Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ… ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΜΑΣ!


Μια κουβέντα με τον Αντιδήμαρχο – πολυεργαλείο Πάνο Κοντογεώργο



Σαν δημοσιογράφος στις εφημερίδες τόσα χρόνια, παρόμοια κατάσταση με την τρέχουσα επιδημία δεν έχω ζήσει και το ίδιο μπορώ να πω και σαν άνθρωπος και σαν πολίτης…
Έβαλα, για ν’ αρχίσω αυτό το κείμενο, πρώτα την επαγγελματική ιδιότητα θέλοντας να πω πρώτα ένα μεγάλο μπράβο στους συναδέλφους της τηλεόρασης που είναι στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης τόσες μέρες και να τους ευχηθώ καλή δύναμη και καλή συνέχεια. Κάνω αυτή την εισαγωγή για να πω κατόπιν ότι αυτές τις παράξενες μέρες που διανύουμε, η μεγάλη τηλεοπτική εικόνα, σε εθνικό επίπεδο αλλά και παγκόσμια, έχει σβήσει τις μικρές καθημερινές ειδήσεις από την ελληνική περιφέρεια - εκτός βέβαια και αν αποτελούν κάποιο εξαιρετικό γεγονός που έχει να κάνει πάλι με την επιδημία και τις συνέπειες της.



Τα λέω αυτά για εδώ στο χωριό που είμαι, πριν ακόμη ξεσπάει η επιδημία και ληφθούν τα μέτρα, οι ειδήσεις που βλέπουμε και ακούμε αφορούν όλη την Ελλάδα αλλά για τον Τόπο μας μιλιά. Τόπος επί του προκειμένου είναι το χωριό μου, η Μεγάλη Κάψη Φθιώτιδας στις ανατολικές πλευρές του Τυμφρηστού η οποία ανήκει στο Δήμο Μακρακώμης, νέα του οποίου αυτή την κρίσιμη για όλους περίοδο δεν ακούμε στα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας και μόνο κάποια τοπικά ασχολούνται και με αξιέπαινο ενδιαφέρον με αυτά και με τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε όλες τις εκφράσεις της καθημερινότητάς μας.

 Από την άλλη όμως, χάρη στην αυστηρή τήρηση των μέτρων από τους συμπατριώτες σε όλα τα χωριά, η επικοινωνία μας γίνεται μόνο από τα τηλέφωνα και μέσω αυτών μαθαίνουμε τι γίνεται σε κάθε μέρος και κυρίως τι κάνει ο Δήμος μας στην περίπτωση. Ένας Δήμος, σημειωτέον από τους μεγαλύτερους της χώρας με 49 κοινοτικά διαμερίσματα και 15 οικισμούς που για να τον περπατήσει κάποιος θέλει δεν θέλει μια ολόκληρη εβδομάδα.

Βρήκα όμως την ευκαιρία πριν από λίγες ημέρες να σπάσω (με χαρτί βεβαίως) την απομόνωση του χωριού και κατέβηκα στη Μακρακώμη για τις απαραίτητες προμήθειες του σπιτιού και εκεί συνάντησα τον αντιδήμαρχο του Δήμου Μακρακώμης Πάνο Κοντογεώργο ο οποίος είναι επιφορτισμένος με ένα σωρό και καίριες αρμοδιότητες και τηρώντας φυσικά τις αποστάσεις μεταξύ μας είπαμε λίγες κουβέντες για τα πράγματα στην περιοχή.
Από την κουβέντα μας κατάλαβα γιατί αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο Δήμος Μακρακώμης δεν  ακούγεται στις ειδήσεις. Μέχρι στιγμής και το ευχόμαστε να είναι έτσι ώσπου να φύγει το κακό, δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα. Αν και βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι πέρασμα προς την Ευρυτανία και την Δυτική Ελλάδα, παρόλα αυτά δεν παρατηρείται καμιά αξιόλογη κίνηση ώστε να τίθεται σε διαρκή επαγρύπνηση η Αστυνομία. Φυσικά και αστυνομικοί κάνουν ελέγχους στους δρόμους αλλά δεν καταγράφεται τίποτα αξιόλογο.



Χαρακτηριστικό, μου είπε ο Πάνος, είναι ότι οι συνδημότες μας σε όλα τα χωριά, ακόμα και στα πιο μικρά με τους λίγους ανθρώπους τα οποία προσέχουν και περισσότερο, τηρούν υποδειγματικά τα μέτρα σε βαθμό μάλιστα που δημιουργούνται και παρεξηγήσεις καθώς ο κόσμος εκεί δεν ήταν μαθημένος σε τέτοιου είδους αποστάσεις.
Όσον αφορά τον Δήμο, ο Δήμαρχος Γιώργος Χαντζής είναι όλες τις ώρες στο γραφείο του και σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται όλοι οι Αντιδήμαρχοι ενώ τηρούνται σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Σε επιφυλακή βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Μακρακώμης και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να τρέξουν όπου χρειαστεί. Σημαντική επίσης είναι η προσφορά της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» οι υπάλληλοι της οποίας κινούνται σε όλα τα χωριά και φροντίζουν ηλικιωμένα κυρίως και απομονωμένα άτομα που έχουν ανάγκη.  

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην καθαριότητα και την απολύμανση δημοσίων χώρων ενώ πάει πολύ καλά και η ανακύκλωση. Την περασμένη εβδομάδα που η περιοχή δέχθηκε υψηλό ποσοστό βροχής όλες οι υπηρεσίες του Δήμου ήταν σε ετοιμότητα για τις πλημμύρες και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις πεσμένες γέφυρες στο Καστρί και στο Περιβόλι. Όσον αφορά τώρα την τροφοδοσία, λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ στην Μακρακώμη, την Σπερχειάδα και τον Άγιο Γεώργιο, οι φούρνοι της περιοχής, ορισμένα καταστήματα που έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή και άλλες δραστηριότητες όπως και τα φαρμακεία ενώ ικανοποιητικά  λειτουργούν τα ντελίβερι της Μακρακώμης και της Σπερχειάδας.



Τον Αντιδήμαρχο Μακρακώμης Πάνο Κοντεγεώργο τον βλέπω κάθε μέρα διακτυακά και από τις κινήσεις του μαθαίνω τι γίνεται στο Δήμο αυτές τις ημέρες Είναι παντού και μέσω αυτού πρέπει να συγχαρούμε τον Δήμαρχο Μακρακώμης, τους Αντιδημάρχους και όλο το προσωπικό που ασχολείται κάτω από έκτακτες περιστάσεις με τα ζητήματα που απασχολούν όλο τον κόσμο στον Τόπο μας. Καλή συνέχεια συμπατριώτες και καλή Ανάσταση να έχουμε όλοι…

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 13042020


1 σχόλιο:

  1. Τον Αντιδήμαρχο Μακρακώμης Πάνο Κοντεγεώργο τον βλέπω κάθε μέρα διακτυακά και από τις κινήσεις του μαθαίνω τι γίνεται στο Δήμο αυτές τις ημέρες Είναι παντού και μέσω αυτού πρέπει να συγχαρούμε τον Δήμαρχο Μακρακώμης, τους Αντιδημάρχους και όλο το προσωπικό που ασχολείται κάτω από έκτακτες περιστάσεις με τα ζητήματα που απασχολούν όλο τον κόσμο στον Τόπο μας. Καλή συνέχεια συμπατριώτες και καλή Ανάσταση να έχουμε όλοι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή