Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ

Ο Ανδρέας Σάρδης καμαρώνει την «Κατίνα» του στο λιμανάκι της Γούπας, κέντρο ψαρέματος για όλη την Κίμωλο. 

 O 75χρονος συνταξιούχος ναυτικός Ανδρέας Σάρδης είναι σήμερα ο αρχαιότερος ψαράς στην Κίμωλο, ο οποίος κατά δύσκολους μήνες του χειμώνα παρεπιδημεί στην Αθήνα, αλλά ο νους του είναι μόνιμα στη Γούπα, το μικρό, όμορφο ψαρολίμανο του νησιού του και στη μικρή βάρκα του, την «Κατίνα», που ξεκουράζεται στο σύρμα της και δεν βλέπει την ώρα να τη ρίξει πάλι στη θάλασσα και να ξεκινήσει το ψάρεμα.

Ο Ανδρέας ο οποίος πέρασε όλη του μέσα στη θάλασσα και έζησε απ’ αυτήν θεωρείται σήμερα απ’ όλους τους Κιμωλιάτες ο δάσκαλος του ψαρέματος και όλοι ακούν τις συμβουλές του και σέβονται τη γνώμη του. Στο μόνο σημείο που διαφωνούν μαζί του είναι σχετικά τα κέρδη που αφήνουν τα ψάρια γιατί αυτός υποστηρίζει πως τώρα ένας ψαράς ζει καλύτερα από τα δικά του χρόνια και το στηρίζει αποκλειστικά στην τιμή που έχουν σήμερα τα ψάρια στην αγορά. Στα χρόνια του, λέει, ο ψαράς μπορεί να έπιανε περισσότερα ψάρια, αλλά πεινούσε επειδή δεν είχε που να τα διαθέσει καθώς ο κόσμος τότε δεν είχε χρήματα και η αποστολή τους στον Πειραιά, ήταν ολόκληρη περιπέτεια.

Η «Κατίνα» του Ανδρέα είναι το καλύτερο σχολείο για τα παιδιά του νησιού κι εκεί μαθαίνουν ψάρεμα

Έτσι, γι’ αυτόν ανεξάρτητα από το αν σε όλες τις θάλασσες λιγοστεύουν τα ψάρια ή όχι, θεωρεί πως όλα βαίνουν καλώς από τη στιγμή που ο ψαράς γεμίζει την τσέπη του και το πιάτο έστω και μια φορά την εβδομάδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου