Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΑΙΓΟΥ

Τα Άμουρα, η μεγάλη παραλία με τα πολύχρωμα βότσαλα κάτω από το φάρο

Η Πολύαιγος είναι η δίδυμη αδερφή της Κιμώλου και ενώ πρόκειται για ένα μοναδικό νησί, εντούτοις είναι ακατοίκητο εδώ και πολλά χρόνια. Διαθέτει όμως μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες των Κυκλάδων, με λευκή άμμο και βεβαίως στις βραχώδεις ακτές της, τα πιο διάφανα γαλάζια νερά που μπορείτε να δείτε.

Το Πάνω Μερσίνι, μια ρηχή παραλία με κατάλευκη άμμο και υπέροχο βυθό

Ο περίπλους όμως του νησιού που είναι μια διαρκής εναλλαγή πολύχρωμων και πολύμορφων συνθέσεων από τα ηφαιστειογενή πετρώματα που κυριαρχούν σε όλο το τοπίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για κάθε σκάφος γιατί όλοι πρέπει να πλέουν σε απόσταση από τη βραχώδη ακτή εξαιτίας των πολλών υφάλων που κρύβει η θάλασσα, ειδικά στην άγρια ανατολική πλευρά της. Γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή στους χάρτες και τα όργανα καθώς και στις πολύτιμες συμβουλές των ντόπιων που γνωρίζουν πολύ καλά αυτή τη θάλασσα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι τα πιο διάφανα και γαλάζια νερά των Κυκλάδων

Τέλος επειδή σε κάποιες από τις σπηλιές της ακτής φωλιάζουν φώκιες και δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί κάποια μπροστά σας, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην υπερβάλετε σε ενέργειες και θορύβους. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους διπλανούς σας που με άλλα σκάφη θέλουν να απολαύσουν τα νερά αυτού του μοναδικού νησιού που από μόνο του αποτελεί μνημείο της φύσης και προϋποθέτει ευλάβεια και σεβασμό από όλους.

Στα Άμουρα μια σειρά από αρμυρίκια περιμένουν όσους φθάσουν μέχρι εκεί

Το Κάτω Μερσίνι, μια λωρίδα λευκής άμμου μπροστά από τα παλιά χωράφια


To κείμενο και οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας Έθνος για τη θάλασσα και το ψάρεμα, τον Ιούλιο του 2008.

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρον φαίνεται το νησάκι αυτό, για εμάς που μας αρέσουν οι όμορφες και ήσυχες παραλίες. Η Κίμωλος, εξάλλου, είναι ένα από τα νησιά που θα ήθελα να επισκεφθώ σύντομα. Συγχαρητήρια Ηλία για το blog σου. Είμαστε και συνονόματοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή