Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΕΙ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΚΕΔΡΑ


Από αριστερά: Χρήστος Κωτούλας, Στέφανος Χύτης, Γρηγόρης Στράτος, Νίκος Πέτσας.

To
κατάστημα «Το Διάσελο» του Γιάννη Κωτούλα, στο κέντρο του χωριού Κέδρα, στα σύνορα της Ευρυτανίας με την Αργιθέα, ανέκαθεν λειτουργούσε ως καφεπαντοπωλείο με είδη πρώτης ανάγκης αλλά παράλληλα παίζει και το ρόλο τους χώρου για την πρωϊνή συνάντηση των χωριανών και των περαστικών για καφέ. Στο «Διάσελο» μόλις αρχίζει να πέφτει η νύχτα, ιδιαίτερα τούτο τον καιρό που λιγόστεψαν οι δουλειές, όλα τα τραπέζια του στρώνονται με πράσινη τσόχα όπου διεξάγονται  δυνατές παρτίδες χαρτοπαιξίας.

Ο πρύτανης της τράπουλας, Στέφανος Χύτης. 
Εκεί λοιπόν κάθε βράδυ στρώνονται οι άνδρες του χωριού, ώριμοι αλλά κυρίως οι νέοι στη δηλωτή και τελευταία στη μπιρίμπα, παίζουν τρεις τέσσερις παρτίδες και μετά, κερδισμένοι ή χαμένοι φεύγουν για τα σπίτια τους έχοντας κατά νου τη ρεβάνς του επόμενου απογεύματος με τον ίδιο αντίπαλο ή όποιον άλλο είναι διαθέσιμος. Μεταξύ τους θεωρούνται όλοι ίσοι και ικανοί παίχτες αλλά εκείνος που ξεχωρίζει και η άποψή του περί του Ρήγα, της Ντάμας και κυρίως του Άσσου, είναι ο πρύτανης Στέφανος Χύτης του οποίου ο βίος και η σχέση με την τράπουλα είναι πρώτη ύλη για ωραίο μυθιστόρημα.

Από αριστερά: Παύλος Μόκκας, Φώτης Πέτσας, Νίκος Π. Πέτσας, Στέφανος Πέτσας και Κώστας Πέτσας.
Σημειώνουμε πως η δηλωτή και η μπιρίμπα αποτελούν για πολλά χωριά της ορεινής Ελλάδας, του Απεράντιου και της Αργιθέας συνέχεια άλλων εποχών όπου κυριαρχούσε η πόκα και κυρίως το στούκι (το γνωστό παιχίδι 21) και για το οποίο κατά το παρελθόν έκλαψαν πολλές οικογένειες καθότι ήταν κυριολεκτικά αρρώστια για πολλούς άνδρες και άγχος για τις γυναίκες τους που δεν έβλεπαν δεκάρα να φτάνει στο σπίτι τους. Σήμερα τα πράγματα στα καφενεία των χωριών, σε όποια βέβαια μπορούν να συμπληρωθεί τετράδα για δηλωτή ή μπιρίμπα, είναι πιο ήμερα και οι παρτίδες διεξάγονται χωρίς τις παλιές κανιβαλικές συνήθειες και την ώρα που στις τηλεοράσεις παίζονται τα δελτία των ειδήσεων που κανένας δεν τους δίνει σημασία… 

ΚΕΔΡΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, 28112017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου