Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΑΣ…


Υπάρχουν σε όλους τους σταθμούς του μετρό κρεμασμένες κάποιες φωτεινές οθόνες που «τρέχουν» διάφορα κοινότυπα συνθήματα και υποδείξεις, πληροφορίες για τον καιρό και τη θερμοκρασία της πόλης, υπενθυμίσεις για ποιους έχουν την ονομαστική τους εορτή με βάση το eortologio.gr και τουριστικά βίντεο για διάφορες όμορφες περιοχές της Ελλάδας.

Έχω δε παρατηρήσει πως ελάχιστοι σηκώνουν το κεφάλι να προσέξουν την οθόνη γιατί σίγουρα ξέρουν πολύ καλά πως πρέπει να κρατάνε για παράδειγμα τα παιδιά από το χέρι ή να προσέχουν τα πορτοφόλια τους (με συγχωρείτε, αυτό με τα πορτοφόλια το λένε μόνο στον ηλεκτρικό γιατί χαλάει το image του μετρό) ή δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το ποιος άγιος γιορτάζει τη μια ή την άλλη μέρα γιατί κάτι τέτοιο μόνο έξοδα δρομολογεί.

Ούτε πάλι η θερμοκρασία μοιάζει να τους ενδιαφέρει γιατί δεν έρχονται δα και από την Αμερική ή τη Γερμανία. Από το Αιγάλεω, το Χαλάνδρι, την Ηλιούπολη και άλλες γειτονιές της Αθήνας που οι αποστάσεις μεταξύ τους δεν είναι και τόσο μεγάλες και οι διαφορές από τον ένα σταθμό στον άλλο είναι ελάχιστες, σχεδόν ανεπαίσθητες. Αυτό βεβαίως και το ξέρουν αυτοί που έβαλαν τις οθόνες να παίζουν αυτά τα πράγματα αλλά ελάχιστα τους ενδιαφέρει αν από την απλή πληροφόρηση περνάνε στην υπερπληροφόρηση γιατί όπως νομίζω, περιμένουν τη στιγμή που θα ανοίξουν οι δουλειές να βάλουν κανονική διαφήμιση και τότε θα σβήσουν τα βίντεο με τις ομορφιές της Ελλάδας και θα βάλουν ότι προστάζει η αγορά και τα συμφέροντά της.

Γι’ αυτό το λόγο επίσης νομίζω πως κανένας από όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό το θέμα, δεν σκέφτηκε να βάλει ούτε μια λέξη καν ως υπότιτλο σε αυτές τις ταινίες για να ξέρει αυτός που τις βλέπει ποιο τόπο αφορούν και να μην προσπαθεί να μαντέψει ποιο είναι το ένα νησί ή το άλλο χωριό. Πόσο δε περισσότερο που ένας ξένος, που επαναλαμβάνω είναι και αυτός προς τον οποίο απευθύνεται αυτού του είδους η προσβολή της χώρας ούτε καν καταλαβαίνει ποιον τόπο βλέπει γιατί όπως και σε κάθε τι άλλο κι εδώ κυριαρχεί η λογική της χώρας όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου