Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ



Κάθε Σάββατο, από τη γωνία της οδού Λεμεσού με την Μιχαήλ Βόδα ως τον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Άγιο Νικόλαο, τη γειτονιά μου δηλαδή, γίνεται το παράνομο παζάρι των σκουπιδιών. Ρομά κυρίως που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, ντόπιοι αλλά και βαλκάνιοι, καταλαμβάνουν αυτό το τμήμα του δρόμου αδιαφορώντας αν κλείνουν τις πόρτες σπιτιών και καταστημάτων, απλώνουν τα τσόλια και τα γεμίζουν με λογής – λογής πράγματα που έχουν μαζέψει από τους δρόμους, τη χωματερή και από αφύλακτα σπίτια.

Οι εμπορευόμενοι είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, κορίτσια ως επί το πλείστον ενώ οι άντρες κάθονται στα αυτοκίνητα ή στις γωνίες για να ειδοποιήσουν σε περίπτωση που εμφανιστεί (πράγμα σπάνιο)  Αστυνομία ή κλιμάκιο του Δήμου και αν φανεί, δίνουν σήμα και εξαφανίζονται στους γύρω παραδρόμους αφήνοντας βουνό τα σκουπίδια στο δρόμο. 

Το ίδιο εξάλλου κάνουν και αν τους μείνει απούλητη η πραμάτεια και μέχρι να έρθει το απορριμματοφόρο ο δρόμος μοιάζει με χωματερή. Η πραμάτεια τους είναι αντικείμενα από τέταρτο και πέμπτο χέρι: ρούχα λερωμένα, φθηνά εσώρουχα, πολυμεταχειρισμένα οικιακά σκεύη, αμφίβολα καλλυντικά, ληγμένα τρόφιμα, μισοσάπια φρούτα και λαχανικά, ξεχαρβαλωμένα ηλεκτρονικά, οπωσδήποτε χαλιά και ένα σωρό άλλα πράγματα που η προέλευσή τους είναι φανερή η σκοτεινή. Εννοείται πως οι θέσεις που την απλώνουν είναι μοιρασμένες από πριν, από κάποιους που κανείς δεν μαρτυρά ποιοι είναι αλλά τούτο κρατάει σε μια τάξη το παζάρι που ποτέ δεν λείπουν οι καυγάδες και οι μικροκλοπές.

Το παζάρι αυτό λειτουργεί όταν η λαϊκή είναι στη Μιχαήλ Βόδα ως ουρά της και φυσικά έχει περισσότερη κίνηση ενώ όταν η λαϊκή λειτουργεί στην Αλκαμένους είναι αυτόνομο και όσο πάει και δεν ελέγχεται από κανέναν, μεγαλώνει. Ήδη απλώθηκε και σε ορισμένους παράδρομους και τούτο σημαίνει πως αυξήθηκε και η πελατεία του την οποία συνθέτουν, ανήμποροι ηλικιωμένοι που επιμένουν και ζουν στην περιοχή, Ρομά από κάθε γωνιά της Αττικής και πλήθος αλλοδαπών που ξεχωρίζουν, ιδίως οι γυναίκες με τις μαντήλες και το τσούρμο από τα πιτσιρίκια ενώ ένα πλήθος ανδρών χαζολογάει κάνοντας βόλτες από την μια άκρη στην άλλη, άλλοι με στόχο κι άλλοι για να περάσει η ώρα τους.


Το φαινόμενο φυσικά και δεν αρέσει καθόλου στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής και όσες φορές διαμαρτυρήθηκαν στις αρχές δεν είδαν κάποιο αποτέλεσμα αλλά δεν αρέσει και γενικότερα. Η εξάπλωσή του φανερώνει πως ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων φτωχαίνει όλο και περισσότερο και προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του με σκουπίδια και η καθιέρωσή του στον Άγιο Νικόλαο, μπορεί κάλλιστα να επαναληφθεί και σε οποιαδήποτε άλλη γειτονιά και κάποια μέρα σε ολόκληρη την ξεπεσμένη πόλη… 

Ακτήμων ο Αθηναίος

ΑΘΗΝΑ, 13012017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου