Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

O ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ



Ήταν μια σπάνια στιγμή για την Αθήνα και τη Δημοκρατία χθες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, στην εκδήλωση της «Ημέρας Λαϊκής Ενημέρωσης και Διαβούλευσης σχετικά με την Άμεση Δημοκρατία και το Σύνταγμα» που έγινε με φόντο τη διαρκώς φρουρούμενη Βουλή και την οποία παρακολούθησαν, μίλησαν κατόπιν και άνοιξαν διάλογο με τους εισηγητές δεκάδες συμπολίτες μας.


Δεν θα αναφερθώ με αυτό το σημείωμα στο τι είπαν οι εισηγητές ή στο διάλογο που ακολούθησε γιατί μπορείτε να τα βρείτε στους σχετικούς ιστότοπους. Απλά κράτησα για μένα και θέλω να σας τα μοιράσω χωρίς σχόλια, τα λίγα και μοναδικά λόγια με τα οποία έκλεισε χθες την εκδήλωση ο αειθαλής Μανώλης Γλέζος που προηγουμένως μίλησε για το εγχείρημα Άμεσης Δημοκρατίας στην Απείρανθο Νάξου.


«… Ότι σας είπα μη το πάρετε ότι είναι σωστό. Να το αμφισβητήσετε. Να λογαριάσετε πως είναι μια άποψη και να ξεκινήσετε να την αντιστρέψετε. Στην προσπάθεια αυτή θα βρεθεί η αλήθεια. Η αλήθεια δεν βρίσκεται με τα γνώμη μονάχα ενός…
… Και θα κλείσω κάτι προσωπικό: Αυτό το διάστημα είμαι 89 χρονών και 8 μηνών. Φεύγουνε κάθε μέρα σχεδόν σύντροφοί μου από εκείνη την εποχή. Αυτοί οι άνθρωποι που κάθε μέρα τους αποχαιρετώ και απόψε θα με επισκεφθούν. Από τα κορφοβούνια της ιστορίας θα ξεχυθούνε και έρθουν και θα με ρωτήσουν: Μανώλη τι έγινε; Εκείνη η ιδέα μας για τα όλα τα ιδανικά που την τραβολογάτε εδώθε πως πάει; Θα μπορώ να τους απαντήσω σήμερα. Ότι σύντροφοι, συναγωνιστές και συμπολεμιστές τα όνειρά μας βρίσκουν δικαίωση στις λαϊκές συνάξεις του Συντάγματος. Στη νέα αυτή προσπάθεια αναγέννησης της δημοκρατίας και του λαού μας».


ΣΗΜ. Αν και γνωρίζω πως οι περισσότεροι ενημερώνεστε από το www.real-democracy.gr , όπου θα βρείτε τις εισηγήσεις και το διάλογο που ακολούθησε, για λόγους δεοντολογίας αναφέρω πως οι υπόλοιποι εισηγητές ήταν: ο Γιώργος Αναστασόπουλος, Δρ. Πολιτικής & Κοινωνικής Ιστορίας, ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής πολιτικής Φιλοσοφίας και Θεωρίας Δικαίου, ο Γιώργος Οικονόμου, Δρ. Φιλοσοφίας/συγγραφέας και ο Σταύρος Σταυρίδης, καθ. ΕΜΠ που μίλησε για το εγχείρημα των Ζαπατίστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου