Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΟΙΡΟΒΟΣΚΟΥ ΕΥΜΑΙΟΥ



O Εύμαιος, ο χοιροβοσκός του Οδυσσέα είναι ένα σημαντικό πρόσωπο της Οδύσσειας που δεν οφείλει όμως τη φήμη του σε πολεμικά κατορθώματα όπως οι διάφοροι πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές εκείνης της περιόδου των Ελλήνων, αλλά στην πίστη του στον βασιλιά του και στην προσπάθεια που έκανε να διατηρηθεί η περιουσία του κατά τη διάρκεια της εικοσάχρονης απουσίας του. Είναι δε το μοναδικό πρόσωπο στην Οδύσσεια στο οποίο ο ποιητής της απευθύνεται στο δεύτερο πρόσωπο: «δι Ευμαίη» = «εσύ, Εύμαιε».

Το γεγονός υποφόσκει της προσοχής των μελετητών της ιστορίας και άλλων επιστημόνων αλλά θεωρώ πως ο Εύμαιος και κάθε άλλος σαν τον Εύμαιο σε κάθε περίοδο της ιστορίας και ιδιαίτερα μέσα σε μεγάλες αναταραχές ήταν αυτοί που διέσωζαν τον πλούτο ή τη μαγιά έστω του πλούτου για να φουσκώσει πάλι η ζωή όταν ησυχάσουν τα πράγματα και οι άνθρωποι μπουν πάλι στο δρόμο της προκοπής. Υπ’ αυτή την έννοια μπορεί να θεωρηθεί και ως αδικημένος της ιστορίας και θα έπρεπε κατά τη γνώμη το παράδειγμά του να αποτελεί ιδιαίτερο μάθημα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.


Ποιος ήταν ο Εύμαιος

Ο Εύμαιος ήταν γιος του Κτησία του Ορμενίδη, βασιλιά της νήσου Συρίης, που βρισκόταν πάνω από την Ορτυγία, στις Κυκλάδες. Αλλά μια δούλη από τη Φοινίκη έκλεψε τον Εύμαιο όταν αυτός ήταν μικρό παιδί και τον πούλησε σε φοινικικό πλοίο. Από το πλοίο αυτό πουλήθηκε στον Λαέρτη, τον πατέρα του Οδυσσέα, οπότε παρέμεινε πλέον στην Ιθάκη για όλη του τη ζωή. Μόλις ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη μετά το δεκάχρονο ταξίδι του, ύστερα από συμβουλή της θεάς Αθηνάς πήγε και συνάντησε πρώτο τον Εύμαιο στην καλύβα του, και από αυτόν έμαθε λεπτομερώς όλα τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν κατά την απουσία του. Τις ίδιες ημέρες επέστρεψε στην Ιθάκη και ο Τηλέμαχος από τη Σπάρτη και την Πύλο. Ο Εύμαιος τον υποδέχθηκε με πατρική στοργή και τον άφησε να πάει να αναγγείλει στην Πηνελόπη το χαρμόσυνο γεγονός. Στην καλύβα του Ευμαίου, με τη θεϊκή επέμβαση της Αθηνάς έγινε η αναγνώριση Τηλεμάχου και Οδυσσέα. Μετά από αυτά, ο Εύμαιος οδήγησε τον Οδυσσέα μεταμφιεσμένο σε φτωχό ζητιάνο στο παλάτι, για να ξεγελάσει τους μνηστήρες, και τον παρουσίασε στην Πηνελόπη. Στο τέλος ο Εύμαιος απέκτησε την ελευθερία του από τον Τηλέμαχο και έγινε ο γενάρχης του γένους των Κολιαδών στην Ιθάκη.


Πηγή: Wikipedia

ΑΘΗΝΑ, 30112017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου