Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟ ΕΓΓΛΕΖΟ


Πόσο χιόνι έπεσε στην Καστανιά της Καρδίτσας; Σίγουρα πάνω από ενάμιση μέτρο και δεινοπάθησαν τα μηχανήματα να καθαρίσουν τους δρόμους ώστε να γίνεται χωρίς προβλήματα η συγκοινωνία και να νιώθουν ασφαλείς οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού.
Ανάμεσά τους και ο μπάρμπα Λάμπρος Εγγλέζος, ένας από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στα χωριά των Αγράφων, εξαίρετος αμπελουργός και οινοποιός που μέχρι πέρσι λειτουργούσε και την σπουδαία ταβέρνα στο χωριό.

Φέτος ο μπάρμπα Λάμπρος είναι εντελώς ελεύθερος από όλες τις υποχρεώσεις πλην βεβαίως του αμπελιού και του ψαρέματος. Όλα τα άλλα, δηλαδή την παραγωγή κρασιού, τσίπουρου, λικέρ και άλλων ωραίων γλυκών που παράγονται από το σταφύλι, τα άφησε στο γιό του Χρήστο και καμαρώνει πως τη σκυτάλη στην επιχείρηση παίρνουν σιγά – σιγά τα εγγόνια του Λάμπρος και Έφη. Για να είναι μάλιστα πιο κοντά στην Καρδίτσα, άνοιξαν στα Παλιάλωνα (Κρήτης 3, τηλ. 2441021210, e-mail:eglezos65@in.gr) κατάστημα που διαθέτουν όλα τα καλά που παράγουν με την πείρα τους από τα αμπέλια τους.

Ήξερα λοιπόν πως ο μπάρμπα Λάμπρος ήταν στο χωριό μόνος και πήγαμε να τον δούμε. Τον βρήκαμε στο καφενείο και ήπιαμε καφέ το πρωί και μου είπε τα νέα του. Αποσύρθηκε, μένει μόνιμα στο χωριό με την γυναίκα του, έχει ένα κοπαδάκι από κατσίκια να φροντίζει, έβαλε μεγαλύτερη μηχανή στη βάρκα του και αγόρασε μεγαλύτερη «γουρούνα» για να μετακινείται καλύτερα στις δουλειές του. Ήθελα πολύ να την δω και να τον φωτογραφήσω μαζί της αλλά ήταν αδύνατο από το χιόνι να πάμε ως την αποθήκη που την είχε παρκάρει.

Το αφήσαμε για άλλη στιγμή, όταν θα λιώσουν τα χιόνια να την δούμε και να πάμε βόλτα. Το ίδιο είπαμε να κάνουμε και με τη βάρκα, να πάμε για ψάρεμα στη λίμνη όταν θα έχει ξεπαγώσει. Πριν αποχαιρετηθούμε, κάναμε και λίγες φωτογραφίες για να θυμόμαστε τη συνάντηση και να σας δώσουμε κάπως μια ιδέα για το πόσο ήταν το χιόνι στην Καστανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου