Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

TΟ ΣΗΜΕΙΟ… ΜΗΔΕΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ




Ήταν 18 Δεκεμβρίου του μακρινού 1980 που μέσα σε λίγες ώρες έγιναν παρανάλωμα της φωτιάς δυο από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Αθήνας, το «ΜΙΝΙΟΝ» και ο «Κατράντζος» ενώ τους επόμενους μήνες με τον ίδιο τρόπο καταστράφηκαν κι άλλα πέντε – έξι σε Αθήνα και Πειραιά. Οι αρχές απέδωσαν τους εμπρησμούς σε τρομοκρατικές ενέργειες, τούτο επιβεβαιώθηκε και με προκήρυξη που έστειλε μια ομάδα φάντασμα, πέρασαν κάποια χρόνια ερευνών και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Εκείνο όμως που άρχισε να γίνεται φανερό αμέσως ήταν η αρχή του τέλους για το ελληνικό λιανεμπόριο. 

Σαν σήμερα πριν από 17 χρόνια, το πρώτο έτος του καινούργιου αιώνα και της χιλιετίας, στο κέντρο της Νέας Υόρκης και στην καρδιά του Δυτικού Κόσμου, οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου δέχονται αεροπορική επίθεση, παίρνουν φωτιά και καταρρέουν κόβοντας την ανάσα σε όλο τον κόσμο. Τρείς χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την καταστροφή που επέφερε πολλές αλλαγές στην σκέψη των ανθρώπων και φυσικά μεγάλες ανακατατάξεις στη διεθνή πολιτική καθώς από εκείνη την ημέρα οι Αμερικανοί άρχισαν να βλέπουν με άλλο μάτι τον κόσμο και τα συμφέροντά τους. Αμέσως δε έβαλαν μπροστά να ξαναφτιάξουν τους πύργους στο «Σημείο Μηδέν» όπως ονόμασαν το σημείο της καταστροφής και μέχρι στιγμής κατάφεραν να σηκώσουν τον έναν  ύψους 541 μέτρα, η 1776 πόδια  να θυμίζει και την ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας.

Στα καθ’ ημάς  βεβαίως και ακούστηκαν πολλά λόγια για  την αποκατάστασή τους αλλά 38 χρόνια μετά από την καταστροφή το «ΜΙΝΙΟΝ» παραμένει ένας τεράστιος σκελετός από καπνισμένο τσιμέντο στο κέντρο της πόλης ο οποίος ήταν τυλιγμένος με λινάτσες που ξέσκισε ο καιρός και τις οποίες τελευταία αντικατέστησαν με άλλο, ωραίο περιτύλιγμα.
Στον «Κατράντζο» αντιθέτως η κατασκευή δεν άντεξε, οι όροφοι σωριάστηκαν και στη γωνία Σταδίου και Αιόλου, στον καθρέφτη κυριολεκτικά της πόλης έμειναν τα ντουβάρια των παρακείμενων κτιρίων να θυμίζουν σε όποιον περνά από εκεί την καταστροφή. Σαν να το έκαναν επίτηδες να φοβίζουν όποιον θα ήθελε να επενδύσει στο κέντρο της πόλης, άφησαν τον καθρέφτη να θολώσει και αυτό ισχύει φυσικά και για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης. Η διαφήμιση μιας μάρκας τσιγάρων που έβαλαν κάποτε εκεί και έμεινε να ξεθωριάζει από τον καιρό και τα καυσαέρια ενισχύει την εικόνα της παρακμής που έχει απλωθεί σε όλη την οδό Σταδίου και στο εμπορικό κέντρο. Ακόμα και μια συκιά που έτυχε να φυτρώσει εκεί στον πρόχειρα περιφραγμένο χώρο κι αυτή, συμβάλλει στην κακή εικόνα της γωνίας που πολύ σωστά το κάποιοι το λένε «Το σημείο μηδέν της Αθήνας».

Μόνο που εδώ δεν είμαστε Νέα Υόρκη να το κάνουμε και σήμα αλλά έχουμε μια φοβερή ικανότητα να αφήνουμε τους εφιάλτες να μας δυναστεύουν την  ζωή σε κάθε γωνιά της πόλης, πόσο μάλλον περισσότερο στο σημείο μηδέν του εμπορικού κέντρου της Αθήνας!

ΑΘΗΝΑ, 11092018. Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 1109201 σελ. 37.
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου