Η ζωή στην πλατεία Συντάγματος συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα, τόσο στην «Πάνω» όπου συγκεντρώνονται οι λογής «αγανακτισμένοι» πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα πλέον, όσο και στην «Κάτω» που ο θεσμός των συνελεύσεων της άμεσης δημοκρατίας συνεχώς εξελίσσεται και διευρύνεται θεματικά, ενώ παρατηρείται μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε ότι αφορά την οργάνωση και τη ζωή από αυτούς που αποφάσισαν να κατασκηνώσουν εκεί πέρα και φαίνεται πως θα ξεκαλοκαιριάσουν.
Τέλος πάντων, αυτά είναι πράγματα που οποιοσδήποτε μπορεί να τα διαπιστώσει από κοντά και φυσικά αυτός θα πρέπει να έχει ανοιχτά μάτια και πιο πολύ μυαλό να καταλάβει τι γίνεται εδώ και ένα μήνα τώρα στην πλατεία Συντάγματος που κατά γενική ομολογία, πολλά πράγματα αλλάζουν με ταχύτητες που δεν υπολογίζουμε.
Χθες όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά καθώς έφτασαν στο Σύνταγμα οι 30 Σπαρτιάτες (ευτυχώς είχε προηγηθεί συνθήκη τερματισμού του πολέμου μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης από τον δήμαρχο Αβραμόπουλο πριν από λίγα χρόνια και δεν χρειάστηκε να περιμένουν έξω από τις πύλες της πόλης) και έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από πολλούς συμπολίτες που τους περίμεναν στο Σύνταγμα.
Οι 30 Σπαρτιάτες διένυσαν τα 240 χλμ. μέσα σε τρεις μέρες, με τρεις ώρες ύπνο ημερησίως, κρατώντας πανό γραμμένο στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ισπανικά που έγραφε «Όχι στο ξεπούλημα της Ελλάδας. Όχι στην αρπαγή της Ευρώπης».
Στην είσοδο της πλατείας Συντάγματος από πλευράς της Σταδίου τους περίμενε πολύς κόσμος και αφού αυτοί πέρασαν από το σημείο των συνελεύσεων μπροστά από το συντριβάνι, όλοι μαζί ανέβηκαν τα σκαλιά όπου τους περίμεναν κυρίες που κρατούσαν στεφάνια από κισσό και δάφνες που τα φόρεσαν στα κεφάλια.
Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και κάποιοι συμπολίτες μας ο ένας ντυμένος Κολοκοτρώνης, ο άλλος Παπαφλέσσας κι ένας άλλος πάλι με φουστανέλα που δεν μπορούσα όμως να καταλάβω σε ποιον ήρωα της Επανάστασης του 1821 έμοιαζε. Δίπλα τους ήταν και ένας από τους γνωστούς παπάδες που γυρνάνε όλη την ημέρα στο Σύνταγμα με ένα μπαστούνι και τη σημαία και «ευλογούν» τον αγώνα…
Μετά το στεφάνωμα που έγινε σε ένα πρωτοφανή παντζουρλισμό και τις κάμερες στην πρώτη γραμμή μαζί με όλους τους ερασιτέχνες που ήθελαν να αποθανατίσουν το γεγοός, οι 30 που όντως έδειχναν κατάκοποι προχώρησαν με αρκετή δυσκολία ανάμεσα στο πλήθος που τους ζητωκραύγαζε προς τα κάγκελα που είναι απλωμένα μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη και άνοιξαν διάλογο με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης για να τους αφήσει να πάνε να καταθέσουν στεφάνι.
Η απάντηση ήταν ότι μόνο πέντε – πέντε θα μπορούσαν να πάνε να καταθέσουν στεφάνι αλλά οι Σπαρτιάτες ήθελαν να πάνε όλοι μαζί. Δεν τα βρήκαν κι έτσι αποχώρησαν θριαμβευτικά μέσα στα χειροκροτήματα του κόσμου που εξέφραζε την αγανάκτησή του για την απαγόρευση και κατέβηκαν στην πλατεία όπου αποτέλεσαν το αντικείμενο ενδιαφέροντος για πολλή ώρα των περιέργων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου