Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΟΙ ΤΖΑΚΑΡΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ




Η οδός Αθηνάς είναι από τους μεγάλους δρόμους της Αθήνας που διατηρεί ακόμη το παλιό ύφος της  πόλης χάρη στην κίνηση της Βαρβακείου αλλά και των περιορισμών που έχει βάλει από πολύ νωρίς η Αρχαιολογία για κάποια από τα πιο παλιά κτίρια της πόλης και τα περισσότερα απ’ αυτά είναι καλή κατάσταση λόγω των καταστημάτων και των εργαστηρίων που στεγάζουν παραπάνω από έναν αιώνα. Κάποια απ’ αυτά είναι καταδικασμένα λόγω της φθοράς που έχει επισωρευτεί επί δεκαετίες πάνω τους ενώ κάποια άλλα παίρνουν παράταση ζωής ή μπαίνουν σε έναν άλλο κύκλο μετατρεπόμενα σε ξενοδοχεία της μόδας.



Με τούτα και με τα άλλα, η Αθηνάς καταφέρνει να είναι από τις πιο ζωντανούς δρόμους της πόλης και στην οποία ανταμώνουν άνθρωποι χαμηλών εισοδημάτων που επιμένουν να επισκέπτονται τη Βαρβάκειο για φθηνότερα ψώνια, άλλους που προμηθεύονται εργαλεία για διάφορες δουλειές του σπιτιού και του κήπου, τουρίστες που γοητεύονται από την εικόνα του παζαριού που δημιουργούν οι επαγγελματίες του δρόμου με τους πάγκους αλλά και οι καταστηματάρχες που έχουν επεκτείνει τα μαγαζιά τους στα πεζοδρόμια. Την εικόνα συμπληρώνουν και οι λογής μετανάστες που κυνηγάνε κι αυτοί το μεροκάματο με κάθε τρόπο καθώς και οι τσιγγάνοι που θεωρούν ότι εκεί μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Στα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την οδό Αθηνάς είναι εδώ και πολλά χρόνια και οι εξωτικές τζακαράντες, ένα δέντρο ιθαγενές της Νότια Αφρικής που από αυτό έφτιαξαν μια από τις καλύτερες δεντροστοιχίες της πόλης και δημιουργεί μια ωραία ατμόσφαιρα στον ουρανό του δρόμου την άνοιξη με τα γαλάζια λουλούδια αλλά κάποιες φορές και το φθινόπωρο.  Μια τέτοια επίσης όμορφο δεντροστοιχία υπάρχει και το Ζάππειο και μια μικρότερη στη Ρηγγίλης και αποτελούν επίσης αξιοθέατο όταν είναι ανθισμένες και όχι μόνο.  


Η διαφορά με τις δεντροστοιχίες των τζακαράντων της Αθηνάς με αυτές του Ζαππείου και της Ρηγγίλης είναι ότι στις δεύτερες τα δέντρα έχουν αφεθεί να πάρουν όσο ύψος μπορούν και να σχηματίσουν με τα κλαδιά τους ένα θόλο. Στην Αθηνάς όμως τα δέντρα αυτά κάθε δυο – τρία χρόνια υφίστανται έναν αποτρόπαιο ακρωτηριασμό που κατ’ ευφημισμόν λέγεται κλάδεμα και είναι βέβαιο πως γίνεται χωρίς την επίβλεψη των γεωπόνων αλλά από ανειδίκευτους εργάτες που προσλαμβάνουν οι εργολάβοι τέτοιων εργασιών.

Τούτο γίνεται προφανώς για να μην πέφτουν κλαδιά στους περαστικούς και πάνω στα αυτοκίνητα αλλά πίσω απ’ αυτό φαίνεται καθαρά πως οι τζακαράντες της Αθηνάς είναι ανεπιθύμητες και έχουν κηρυχθεί σε διωγμό εδώ και πολλά χρόνια γιατί εμποδίζουν την κίνηση στα προαναφερόμενα καταστήματα που λειτουργούν κατά μήκος της.  Το γεγονός επιβεβαιώνει η αδράνεια που δείχνουν οι αρμόδιοι στην συμπλήρωση της δεντροστοιχίας από τα δέντρα που ξηραίνονται και δεν αντικαθίστανται. Με το ρυθμό δε που γίνεται αυτό είναι βέβαιο πως σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε μια τζακαράντα να ομορφαίνει την οδό Αθηνάς και η δεντροστοιχία θα είναι μια ανάμνηση για όσους αγαπούν την Αθήνα.



ΑΘΗΝΑ 27022019. Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 25022019, σελ. 37.

1 σχόλιο:

  1. Είναι τα αγαπημένα μου δέντρα οι τζακαράντες της Αθηνάς και τα λυπάται η ψυχή μου καθώς και πολλών άλλων σαν τις βλέπω χρόνο παρά χρόνο να τις κάνουν κούτσουρα τα συνεργεία του κλαδέματος. Το προχθεσινό μου κείμενο στον «Φιλελεύθερο» για όσους δεν πρόλαβαν την εφημερίδα και μοιράζονται μαζί μας την αγωνία γι’ αυτά τα δέντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή