Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΑΣ

Το πρώτο χιόνι στα Λακώματα

Ασχολούμαι εδώ και αρκετούς μήνες με τη δημιουργία ενός βιβλίου για τον Πρόδρομο της Πρασιάς και γι’ αυτό το λόγο και οι συχνές επισκέψεις μου στην περιοχή για να γνωρίσω και να μιλήσω με τους ανθρώπους που δεν έφυγαν από τον Πρόδρομο και φυσικά να περπατήσω την περιοχή. Γι’ αυτά θα σας μιλήσω σύντομα από μια ειδική σελίδα με τον τίτλο «Στην καρδιά μας ο Πρόδρομος» όπου θα ξεφυλλίσετε λίγες σελίδες από το έργο.

Το πρώτο χιόνι στα Παλούκια.

Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν είμαι στον Πρόδρομο και χθες απόλαυσα ωραίες συζητήσεις με κάποιους Προδρομίτες αλλά και Κεδριώτες αλλά εκείνο που απόλαυσα περισσότερο ήταν το πρώτο χιόνι που έπεσε στις κορυφές πάνω από την Πρασιά και εξαιτίας του κρύου που επικρατεί εκεί ψηλά δεν έλιωσε και σε συνδυασμό με τα φθινοπωρινά χρώματα στα δάση και στα λιβάδια έδωσε σπάνιες και εξαιρετικές εικόνες από την υπέροχη αυτή περιοχή.

Το πρώτο χιόνι πάνω το Βασιλέσι

Δημοσιεύω σήμερα λίγες φωτογραφίες, με τη σειρά που βλέπουμε τις κορυφές από δεξιά όταν είμαστε σε ένα ξάγναντο στον Πρόδρομο. Δεξιά ξεκινάμε από τα Λακώματα πάνω από τον συνοικισμό Κυπαρίσι, προχωράμε στα Παλούκια πάνω από τον συνοικισμό Βασιλέσι και καταλήγουμε στις κορυφές της Φτέρης και την δασωμένη Κορομπλούλα πάνω από το συνοικισμό Φουσιανά. Τα βλέπουμε όμορφα σήμερα αυτά τα πράγματα, οι πιο τολμηροί και έμπειροι με τα βουνά σκεφτόμαστε πως μπορεί να τα πατήσουμε και να απολαύσουμε το πανόραμα του πρώτου χιονιού σε όλα τα Άγραφα και τα ανατολικά Τζουμέρκα αλλά στις αφηγήσεις των ντόπιων για τη ζωή στην περιοχή πριν από μερικές δεκαετίες, το πρώτο χιόνι στα βουνά σήμαινε και την αρχή των δυσκολιών για την διαρκώς χειμαζόμενη ζωή τους και την προκοπή των κοπαδιών τους.

Σήμερα που δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι ανησυχίας γιατί η κτηνοτροφία στην περιοχή έχει σχεδόν εκλείψει και οι λίγοι που έχουν απομείνει βολεύονται με ζωοτροφές από τον κάμπο, τα πρώτα χιόνια στα βουνά όλοι έμαθαν να τα αντιμετωπίζουν ως εικαστικό φαινόμενο στη φύση και το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ζητήματα κόστους της θέρμανσης…

ΚΕΔΡΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, 29112017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου