμπα.


Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Λεοντίτου.

Το πρωί πηγαίνοντας στην εκκλησία κάτω από δυνατή βροχή και κατά περιόδους με νερόχιονο όλοι είχαν το νου τους σε εκείνους που ήταν στο δρόμο και σκέφτονταν πως θα περάσουν τον αυχένα της Οξυάς αλλά ευτυχώς ήταν σε ετοιμότητα και τα μηχανήματα των σχετικών υπηρεσιών και καθάρισαν το λίγο χιόνι που έπεσε τη νύχτα. Έτσι μετρηθήκαμε καμιά εβδομηνταριά άτομα στη λειτουργία που έκαναν ο παπά Χρήστος Αποστόλου με τον παπα Βασίλη Γυφτογιάννη, ακολούθησαν τα υψώματα αλλά φέτος δεν είχε καφέ στο κελί γιατί ο Βασίλης Αποστόλου έχει πάθει ένα ατύχημα και δεν ήταν εκεί να φροντίσει τη θέρμανση και τα σχετικά. Γι’ αυτό όλοι βρεθήκαμε γρήγορα στο καφενείο όπου μετά τα κεράσματα που έκαναν οι εορτάζοντες, τα τραπέζια γέμισαν με ωραίες πίτες και κρέατα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού και όλοι μαζί απολαύσαμε το αντάμωμα στο οποίο έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου,  ένα εξαιρετικό γλυκό που λένε μελαχροινή από τα χέρια της εορτάζουσας Χαρούλας Αποστόλου.


Οι γυναίκες του Λεοντίτου που ετοίμασαν ότι χρειάζονταν για τη γιορτή του 
Αγίου Χαραλάμπους στο Λεοντίτο. Από αριστερά: Βάσω Ποζιού από τα Κουμπουριανά, 
Μαρία Παληαντώνη, Μαρία Κορλού, Λίτσα Αποστόλου, Χαρούλα Αποστλιλου, Αγγέλω Αποστόλου, 
Μαρία Γρίβα, Παναγιώτα Αποστόλου, Πανάγιω Αποστόλου και ο Δημήτρης Γρίβας. 

Ο καιρός όμως δεν έδειχνε πως είχε καλές διαθέσεις και για τον φόβο του αποκλεισμού αρχίσαμε λίγοι – λίγοι να φεύγουμε έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και ευχόμενοι του χρόνου να είμαστε περισσότεροι και βεβαίως να μας ευνοεί ο Φλεβάρης να ανταμώσουμε πάλι στο Λεοντίτο που δεν παύει να είναι όμορφο και το καλοκαίρι και το χειμώνα…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Το ρεπορτάζ για το πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Λεοντίτο δεν σταματάει εδώ και θα συνεχιστεί με άλλα κείμενα και σχόλια συντόμως.

ΑΘΗΝΑ, 11022018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου