Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ο ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΔΡΙΑΝΟΥ




Η οδός Αδριανού είναι πολύ μικρή για να φέρει το όνομα ενός μεγάλου αυτοκράτορα, του φιλέλληνα Αδριανού αλλ’ αυτό δεν την εμποδίζει να θεωρείται ως από τους πιο διάσημους δρόμους της Αθήνας καθώς αυτή εφάπτεται στην Αρχαία Αγορά και στο μεγαλύτερο μέρος της έχει θέα προς την Ακρόπολη. Ξεκινάει από την Ρωμαϊκή Αγορά και καταλήγει στο Θησείο απ’ όπου μετά την Αγίου Παύλου αρχίζει ένας από τους πιο όμορφους δρόμους στον κόσμο, η Διονυσίου Αεροπαγίτου που όποιος την περπατάει δεν την ξεχνάει ποτέ.  

Οι παλιότεροι θα θυμούνται την Αδριανού γεμάτη μικρομάγαζα τουριστικών ειδών, να πήζει και από αυτοκίνητα ενώ τις Κυριακές το παζάρι έφτανε ως τα κάγκελα της Αδριάνειας Βιβλιοθήκης. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια και γκρίνιες να μεταφερθεί το Γιουσουρούμ στην Ερμού και στο Γκάζι κι από εκεί αργότερα στην Ιερά Οδό. Αφότου δε πεζοδρομήθηκε άρχισαν να ανοίγουν διάφορα καταστήματα που πρόσφεραν καφέ, φαγητό και μουσική ακόμη, τα οποία απευθύνονταν τόσο στους ημεδαπούς αλλά κυρίως στους τουρίστες οι οποίοι περπατούν την Αδριανού να βλέπουν την Ακρόπολη καθώς και τον Ηλεκτρικό του οποίου το βαθύ σκάμμα των επιφανειακών γραμμών του χωρίζει την σύγχρονη πόλη από τις αρχαιότητες όλων των εποχών που απλώνονται περιμετρικά ως τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως. Οι ημιτελείς δε ανασκαφές σε κάποια οικόπεδα δίπλα στην Αδριανού δίνουν στον περιπατητή την εντύπωση ότι κάτω από τα βήματα του κοιμάται ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης και τούτο συγκινεί ιδιαίτερα όσους μπορούν να ακούν την ανάσα της.

Όλα αυτά κάνουν την Αδριανού έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους της πόλης, όχι για κατοικία αλλά για τα καταστήματα τα ενοίκια των οποίων διόλου δεν είναι ευκαταφρόνητα και για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα έχουν καταλάβει το μισό πλάτος του δρόμου – προς όφελος φυσικά του Δήμου γιατί εκεί έχει καλές εισπράξεις και τούτο φυσικά δεν ισχύει μόνο για την Αδριανού αλλά για κάθε δρόμο της πόλης που έχει κίνηση και ενδιαφέρον. 

Κάθε πόντος δρόμου εκεί βγάζει χρυσάφι όλο το χρόνο αλλά πιο πολύ τις Κυριακές του χειμώνα, όταν βέβαια είναι καλός ο καιρός και οι Αθηναίοι βγαίνουν τη βόλτα τους στην Πλάκα και το Μοναστηράκι. Είναι μια συνήθεια αυτή που ξεκινάει από τις γιορτές και συνεχίζει ως τις Απόκριες, άντε και το Πάσχα αν αυτό πέφτει νωρίς. Από εκεί και πέρα ως αργά το φθινόπωρο, η Αδριανού ανήκει στους τουρίστες που μεταφέρουν την εμπειρία τους στις άκρες του κόσμου και αν κρίνουμε από την συνεχή αύξησή τους, είναι τέτοια που παρακινεί κι άλλους να την περπατήσουν ακόμη κι αν τα τραπεζοκαθίσματα και οι πλανόδιοι επαγγελματίες αφήνουν ελάχιστο χώρο για την απόλαυση των αρχαιοτήτων.



ΑΘΗΝΑ, 04022019. Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 21012019, σελ. 37.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου